Пт, 2024-04-26, 04:22


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2013 » Квітень » 26 » З лікарні Царнаєва перевезли до в'язниці . Медсестри шкодують, що врятували його
20:04
З лікарні Царнаєва перевезли до в'язниці . Медсестри шкодують, що врятували його
Інші останні Новини світу на сайті holosUA.com/
Джохара Царнаєва, молодшого з братів-терористів, яких вважають організаторами двох вибухів на фініші Бостонського марафону, переведено з бостонського шпиталю до в'язниці "Девенс" штату Массачусетс, передає NEWSru.com з посиланням на Reuters.

Весь тиждень після затримання Царнаєв-молодший перебував у лікарні - під час поліцейської облави, в якій загинув його старший брат Тамерлан, Джохара було поранено. 19-річний Царнаєв в даний час перебуває в тюремній лікарні, уточнює Boston Herald з посиланням на AP. У якому зараз стані підозрюваний, не повідомляється.

Деякі співробітники медичного центру "Бет Ісраел", де надавали допомогу можливому терористові чеченського походження, неоднозначно оцінюють той факт, що їхніми зусиллями вдалося зберегти життя ймовірного злочинця.

"Медсестри, нехай нетривалий час, але все ж відчували сумніви, - розповів NY Daily News завідувач відділення швидкої допомоги. - Вони дивилися на пацієнта, як на щось огидне, і говорили: "Що ми наробили? Ми ж тільки що його врятували".

За словами лікаря, деякі співробітники в той момент говорили про матір восьмирічного хлопчика, який загинув під час вибуху, і всіх тих людей, які надходили до них у приймальне відділення з відірваними ногами.

Деякі свідчення Царнаєва, можливо, не вдасться використовувати в суді, бо терористові при затриманні забули зачитати його право на мовчання та користування послугами адвоката. Можна сказати, що на даний момент у американських слідчих взагалі немає ніяких зізнань Царнаєва-молодшого. Річ у тім, що підозрюваний замовк одразу після того, як було виконано це так зване правило Міранди.

Царнаєву зачитали його права через 16 годин після затримання, і після цього він відмовився говорити, повідомляє AP з посиланням на джерела в правоохоронних органах. За даними агентства, це сталося вже у шпиталі, куди доставили підозрюваного, і лише коли до нього прийшов представник прокуратури. Все те, що було сказано терористом раніше, за місцевими законами, не може вважатися показаннями.

А розповів Царнаєв хай і небагато, але він фактично визнав провину, оголосивши, що брат Тамерлан лише недавно залучив його до організації теракту і що саме він був ідейним натхненником, а також що брати планували нові теракти.

Після відмови давати свідчення Царнаєв-молодший взагалі перестав говорити з правоохоронцями і лише на запитання про те, чи має він адвоката, видавив: "Ні". Через це йому призначили державного захисника, причому, іменитого, що вже має досвід роботи з терористами.

Поки розслідування справи про теракт у Бостоні триває, в США йдуть палкі дискусії про те, хто, крім безпосередніх виконавців, винен у трагедії. Шквал звинувачень обрушився на ФБР з боку американської преси та Конгресу за "провальне" ведення справи Тамерлана Царнаєва, кули ще в 2011 році надійшло застереження від російських спецслужб, пише в статті для Foreign Policy колишній співробітник ФБР Девід Гомес.

Критики звинувачують Федеральне бюро розслідувань в тому, що воно припинило слідчі дії стосовно Царнаєва, не знайшовши підтверджень його зв'язків з терористами, припинило спостереження за ним і не звертало уваги на наступні звернення російської сторони.

"Особи, які причетні до розслідування, підтвердили мені, що Росія не робила додаткових запитів до ФБР після первісного звернення", - цитує InoPressa автора статті.

Той у свою чергу вступається за рідні спецслужби, зазначаючи, що "більшість з тих, хто критикує ФБР, просто не розуміє, як ведуться антитерористичні розслідування".

Річ у тім, що на розслідування можливих загроз національній безпеці накладено низку суворих обмежень. У 1960-1970 роки ФБР активно вдавалося до нелегального стеження, прослуховування телефонів і перлюстрації листування підозрюваних, але розгляд подібних зловживань призвів до того, що повноваження Бюро істотно урізали. Зокрема, були прийняті "правила генерального прокурора", відповідно до яких ФБР не могло нескінченно довго залишати справу відкритою, навіть якщо не було достатніх доказів провини когось.

Після того, як ці правила завадили спецслужбам США запобігти терактам 11 вересня 2001 року, правила переписали, і новий документ отримав назву "Керівництво з ведення розслідувань і операцій на території країни". За новими правилами, ФБР не могло вважати підставою для початку слідства діяльність суб'єкта, що підпадає під Першу поправку до Конституції США (про свободу віросповідання і слова), а також його етнічну належність.

Тобто, саме по собі кавказьке походження Царнаєва і факт сповідування ним ісламу не міг стати офіційною причиною ведення його спецслужбами, а неофіційно стежити за ним агенти теж не могли.

"ФБР не провалило слідства щодо Царнаєва. Воно дотримувалося закону", - підсумовує Гомес.

І тут-таки перекладає відповідальність на російські спецслужби - саме вони не попередили США, що Царнаєв-старший відвідав Дагестан у 2012 році.

"Важко повірити, що ФСБ, спочатку попросивши ФБР провести розслідування стосовно Тамерлана з побоювань, що він долучиться до російських екстремістів, дозволила б йому переміщатися по країні без спостереження, - пише автор статті. - Питання в тому, що вони дізналися про його діяльність в Росії і чому не поділилися цими відомостями з ФБР".


За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини світу | Переглядів: 895 | Додав: adminA | Теги: лікарня, в'язниця, Царнаєв
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ