Пт, 2024-03-29, 17:16


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2012 » Лютий » 13 » З Бєларуссю на противагу Москві Євросоюз хоче зблизитися
15:46
З Бєларуссю на противагу Москві Євросоюз хоче зблизитися
Інші останні Навіны Беларусі на сайті holosUA.com/

ЄС відновлює діалог з Бєларуссю. Наприкінці минулого тижня на переговори в Мінськ прибув емісар Євросоюзу Гуннар Віганд. Активність Брюсселя пояснюється тим, що за минулий рік Мінськ потрапив під дуже щільну опіку Москви і розлучився з контролем над "Бєлтрансгазом", повідомляє "КоммерсантЪ-Украина".

Якщо ЄС продовжить ізоляцію режиму Олександра Лукашенка, то в руки Росії може перейти і решта значущих активів Бєларусі.

Голова департаменту Європейської служби зовнішніх дій Гуннар Віганд, який відвідав Мінськ наприкінці минулого тижня, став найбільш високопоставленим дипломатом ЄС, який побував у Бєларусі за останній рік. Пан Віганд, який опікується в Брюсселі відносинами з пострадянськими країнами, програмою "Східне партнерство" і роботою в рамках ОБСЄ, зустрівся з багатьма бєларуськими опозиціонерами та правозахисниками.

Крім цього, дипломат провів переговори з головою управління загальноєвропейського співробітництва МЗС Бєларусі Романом Романовським і главою МЗС Сергієм Мартиновим, а також з представниками адміністрації президента.

Прибуття високопоставленого емісара ЄС до Бєларусі означає, що Брюссель почав вивчати можливості зближення з Мінськом. Відносини між ними були заморожені після скандальних президентських виборів в Бєларусі в грудні 2010 року. Тоді бєларуські силовики жорстко розганяли демонстрації опонентів президента Лукашенка, а багато лідерів опозиції опинилися за ґратами. Зрештою ЄС ввів візові санкції щодо президента і ще 209 бєларуських чиновників.

Але тепер ЄС готовий пом'якшити свою позицію. Як пояснив лідер громадянської кампанії "Говори правду" Володимир Некляєв, серед інших опозиціонерів, які зустрічалися з Гуннаром Вігандом, єврочиновників турбує різке зближення між Москвою і Мінськом. "Для європейців нинішня Бєларусь, яку вони вважають гуманітарною катастрофою для Європи, все-таки менше зло, ніж російські "Іскандери" поблизу кордонів ЄС", - упевнений він.

Пан Некляев розповів, що на зустрічі з європейськими політиками бєларуські опозиціонери переконували їх не боятися наслідків зближення Мінська з Москвою. На їхню думку, Олександр Лукашенко боїться Кремль більше, ніж Захід, тому ніколи не піде на повну інтеграцію з Росією.

Правда, останні дії бєларуського лідера говорять про зворотне. Після гострої валютної кризи, що вразила Бєларусь торік, у листопаді Олександр Лукашенко був змушений продати "Газпрому" за 2,5 млрд дол другу половину "Белтрансгаза": російський монополіст, не один рік бився за цей актив за підтримки влади РФ, тепер повністю контролює бєларуський напрям транзиту газу в Європу.

Мінськ, як і раніше, гостро потребує грошей для виконання своїх соціальних зобов'язань. В уряді Бєларусі розраховують на швидкі переговори про продаж російським структурам інших ласих шматків бєларуської економіки - перш за все НПЗ і калійних активів.

У результаті Гуннар Віганд, за словами опозиціонера Віталія Римашевського, який зустрічався з ним, говорив про готовність ЄС запропонувати владі Бєларусі план модернізації та фінансової підтримки. Зустрічні вимоги Брюсселя - звільнення політв'язнів і проведення цьогорічних парламентських виборів відповідно до стандартів ОБСЄ. У разі ж відмови ЄС загрожує збільшити список нев'їзних до Європи бєларуських чиновників до 350 і поставити питання про бойкот Заходом чемпіонату світу з хокею, який має пройти в Бєларусі в 2014 році.

В результаті, за даними мінського політолога Олександра Класковського, Гуннару Віганду було обіцяно випустити кількох політв'язнів і навіть провести деякі політичні реформи. Правда, без прив'язок до дат.

Нагадаємо, що Рада міністрів закордонних справ ЄС на засіданні 23 січня підтвердила, що буде прагнути до розширення співпраці з народом та громадянським суспільством Бєларусі, але посилить тиск на владний режим.


За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Навіны Беларусі | Переглядів: 974 | Додав: adminA | Теги: Євросоюз хоче зблизитися
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ