Чт, 2024-04-18, 14:57


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2023 » Січень » 24 » "Взуття" для коней: чому коні носять підкови
00:11
"Взуття" для коней: чому коні носять підкови
Інші останні Новини науки і технології на сайті holosUA.com/

кінь підкова Тисячі років з моменту одомашнення людьми коні відігравали найважливішу роль життя людини. Їх використовували як транспортний засіб, помічників у сільському господарстві і звичайно ж як верхова тварина для участі у війнах. За словами вчених, коням просто необхідний захист їх копит. Навіщо коні носять підкови? На це запитання відповіли вчені Live Science.

За словами Фернанди Камарго з Університету штату Кентуккі, США, коней одомашнили люди приблизно 6 тисяч років тому, і відтоді ці тварини носять підкови.

"У коней, можна сказати, ніжні копита, тому їм необхідно носити підкови для їх захисту. Якщо точніше, то захист потрібний певним ділянкам копит коней. Підкови запобігають зношування копит і їх сильній чутливісті опісля", — говорить Камарго.

За словами вчених, у копита є внутрішня та зовнішня частина. Остання називається копитною стінкою, яка захищає чутливішу внутрішню частину копита.

"Але різна місцевість може стати причиною того, що копитна стінка починає зношуватися. Кінь водночас відчуває сильний біль, що може призвести до того, що тварина взагалі не зможе нормально пересуватися. Тому для зміцнення копитної стінки люди і придумали підкови. Вони, до речі, ще й допомагають зберегти правильну форму копита", — каже Камарго.

За словами вчених, спочатку люди робили підкови або зі шкіри, або з рослинного матеріалу. Потім приблизно 1500 років тому люди почали використовувати металеві підкови.

"Нині найчастіше використовують алюмінієві або сталеві підкови. Але вони можуть бути також із гуми, смоли чи пластику", — каже Камарго.

За словами вчених, не всім коням потрібні підкови. Якщо вони постійно утримуються на трав'янистій і м'якій місцевості, то в цього може бути не потрібно. Якщо ж місцевість твердіша, кам'яніша і до того ж на конях часто їздять верхи, то без підков не обійтися.

"Наприклад, багато диких коней чудово обходяться без підков і можуть подорожувати пересіченою місцевістю, тому що у них дуже сильні ноги. Але згодом, їхні копита все ж таки зношуються, що може викликати кульгавість і іноді для таких коней це означає, що скоро вони помруть", — каже Камарго.

Підкова — це неприродна насадка на копита коня, який потрібно закріпити. Чи відчувають коні біль під час кріплення підків? За словами вчених, у копитній стінці немає кровоносних судин або нервів, тому, якщо підкову правильно прибити, то кінь не відчуватиме болю. І навпаки, неправильне кріплення підкови може зашкодити коню.

Якщо підкова встановлена неправильно, або має невідповідний розмір і форму, а також якщо копита не були правильно підготовлені до кріплення підкови, все це може завдати не лише болю, а й значної шкоди тварині. Зрештою це може призвести до кульгавості та неможливості нормально рухатися, навіть якщо цю підкову з часом зняти.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини науки і технології | Переглядів: 342 | Додав: admin | Теги: підкова, кінь
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ