Ср, 2024-04-24, 01:24


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2012 » Квітень » 13 » Заарештували екс-президента країни у Монголії
12:52
Заарештували екс-президента країни у Монголії
Інші останні Новини світу на сайті holosUA.com/

У Монголії за звинуваченням в корупції арештований колишній президент країни Намбарин Енхбаяр, нині лідер однієї з політичних партій, повідомляє ИТАР-ТАСС.

У чому конкретно звинувачують колишнього главу держави, поки що невідомо. Повідомляється, що при затриманні Енхбаяра сталася перестрілка: охорона екс-президента не побажала мирно віддати його бійцям спецназу. Після арешту колишнього глави держави політична ситуація в Монголії різко загострилася, зазначає інформагентство.

Намбарина Енхбаяра, який є в даний час лідером Монгольської народно-революційної партії (МНРП), було обрано президентом країни 2005 року. На цій посаді він перебував до 2009 року. Після перемоги на виборах президентом Монголії в 2009-му став кандидат від Демократичної партії Цахіагійн Елбегдорж.

За наявними даними, заарештувати Енхбаяра спробували ще напередодні ввечері. Група затримання, куди входили співробітники поліції і Незалежної служби Монголії по боротьбі з корупцією, зупинила автомобіль екс-президента. Охорона, проте, зуміла відбити політика, і той сховався в будинку.

До будинку почали підтягуватися прихильники МНРП, що стали на захист свого лідера. Здійснивши жорстку силову операцію зі штурму будівлі, силовики прорвали кільце його захисників і провели арешт. Повідомляється, що з боку силових структур звучала погроза застосувати зброю. Джерело "Інтерфаксу" стверджує, що стрілянина справді велася.

Партія Енхбаяра екстрено скликала засідання надзвичайного штабу прихильників екс-президента і виступила з заявою, в якій застосування сили з боку поліції та Незалежної служби Монголії по боротьбі з корупцією було названо "неприйнятним". "Ми обов'язково обговоримо цю ситуацію на засіданні парламенту Монголії, - пообіцяли прихильники заарештованого політика. - Ми почнемо зранку акцією громадянської непокори по всій країні. Ми зустрінемося з чинним президентом Елбегдоржем, обговоримо з ним ситуацію, що склалася, і нагадаємо йому про його роль в подіях липня 2008 року".

Антикорупційна служба, в свою чергу, заявила, що застосування сили "було правомірним". Слідче управління цієї служби останній рік веде розслідування у справі Енхбаяра, якого звинувачують у корупції, а також, за деякими даними, йому інкримінують причетність до загибелі кількох людей під час заворушень у липні 2008 року.

У червні 2008 року в Монголії проходили вибори до парламенту - Великого державного хуралу. Тоді МНРП отримала більшість місць у парламенті і, відповідно до конституції, право на формування нового уряду. Але Демократична партія заявила про фальсифікацію виборів, зажадала заміни складу головвиборчкому та проведення нового голосування.

В Улан-Баторі спалахнули заворушення і почалися сутички прихильників МНРП і ДП, які закінчилися штурмом і спаленням штаб-квартири партії, яка перемогла на виборах. Кілька місяців політичні сили країни намагалися подолати кризу. В результаті було сформовано коаліційний уряд, але протистояння продовжилося.

Екс-президента арештували після публікації ним секретного документа

Нинішній арешт екс-президента експерти пов'язують з протистоянням найбільших політичних сил у країні напередодні виборів до парламенту Монголії, які пройдуть у червні цього року.

Цікаво, що арешт відбувся після того, як Намбарин Енхбаяр оприлюднив засекречену раніше стенограму зустрічі представників провідних політичних партій країни, яка відбулася після масових заворушень у липні 2008 року.

Оприлюднений екс-президентом Монголії документ складається з 300 сторінок. У ньому - докладна стенограма його зустрічі ще на посту президента з представниками основних політичних партій країни, які мали місця в парламенті. У п'ятницю витяги з стенограми публікують монгольські газети.

Енхбаяр, що розголосив зміст документа, пояснив своє рішення так: "Я думаю, що відповідний документ допоможе прояснити, що ж відбулося насправді. Парламентські вибори 2008 року були корумпованими, і люди мають право знати, хто за це відповідальний".


За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини світу | Переглядів: 893 | Додав: adminA | Теги: Монголії заарештували екс-президент
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ