Сб, 2024-04-20, 06:38


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2011 » Жовтень » 14 » Всіх президентів і прем'єрів України можна посадити за "статтею Тимошенко"
12:44
Всіх президентів і прем'єрів України можна посадити за "статтею Тимошенко"
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

За порушення, за якими Юлії Тимошенко дали сім років, можна при бажанні засудити на той же термін усіх українських президентів, частину прем'єрів і деяких інших колишніх і нинішніх вищих держчиновників, пише видання "Корреспондент".

Печерський суд дав Тимошенко сім років за те, що вона в 2009 році перевищила службові повноваження при укладанні газових угод з Росією, які передбачають більш високу ціну на російські енергоносії. Через це держкомпанія НАК "Нафтогаз" втратила 1,5 млрд грн. При цьому Тимошенко не отримала жодної особистої вигоди і керувалася лише доцільністю.

Стаття, за якою посадили Тимошенко, - універсальна. За нею, вважає політолог Тарас Березовець, можна покарати, наприклад, кожного чиновника, який підписував будь-які міждержавні угоди.

Провівши з допомогою експертів своє розслідування, видання переконалося, що при наявності того, що влада називає "політичною волею", Печерський суд за звинуваченням у перевищенні службових повноважень, які спричинили за собою як фінансові втрати, так і шкоду національним інтересам, міг би відправити за ґрати всіх українських президентів, прем'єрів і низку деяких інших вищих держчиновників. Причому очолити цей список може нинішній голова держави.

Як пише видання, Леоніда Кравчука, президента в 1991-1994 роках, можна звинуватити в тому, що він 10 січня 1994 підписав відмову від національного ядерного арсеналу, який на той момент був третім у світі за кількістю боєголовок після США і Росії. Натомість Київ мав отримати гарантії безпеки від РФ та США, але ніяких договорів підписано не було. Крім того, Україна могла сподіватися на фінансову компенсацію втраченого майна, а отримала лише паливо для своїх АЕС, вартість якого, на думку експертів, була явно нижчою від ціни ядерного потенціалу.

Ще одного колишнього президента Леоніда Кучму при бажанні можна звинуватити в тому, що в лютому 1995 року він підписав договір з РФ про розподіл Чорноморського флоту в співвідношенні 18,3:81,7 на користь Москви. Київ міг отримати повноцінну орендну плату - за оцінками експертів, йшлося про 1 млрд дол на рік. Але замість цього Кучма погодився на те, що росіяни в рахунок оренди будуть до 2017 року рівними частинами списувати український держборг за газ. За 20 років український бюджет недоотримає 18 млрд дол.

Екс-президента Віктора Ющенка можна звинуватити в тому, що за його вказівкою керівництво НАК "Нафтогаз України" навесні 2005 року розірвало контракт з російським "Газпромом", за яким Україна до 2013-го мала отримувати газ по 50 дол за тисячу кубометрів. Після цього (до контракту, який на свій розсуд підписала Тимошенко в 2009 році) ціна блакитного палива для офіційного Києва тільки зростала, у 2008 році досягнувши планки 179,5 дол. У результаті за три перші роки правління Ющенка країна, за оцінками експертів, зазнала збитків на 34 млрд дол.

При цьому нинішнього президента Віктора Януковича при бажанні можна звинуватити в тому, що в квітні 2010 року він підписав з Росією договір про продовження перебування Чорноморського флоту в Севастополі на 25 років в обмін на 30%-у знижку на газ. Низка політиків і експертів впевнені, що таким чином Янукович порушив Конституцію і в обмін на знижку здав суверенітет України над частиною території, а також поставив під загрозу цілісність держави.

Чинного прем'єра Миколу Азарова можна звинуватити в тому, що з 1 липня цього року набрав чинності закон, поданий Кабміном, яким набули чинності експортні мита на продаж зернових. В результаті українське зерно стало одним з найдорожчих на світовому ринку, що знизило його конкурентоспроможність. Експорт вітчизняних зернових різко впав. В результаті повз українських аграріїв пройшло 1,5 млрд дол виторгу. Через це постраждав і держбюджет, недоотримавши валютних надходжень.

Статтю, за якою засудили Тимошенко, можна використовувати проти екс-прем'єрів Віталія Масола, Юрія Єханурова, а також міністра палива та енергетики Юрія Бойка та екс-голови ФДМ Михайла Чечетова.

Нагадаємо, 11 жовтня Тимошенко засудили до 7 років ув'язнення з позбавленням права обіймати посади при владі на 3 роки, а також зобов’язали компенсувати 1,5 мільярда збитків "Нафтогазу".

Янукович заявив, що рішення суду щодо Тимошенко не є остаточним. За словами Януковича, вирок суду ґрунтувався на чинному Кримінально-процесуальному кодексі зразка 1962 року, який сильно застарів. Тимошенко інкримінували ст. 365 Кримінального кодексу (перевищення службових повноважень).




За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 806 | Додав: adminA
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ