Сб, 2024-04-20, 15:24


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2011 » Вересень » 23 » З сьогоднішнього дня валюту можна міняти тільки з паспортом
10:40
З сьогоднішнього дня валюту можна міняти тільки з паспортом
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

Сьогодні в Україні набувають чинності нові правила обміну валют. Банки і фінансові установи будуть здійснювати валютні операції лише за умови надання документа, що засвідчує особу.

Національний банк пояснює введення вимоги про надання фізичними особами паспортів при валютно-обмінних операціях виконанням рекомендацій Міжнародної організації з розробки фінансових заходів боротьби з відмиванням грошей, отриманих злочинним шляхом (FATF).

В НБУ підкреслюють, що при здійсненні валютно-обмінної операції на суму до 50 тисяч гривень у фінансовому документі зазначатиметься резидентність клієнта, його прізвище, ім'я та по батькові, нагадує "Українська правда".

Для цього клієнт повинен пред'явити документ, що засвідчує його резидентність. "Це може бути будь-який документ, що може засвідчити резидентність особи: як паспорт, так і інший документ, що посвідчує особу", - пояснюють у Нацбанку.

Крім того, фізичним особам надається можливість здійснювати операції з продажу готівкової іноземної валюти за гривні через банкомати.

"При цьому, комісійна винагорода під час проведення валютно-обмінних операцій через банкомати відсутня, а курс купівлі продажу іноземних валют за гривні єдиний при здійсненні операцій, як через власні каси банків, пункти обміну іноземної валюти, так і через банкомати", - йдеться в повідомленні.

З метою мінімізації ризиків операцій з готівкою на суму від 50 тисяч гривень до 150 тисяч гривень здійснюватиметься повна ідентифікація фізичної особи відповідно до законодавства про відмивання доходів, одержаних злочинним шляхом. Раніше ця норма становила від 50 тисяч гривень до 80 тисяч гривень.

НБУ також наголошує, що інформація, отримана банками при ідентифікації клієнтів-фізосіб, які здійснюють валютно-обмінні операції, є банківською таємницею, має обмежений доступ і може бути розкрита третім особам лише за рішенням суду або в інших передбачених законодавством випадках.

Як повідомлялося раніше, постановою № 278, яка набуває чинності з 23 вересня, НБУ зобов'язав банки фіксувати прізвище, ім'я, по батькові особи, яка здійснює валютно-обмінну операцію, в довідках та квитанціях.

Даною постановою Нацбанк також збільшив ліміт продажу готівкової інвалюти в одні руки з 80 тис гривень до 150 тис гривень (в еквіваленті) у день.

Експерти: вимога паспорта - неконституційна, хоч і покликана зменшити тиск на валютний ринок

Розпорядження НБУ щодо вимоги пред'явлення паспорта при купівлі-продажу іноземної валюти - неконституційне і порушує права громадян, до того ж НБУ може видавати розпорядження, які можуть поширюватися на комерційні банки, а не на взаємини цивільного характеру, якими є купівля і продаж товарних цінностей. Про це в ефірі "5 каналу" заявив екс-міністр економіки, президент Центру ринкових реформ Володимир Лановий.

"Це неконституційне розпорядження і треба його скасовувати, бо тут втручаються у приватні права - дані про особу, відбуватиметься збір інформації про людей, це буде класифікуватися, тиражуватися, можливо продаватися, можливо використовуватися Податковою, для того, щоб відстежувати тих, у кого які обмінні операції. Це все незаконно, це все суперечить в першу чергу Конституції", - зазначив він.

"Національний банк може видавати розпорядження, які можуть поширюватися на комерційні банки, а не на відносини цивільного характеру, якими є купівля і продаж товарних цінностей. На мій погляд - це серйозна юридична помилка тих, хто візував це розпорядження", - заявив експерт.

Лановий зазначив, що, частково, таке рішення було ініційовано для зменшення тиску на валютний ринок, адже щомісяця населення України купувало у банків від 800 млн до 1 млрд дол.

"А звідки ростуть ноги - це інше питання. Можливо з Податкової, можливо з Мінфіну, можливо з Кабміну. ​​Оскільки ясно, що значна частина підприємництва працює в тіні, і вона діє шляхом того, що заробляє тут гривневі доходи, купує долари і інвестиції гривневі йдуть в долари, а долари вивозяться за кордон, і цей обіг і обсяг доларів весь час зростає. Це стало серйозною валютною проблемою країни, адже щомісяця населення купувало у банків від 800 млн до 1 млрд дол", - розповів він.

"Ось і уявіть собі - уряд запозичив за кордоном зараз 5 млрд, потім ще 2 млрд хоче ось-ось запозичувати, а всі ці гроші пішли на те, що люди вилучають у банків цю валюту, і вона не виконує ту функцію, на яку сподівався уряд", - вважає Лановий.

З його думкою погодився і керівник економічних програм фонду "Єдиний світ" Всеволод Степанюк. Він також додав, що дане рішення не призведе до зменшення тиску на валютний ринок і призведе до утворення двох курсів: буде курс, який за документами, і буде курс, який без документів.

"Мотивація тут єдина - зменшити тиск на валютний ринок. Але чи буде вона досягнута? Я думаю, що вона досягнута не буде - це по-перше. А з іншого боку це тільки завдасть шкоди валютному ринку. Тому, що буде два курси: буде курс, який за документами, і буде курс, який без документів. І через іноземні компанії, які все одно будуть знаходити долари, продаватиметься гривня, але це вже буде дорожчий курс. По-друге, довіра людей до політики держави буде підірвана. А робиться це в інтересах деяких фінансових структур, яким вигідно тримати курс гривні 8, хоча цей курс абсолютного не відповідає економічним реаліям", - заявив Степанюк.

"Ще цікаве питання - як будуть обмінювати валюту іноземці, які не резиденти? Вони взагалі не зможуть на Євро-2012 продати свої євро та купити гривню. Тобто, я взагалі вважаю такий стан - це провокація", - додав Степанюк.




За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 1052 | Додав: adminA
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ