Пт, 2024-03-29, 12:29


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2012 » Лютий » 8 » З виступу Януковича "театральний сезон" у Раді розпочався
14:13
З виступу Януковича "театральний сезон" у Раді розпочався
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

Стіни українського парламенту були свідками різних "креативів": і як Леоніду Кучмі приносили личаки, і як кидали в спікера яйця, і як підвішували антинатовські кульки. Вчорашнє півгодинне приниження Віктора Януковича, напевне, посяде "гідне" місце в цьому списку, пише Олена Яхно в статті "Вікторові Януковичу довелося виступати під вигуки опозиції" для газети "День".

Церемонія відкриття парламентської сесії заклала фундамент ефективності її подальшої роботи. Після виконання національного гімну спікер Володимир Литвин дав слово президенту. Вихід Віктора Януковича на трибуну депутати від опозиції зустріли скандуванням гасла "Юлі - волю!", накривши свої місця в залі полотном із зображенням свого лідера Юлії Тимошенко. Прохання заспокоїтися успіхом не увінчалися. Голова держави після невеликої паузи все ж почав свій виступ, однак вигуки опозиціонерів посилилися, повідомляє Ксенія Лазаренко у своїй статті "Сесія розбрату" в газеті "Экономические известия".

Віктор Янукович закликав народних депутатів консолідуватися і мінімізувати ризики нової світової кризи, оскільки, за його прогнозами, 2012 рік буде складним для економіки країни. "Рятувати країну на площах неможливо, і ми це з вами знаємо", - заявив він. Президент закликав не перетворювати конституційну реформу в політичну гру і висловив надію, що якість депутатського корпусу після виборів-2012 буде новою.

Голова Верховної Ради Володимир Литвин в черговий раз заявив, що депутатам фракції "БЮТ-Батьківщина" їх лідер Юлія Тимошенко не потрібна на волі. "Я змушений сказати, що чим далі, тим більше я переконуюся в тому, що тим, хто так ганебно бореться за Тимошенко, вона на волі не потрібна", - сказав він. За його словами, вона потрібна як символ, як людина, яка перебуває в ув'язненні, так як це додає певні відсотки до рейтингу. Спікер стверджує, що замінити Юлію Тимошенко тими людьми, які "борються" за її свободу, - неможливо.

Голова фракції Партії регіонів Олександр Єфремов заявив, що своїми діями в сесійній залі під вівторок опозиція сама спростувала свої заяви про те, що Україні нібито є тоталітарною державою. Депутат, проте, вважає за можливе співробітництво влади й опозиції. "У нас були і гірші часи. Сьогодні нічого екстраординарного не відбулося. Ми і далі будемо співпрацювати, і я більше ніж упевнений, що по ряду важливих питань для розвитку держави це співробітництво буде конструктивним. У нас існує опозиція в широкому сенсі слова. І велика її частина працює конструктивно", - сказав парламентарій.

Директор Агентства моделювання ситуацій Віталій Бала вважає, що головний нюанс нинішньої сесії парламенту буде полягати в тому, що влада буде намагатися перекласти відповідальність за те, що відбувається в країні, і на опозиціонерів. "Інстинкт самозбереження в нинішніх умовах технологічно змушує владу робити реальні кроки, які б відчули українські громадяни. Якщо цього не буде, розраховувати, що за допомогою якихось інших" особливих "технологій можна перемогти на виборах, очікувати не доводиться. Тому влада буде шукати шляхи примирення з опозицією, щоб згладити невдачі. І в риториці це вже простежується", - сказав газеті "Экономические известия" експерт.

Опозиція, на думку політолога, буде намагатися від цього відмежуватися, "і чим ближче до парламентських виборів, тим яскравіше це буде демонструватися". Наочний тому приклад - відмова опозиції брати участь в роботі Конституційної асамблеї, метою якої є підготовка законопроектів про внесення змін до Конституції. Пан Бала впевнений, що якщо в парламенті і будуть прийматися якісь рішення, то все одно більша їх частина буде заточена на вибори і виборчу кампанію, тобто на закони, "які будуть дарувати щастя народу".

Можливостей і приводу для співробітництва між парламентськими групами не бачить і директор Інституту політичного аналізу і міжнародних досліджень Сергій Толстов. "Те, як зустріли Януковича в парламенті, показує, що опозиція готова до політичної масовки і здатна об'єднуватися на цьому грунті", - сказав політолог в бесіді з газетою "Экономические известия". На його думку, в опозиції буде мало стимулів до об'єднання. "Єдиного штабу в опозиції немає. Вони вже зараз конкурують між собою і намагаються виграти один в одного якісь очки в плані піару перед виборами", - зазначив експерт.

Політолог вважає, що влада спробує поліпшити економічне законодавство, тому "що криза кризою, а рейтинг економічної привабливості країни очевидно слабкий". "У цьому сенсі будуть зроблені якісь дії в плані дерегуляції. Якщо говорити про якісь великі рішення, то крім Кримінального кодексу, корекції деяких інших законодавчих актів типу Податкового кодексу, якихось змін в пенсійному законодавстві, я на даному етапі не бачу серйозних документів ", - додав він. При цьому пан Толстов не виключає можливість амністії Юлії Тимошенко, що розрядить напружену атмосферу із Заходом.

"Тепла зустріч", підготовлена президенту опозицією, була далеко не єдиним "сюрпризом", пише Тарса Козуб у статті "Януковичу в паламенте влаштували "гучну" зустріч" в газеті "Комсомольская правда в Украине". Щоб продемонструвати власну переконаність в якості українських молокопродуктів, один з нардепів з'їв на трибуні шматочок сиру, а комуністи ледь не побилися з нашоукраїнцями. Причиною конфлікту став законопроект про наругу над могилами, яким КПУ пропонували встановити покарання для осквернителів пам'яті воїнів-визволителів. Втім, це тільки початок, попереджають експерти.

"Це засідання вельми показово - в подібному "театральному" режимі може пройти вся сесія. Телеканал "Рада" веде пряму трансляцію, в залі - безліч телекамер. А значить, напередодні виборчих кампаній парламентська трибуна і сесійну залу стають місцем для безкоштовного піару. І так було споконвіку, - переконаний голова правління Інституту української політики Кость Бондаренко. - Причому говорять не тільки "красиві слова" на камеру - влаштовують цілі театралізовані акції, перформанси. Все - заради голосів виборця".

А Крістіна Зеленюк з газети "Известия в Украине" в статті "Проектна потужність" повідомляє, що подивитися на перший робочий день депутатів прийшли всі міністри і представники органів судової влади. Вони по черзі взяли слово, акцентуючи у своїх виступах увагу на пріоритетних для країни законопроекти, які потрібно прийняти до виборів. Вони виділили п'ять документів. Серед них - договір про зону вільної торгівлі з країнами СНД, закон про вищу освіту і мовну політику, новий Кримінально-процесуальний кодекс і проект медичної реформи.

Всього на порядку денному десятої сесії 850 законопроектів. Автори 700 з них - депутати з різних фракцій. Ще 149 документів підготував Кабінет Міністрів і лише один - Національний банк.

А от опозиціонери приступати до роботи не поспішають. Останні два тижні дев'ятої сесії парламенту вони майже не з'являлися в сесійній залі. А якщо й приходили, то щоб зірвати роботу Верховної Ради, блокуючи трибуну. Десяту сесію парламенту вони почали з криків: "Ганьба!" і "Юлі волю!" "Тимошенківці", як і до нового року, вимагають звільнення свого лідера.

Про те, що пора починати працювати, в своїй вступній промові сказав і Віктор Янукович: "Окремо хочу звернутися до опозиційних фракцій: повертайтеся в парламент. Рятувати країну на майданах неможливо, і ми з вами це знаємо. Опозиція разом з більшістю повинна працювати над розвитком країни. Це обов'язок всіх народних депутатів незалежно від політичних кольорів і уподобань. Вже стало традицією, коли розвиток країни завмирає в рік виборів, оскільки переважають політичні шоу і порожні обіцянки. Ця практика має бути припинена. Я очікую від виборів нової якості депутатського корпусу, політичної толерантності і серйозних плідних дискусій".

Правда, на опозицію слова президента не подіяли. Як тільки він покинув сесійну залу, "тимошенківці" розстелили на своїх місцях плакат із зображенням Юлії та продовжували зривати роботу Верховної Ради. "Ми зареєстрували ще один законопроект, який пропонує декриміналізувати статтю, по якій засудили Тимошенко. Ми хочемо прийняття документа. Про це говорив і президент під час виступу на Всесвітньому економічному форумі в Давосі", - сказав газеті "Известия в Украине" депутат-"тимошенківець" Андрій Шкіль.

"Блокування трибуни - це спосіб впливу на владу. Я не впевнений, що якби екс-прем'єра випустили, відносини опозиції і правлячої коаліції налагодилися. Проблема в іншому. На носі парламентські вибори. В таких умовах опозиція не буде йти на діалог. Тим більше, в Україні склалася традиція таких відносин", - пояснив газеті "Известия в Украине" політолог Володимир Фесенко.




За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 876 | Додав: adminA | Теги: театральний сезон у Раді розпочався
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ