Сб, 2024-04-20, 05:05


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2011 » Жовтень » 20 » Вся світова економіка - під контролем однієї "суперкорпорації"
14:42
Вся світова економіка - під контролем однієї "суперкорпорації"
Інші останні Новини економіки на сайті holosUA.com/

Фахівці університету в Цюриху провели математичний аналіз зв'язків 43 тисяч транснаціональних корпорацій і зробили приголомшливий висновок: світом править одна гігантська "суперкорпорація". Саме вона "смикає за ниточки" світової економіки. Щоб змоделювати образ глобальної корпоративної системи, експерти обробили гігантський масив даних, що відображають стосунки власності між найбільшими транснаціональними корпораціями, пише New Scientist, передає NEWSru.com.

"Реальність настільки складна, що ми повинні були відійти від догм, чи то теорії змови, чи теорії вільного ринку, - пояснив автор дослідження, теоретик комплексних систем Джеймс Глаттфельдер. - Наш аналіз ґрунтується на реальних даних".

Попередні дослідження показали, що порівняно невелика група компаній і банків володіє левовою часткою світового "економічного пирога", від якого решті залишаються хіба крихти. Проте ці дослідження випустили з уваги непрямі взаємозв'язки - стосунки корпорацій з дочірніми та афілійованими компаніями.

Відсортувавши 37 млн компаній і інвесторів по всьому світу, представлених в базі даних Orbis З від 2007 року, команда науковців із Цюриха відібрала 43 тис 60 компаній, що належать транснаціональним корпораціям, і виявила їхні загальні активи.

Була збудована модель розподілу економічного впливу ТНК шляхом контролю одних компаній над іншими: володіння фондами, участь в прибутку і тому подібне

Дослідники виявили ядро з 1318 компаній, зв'язки яких з іншими складно назвати інакше як кровозмісними. У кожної з цих 1318 виявилися найтісніші взаємозв'язки з двома або більше іншими компаніями (середня кількість афілійованих партнерів, як виявилося, дорівнює 20).

І хоча офіційні доходи цих корпорацій ледве перевищують 20% загальносвітової операційної виручки, через свої фірми-сателіти вони фактично володіють більшістю світових компаній, що працюють в секторі "реальної" економіки. Таким чином у лабетах корпоративних монстрів зосереджено майже 60% загальносвітових доходів.

Продовживши розплутувати масштабну павутину власності, команда науковців встановила, що більшість фінансових ланцюжків йдуть у напрямі "суперанклаву" з 147 компаній. Їхні активи перетинаються одні з одними, фактично становлячи спільну власність, що забезпечує цьому негласному фінансовому конгломерату контроль за 40% глобального корпоративного багатства.

Більшість з цих "суперкорпорацій" є фінансовими інститутами. Так, до топ-10 увійшли:

1. Barclays plc

2. Capital Group Companies Inc

3. FMR Corporation

4. AXA

5. State Street Corporation

6. JP Morgan Chase & Co

7. Legal & General Group plc

8. Vanguard Group Inc

9. UBS AG

10. Merrill Lynch & Co Inc

Дослідники зазначають, що протести проти глобального капіталізму, що розгорнулися по всьому світу під гаслом "Захопи Уолл-стрит", - очевидна реакція на владу корпорацій.

Але результати проведеного дослідниками аналізу абсолютно не сходяться із заявами демонстрантів, які протестують проти "грошових мішків" з Уолл-cтриту. Науковцям здається малоймовірним, що корпорації, чия влада лежить в основі світової економіки, можуть володіти реальною політичною владою - вони представляють дуже багато різноспрямованих інтересів.

Слід зазначити, що раніше Apple Inc. обійшла за капіталізацією Exxon Mobil Corp. і стала найдорожчою компанією у світі. Вартість акцій Apple на фондовому майданчику Nasdaq зросла на 4,7% і становила у вівторок, 9 серпня, 369,89 дол, що дозволило підвищити ринкову капіталізацію корпорації до 342,9 млрд дол.




За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини економіки | Переглядів: 902 | Додав: adminA
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ