Пт, 2024-03-29, 10:30


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2011 » Червень » 20 » За мотузочки смикає Путін. Медведєв додає режиму більш дружній вигляд
15:26
За мотузочки смикає Путін. Медведєв додає режиму більш дружній вигляд
Інші останні Іноземні видання по-українськи на сайті holosUA.com/

Зарубіжні ЗМІ обговорюють ситуацію в Росії в контексті парламентських і президентських виборів. Медведєв вочевидь хоче залишитися президентом, робить симпатичні Заходу заяви, але суперництво з Путіним відкидає. За мотузочки смикає Путін, переконаний затятий опозиціонер Гаррі Каспаров. Реальна опозиція могла би брати участь у виборах без шкоди для влади, але поки що з'являються лише химерні фігури типу олігарха Прохорова.

Дмитро Медведєв чітко дав зрозуміти, що хотів би залишитися на президентській посаді на другий термін, але сказав, що наступного року він і Путін не будуть змагатися на виборах, пише The Financial Times. В інтерв'ю газеті президент "також натякнув, що в разі переобрання на другий термін запровадить політичну систему більш змагального характеру, необхідну для здійснення його концепції економічної модернізації Росії". На думку видання, у цій бесіді з журналістами Медведєв "зробив деякі зі своїх найбільш ліберальних заяв як президент". Так, він закликав реформувати важливі риси того, що створено Путіним, - "керованої" демократії і економіки з переважанням держсектору.

Оглядач Handelsblatt пише, що на відкритті Петербурзького міжнародного економічного форуму президент Медведєв виголосив слова, які "завжди подобаються іноземним інвесторам": альтернативи модернізації не існує, корупція буде переможена, від правового нігілізму не залишиться і сліду. Бар'єри для інвесторів поступово буде ліквідовано, а кримінальні елементи "видавлено" з системи, заявив президент. Різкі слова переривалися оплесками, але є одне "але", зауважує оглядач: про це Медведєв говорить ось вже три роки.

Разом з тим Медведєв знову продемонстрував свою відданість ліберальній економіці - на противагу прем'єр-міністру Путіну, який підтримує окремі економічні сектори бюджетними коштами навіть поза кризою. Оглядач визнає, що за останній час держава дещо відсунулася від російської економіки, зокрема з ініціативи президента всі високопоставлені чиновники мають залишити посади директорів держконцерну. Уряд поступово розлучається зі своїми частками в державних підприємствах.

Однак виступ Медведєва на форумі в Санкт-Петербурзі "не має в собі нічого революційного", вважає автор коментаря. У сухому залишку "лише кілька десятків значних промислових контрактів і великі сподівання на те, що Росія колись таки перетвориться на інвестиційне ельдорадо".

Колумніст The Washington Post Роберт Каган публікує велику аналітичну статтю під заголовком "Послаби хватку Путіна". Динаміка суспільних настроїв, за даними соціологічних опитувань, несприятлива для російської влади, у зв'язку з чим "як перед Путіним, так і перед Сполученими Штатами постає необхідність ухвалити непрості рішення з низки питань", пише він.

Путін міг би дати якийсь вихід накопиченому в народі невдоволенню - наприклад, дозволити брати участь у грудневих виборах "Партії народної свободи", на чолі якої, як пише видання, стоять шановані російські політичні фігури: Борис Нємцов, Михайло Касьянов, Володимир Мілов і Володимир Рижков. Переграти державну машину вони не зможуть, пише Каган, а режим Путіна міг би отримати більше легітимності. "Але Путін і його радники, мабуть, позбавлені проникливості, а можливо, налякані. Вони можуть зробити вибір на користь ще більших утисків, порушити антизахідні націоналістичні настрої і спробувати заспокоїти бурю. Цілком схоже на торішню стратегію Хосні Мубарака".

Що стосується США, то американські офіційні особи покладають надію на "прозахідного і реформістськи налаштованого" президента Медведєва. Обама виступає за прийняття Росії до СОТ, зокрема, тому, що хоче підтримати медведєвську "модернізацію". "Але все це може зійти нанівець, якщо Путін відіпхне Медведєва і знову висуватиметься в президенти. Якщо (а насправді - коли) Путін переможе, він отримає змогу залишатися при владі два шестирічних терміни поспіль", - нагадує автор.

"Чи зможуть США ніби нічого й не трапилося вести справи з такою корумпованою, авторитарною, мафіозною державою, якою править довічний президент, що пригнічує будь-яке інакомислення?" - запитує Каган. Поки адміністрація Обами "сперечається сама з собою", Конгрес готується розглянути резолюцію із закликом на адресу Росії зареєструвати опозиційні партії, не перешкоджати вільним ЗМІ, поважати свободу зібрань та допустити на вибори спостерігачів, зокрема міжнародних. Ще в травні до Конгресу було внесено названий ім'ям Магнітського законопроект, який "зрештою може замінити поправку Джексона-Веніка", зазначається в статті.

На закінчення Каган закликає американську аудиторію не забувати про Росію: "За всією близькосхідною метушнею політична ситуація в Росії випала з поля зору. Більшість вважає, що перспективи щодо змін безрадісні. Але Росія ніколи не буває стабільною настільки, наскільки вона такою виглядає, - це і непокоїть компанію Путіна. Рік тому і у Мубарака, на загальну думку, все було під контролем".

Замість реальної опозиції на внутрішній політичній арені Росії з'являються такі химерні постаті, як Михайло Прохоров. Цей "незручний олігарх" відкидає можливості своєї участі в президентських виборах 2012 року, пише La Repubblica. Прохоров має славу плейбоя, а його особистий статок оцінюється майже в 25 млн євро, розповідає кореспондент. Відтоді як Прохоров вирішив очолити невелику партію правого спрямування "Правое дело", російські ЗМІ стали ставити питання: "Що за цим стоїть?"

"Уже перші політичні пропозиції Прохорова було зроблено, як здається, спеціально, щоб стати популярним: підвищення пенсійного віку та збільшення робочого тижня до 60 годин. Прохоров за визначенням не може викликати великої народної симпатії, - йдеться в статті. - Завидний наречений, який прославився своїми завоюваннями, став знаменитим завдяки двом інцидентам: нетривалому, але скандальному арешту у Франції за підозрою в причетності до організації міжнародної мережі проституції, коли він привіз на корпоративну вечірку цілий чартер дівчат за викликом, і скандальній вечірці на борту легендарного крейсера "Аврора". Іншими словами, Путін, мабуть, вибрав псевдосуперника, котрий викликає особливу антипатію в масах", - вважає журналіст.

"У Гаррі Каспарова є пропозиція", - повідомляє Фред Хаятт після візиту екс-чемпіона світу з шахів до редакції The Washington Post. Він - найбільший шахіст свого покоління, проте у відповідь на прохання передбачити наступний крок російського лідера Володимира Путіна Гаррі Каспаров вагається. "Коли граєш у шахи, то граєш за правилами, - каже Каспаров, - а він може міняти правила тоді, коли йому це потрібно". Каспаров приїхав до Вашингтона, щоб озвучити три важливі ідеї, йдеться в матеріалі.

По-перше, нібито очевидна боротьба за владу між Путіним і Медведєвим, підібраним ним президентом, є фікцією, переконаний Каспаров. За мотузочки смикає Путін. Американці, включаючи адміністрацію Обами, сприйняли за чисту монету цей театр тіней, і це грає на руку Путіну: Медведєв лише додає режиму більш дружній вигляд в очах Вашингтона.

По-друге, путінізм не працює, а тому його існування не є неминучим. "Я думаю, терпіння простих росіян може бути на межі, - говорить Каспаров. - Вони бачать, що єдиний показник, який зростає, - це кількість російських мільярдерів у списку Forbes". "Утримуючи Росію осторонь від демократичних рухів, які спалахнули в Україні, Грузії та Киргизстані, зараз Путін повинен непокоїтися про вплив "арабської весни".

"США мають в своєму розпорядженні практичний інструмент, який може послабити владну хватку Путіна, - а саме законопроект, що просувається сенатором-демократом від штату Меріленд Беном Кардіні, - наголошує Каспаров. - Згідно з ним передбачається накладати заборону на видачу віз і заморожувати активи російських чиновників, причетних до зловживання владою або порушень свобод усередині Росії". Цей захід "може підірвати те, що Каспаров вважає фундаментальним принципом і метою путінського режиму: можливість для чиновників, лояльних до Путіна, акумулювати активи і розміщувати їх за кордоном - і можливість для Путіна їх захищати", пише WP. "Якщо ви лояльні босові, capo di tutti capi ("бос босів", як сицилійська й американська мафія називає главу найвпливовішої мафіозної "сім'ї" - Inopressa), Ви в безпеці - і в Росії, і за її межами: в Дубаї, Лондоні, на Женевському озері, - заявив Каспаров. - Якщо щось трапиться навіть з невеличкою групою цих людей, це спричинить тріщину в моноліті влади". А що російські олігархи все більше інвестують у США, то такі дії дозволять домогтися позитивних зрушень, вважає російський опозиціонер



За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Іноземні видання по-українськи | Переглядів: 966 | Додав: adminA
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ