Пт, 2024-03-29, 07:03


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2021 » Червень » 3 » З'явився текст документа - законопроект Зеленського про деолігархізацію
08:54
З'явився текст документа - законопроект Зеленського про деолігархізацію
Інші останні Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні на сайті holosUA.com/

На сайті Верховної Ради з'явився текст президентського законопроекту №5599 про олігархів

Законопроект "Про запобігання загрозам національній безпеці, пов'язаним із надмірним впливом осіб, які мають значну економічну або політичну вагу в суспільному житті (олігархів)" містить 13 сторінок.

Хто вважатиметься олігархом: ознаки

Відповідно до проекту закону, особою, яка має значну економічну або політичну вагу в суспільному житті (олігархом), вважається фізична особа, яка одночасно відповідає щонайменше трьом з таких ознак:

1) бере участь у політичному житті;
2) має значний вплив на засоби масової інформації;
3) є кінцевим бенефіціарним власником (контролером) суб'єкта господарювання, який на день введення в дію цього Закону є суб'єктом природних монополій або займає монопольне (домінуюче) становище на загальнодержавному товарному ринку відповідно до Закону України "Про захист економічної конкуренції" та протягом одного року поспіль підтримує або посилює це становище;
4) підтверджена вартість активів особи (та осіб, бенефіціаром яких вона є) перевищує один мільйон прожиткових мінімумів, встановлених для працездатних осіб на 1 січня відповідного року.

Участь у політичному житті

Особа вважається такою, яка відповідає ознаці участі у політичному житті, якщо вона:

1) є президентом України, головою Верховної Ради України, першим заступником та заступником голови Верховної Ради України, народним депутатом України, прем'єр-міністром України, першим віце-прем'єр-міністром України, віце-прем'єр-міністром України, міністром, його першим заступником та заступником, керівником іншого центрального органу виконавчої влади, який не входить до складу Кабінету міністрів України, головою Служби безпеки України, генеральним прокурором, головою Національного банку України, керівником постійно діючого допоміжного органу, утвореного президентом України, його першим заступником та заступником, та/або

2) є пов'язаною особою з особою, зазначеною у пункті 1 частини першої цієї статті, та/або

3) обіймає посаду у керівних органах політичної партії, та/або

4) фінансувала діяльність політичної партії, політичну агітацію або проведення мітингів чи демонстрацій з політичними вимогами.

Значний вплив на засоби масової інформації

Особа вважається такою, яка відповідає ознаці значного впливу на засоби масової інформації, якщо вона:

1) є бенефіціаром засобу/засобів масової інформації, та/або

2) є контролером засобу/засобів масової інформації, та/або

3) була бенефіціаром або контролером засобу/засобів масової інформації станом на дату набрання чинності цим Законом, однак втратила такий статус до дня введення цього Закону в дію, внаслідок чого бенефіціаром або контролером такого засобу масової інформації стала пов'язана особа або особа, яка не володіє бездоганною діловою репутацією у розумінні статті 10 цього Закону.

Хто ухвалює рішення про визнання особи олігархом

Рішення про визнання особи такою, яка має значну економічну або політичну вагу в суспільному житті (олігархом), ухвалюється Радою національної безпеки і оборони України на підставі подання Кабінету міністрів України, члена Ради національної безпеки і оборони України, Національного банку України, Служби безпеки України або Антимонопольного комітету України. Це рішення набирає чинності з дня офіційного опублікування указу президента України про введення його в дію і є обов'язковим до виконання.

Реєстр олігархів: які дані міститиме та які наслідки потрапляння до нього

Рішення РНБО про визнання особи олігархом є підставою для включення таких осіб до Реєстру осіб, які мають значну економічну або політичну вагу в суспільному житті (олігархів). Положення про Реєстр, порядок його формування та ведення затверджуються Радою національної безпеки і оборони України. Формування та ведення Реєстру забезпечується Апаратом РНБО.

Реєстр містить такі відомості:

1) рішення Ради національної безпеки і оборони України про визнання особи такою, яка має значну економічну або політичну вагу в суспільному житті (олігархом), та обставини, які обґрунтовують прийняття такого рішення;
2) прізвище, ім'я та по батькові (за наявності) особи, яка має значну економічну або політичну вагу в суспільному житті (олігарха);
3) декларації про контакти з особою, яка має значну економічну або політичну вагу в суспільному житті (олігархом), або її представниками;
4) рішення Ради національної безпеки і оборони України про виключення особи з Реєстру та обставини, які обґрунтовують прийняття такого рішення.

Відомості вносяться до Реєстру не пізніше трьох календарних днів з дня набрання чинності відповідним рішенням.

Особам, які включені до Реєстру, забороняється здійснювати внески (прямо або опосередковано через інших осіб) на підтримку політичних партій та бути покупцем (бенефіціаром покупця) у процесі приватизації об'єктів великої приватизації.

Особи, які включені до Реєстру, зобов'язані подавати декларацію особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, в порядку, встановленому Законом України "Про запобігання корупції".

Декларація про контакти

У випадку контакту публічного службовця з особою, включеною в Реєстр, або її представником, такий службовець зобов'язаний подати декларацію про контакти. Під контактом з особою, включеною до Реєстру, розуміється зустріч та розмова (у тому числі проведені он-лайн) будь-якого змісту, крім заходів, вказаних у частині третій цієї статті.

Особи, включені до Реєстру, та їх представники зобов'язані перед початком зустрічі (розмови) повідомляти публічних службовців про факт включення відомостей про себе (або осіб, яких вони представляють) до Реєстру. Декларація про контакти не подається у випадку, якщо такий контакт відбувся у рамках участі публічних службовців разом з особою, відомості про яку внесено до Реєстру, або її представником в:

1) офіційних заходах, хід яких відображається в режимі прямої трансляції по радіо, телебаченню або через мережу Інтернет у режимі, доступному для масового приймання;
2) судових засіданнях;
3) офіційних заходах (нарадах), ініційованих органами державної влади, інформація про які (із зазначенням повного переліку учасників та предмета обговорення) розміщена на офіційному вебсайті відповідного органу державної влади.

Подання декларації про контакти здійснюється не пізніше наступного дня після контакту з особами, включеними до Реєстру, або їх представниками шляхом заповнення на офіційному вебсайті Ради національної безпеки і оборони України декларації про контакти за формою, що визначається Положенням про Реєстр.

Порушення обов'язку подання декларації про контакти, передбаченого цією статтею, є підставою для притягнення особи до політичної та (або) дисциплінарної відповідальності. Неповідомлення особою, включеною до Реєстру, про факт включення відомостей про неї до Реєстру не звільняє публічного службовця від відповідальності.

Хто та як може вирішити виключити особу з реєстру олігархів

Рішення про виключення з Реєстру особи ухвалюються у випадку встановлення факту відсутності у такої особи не менше двох ознак, за якими визначають статус олігарха. При цьому ознака значного впливу на ЗМІ не вважається відсутньою у випадку, якщо статус бенефіціара (контролера) відповідного засобу масової інформації перейшов від особи, включеної в Реєстр, до пов'язаної з нею особи або особи, яка не володіє бездоганною діловою репутацію.

Рішення про виключення особи з Реєстру може бути також ухвалене РНБО на підставі заяви особи, включеної в Реєстр, та поданих нею документів, відомостей, які підтверджують відсутність у неї ознак, передбачених законом.

Цей закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування, та вводиться в дію через шість місяців з дня набрання ним чинності. Також, як зазначається у тексті документа, закон втрачає чинність через 10 років з дня введення його в дію.

Нагадаємо, вчора, 2 червня, президент Володимир Зеленський вніс раніше анонсований законопроект про олігархів до Верховної Ради України.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні | Переглядів: 467 | Додав: adminA | Теги: законопроект Зеленського про деоліг, текст документа
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ