Чт, 2024-05-02, 14:26


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2023 » Листопад » 23 » Вважають українську мову рідною 90% українців: результати дослідження
19:36
Вважають українську мову рідною 90% українців: результати дослідження
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

За останніми даними, які стали відомі під час обговорення на круглому столі “Ціннісна українізація в освіті: сучасність і стратегії на майбутнє”, виявилось, що практично 94% вчителів, 93% батьків та 91% учнів вважають українську мову своєю рідною.

Це дослідження, проведене Державною службою якості освіти України спільно з Уповноваженим із захисту державної мови, охопило понад 30 тисяч респондентів за допомогою онлайн-опитування. Голова Державної служби якості освіти України, Руслан Гурак, оголосив ці цифри під час засідання круглого столу, яке відбулося в ЗМІ та було присвячене обговоренню теми українізації в освіті та визначенню стратегій на майбутнє.

За висловами глави Державної служби якості освіти, Руслана Гурака, українська мова на сьогодні використовується в усіх аспектах життя: у родинному оточенні, освітній сфері та культурній практиці. Проте, він підкреслив, що понад половина батьків — а саме 43% — висловили незадоволення рівнем володіння українською мовою та літературою своїми дітьми.

Ці дані стали підставою для обговорення значущості популяризації та підтримки української мови в освіті, особливо для шкільних колективів, що працюють в Україні. Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь підкреслив важливість цих досліджень, відзначивши, що перехід на українську мову потребує уважного контролю та чіткої мовної політики держави.

«Проведення такого дослідження в умовах повномасштабного вторгнення та реального переходу громадян України на застосування української мови в усіх сферах суспільного життя має величезне практичне значення. Таких досліджень раніше ми не проводили. У нас не було відповідних інструментів для вимірювань, які застосувалися б безпосередньо до батьківського середовища та самих здобувачів освіти», – заявив він.

Генеральний директор директорату шкільної освіти Міністерства освіти й науки, Ігор Хворостяний, наголосив на необхідності акцентувати увагу на якісних змінах у навчальних програмах та методиках викладання української мови. Він підкреслив, що це вимагає не лише кількісних покращень, але й значних якісних змін у мовному середовищі освіти.

Народний депутат Верховної Ради IX скликання Наталія Піпа зазначила, що українська мова є символом гідності та самоідентифікації, висловивши переконання, що українці йдуть правильним шляхом.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 365 | Додав: adminA
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ