Чт, 2024-03-28, 21:03


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2013 » Січень » 17 » Заблокували транспортні магістралі невдоволені урядом канадські індійці
13:08
Заблокували транспортні магістралі невдоволені урядом канадські індійці
Інші останні Новини світу на сайті holosUA.com/
Тисячі канадських індійців провели Національний день дій, протестуючи проти порушення їх прав урядом на чолі з прем'єр-міністром Стівеном Харпером.

Вони, зокрема, паралізували на деякий час рух на мосту "Амбассадор" через річку Детройт, який сполучає Віндзор (провінція Онтаріо) з автомобільною столицею США — Детройтом, передає ИТАР-ТАСС.

Цей міст вважається найзавантаженішим пограничним переїздом в Північній Америці: щорічно через нього слідують в обидві сторони 2,7 млн вантажівок, перевозячи товарів на загальну суму 120 млрд доларів - це майже чверть усього товарообігу між Канадою і США.

Індійці також перекрили рух на мосту в місті Мірамічі (провінція Нью-Брансуїк) і залізничні колії в околицях Вінніпега (провінція Манітоба), провели демонстрації в десятках міст, у тому числі біля британського консульства в Торонто.

За словами організаторів, тим самим вони хочуть притягнути увагу не лише уряду, але і усіх канадців до індіанському руху "Ні - бездіяльності".

"Ми не ставимо зараз перед собою мети заблокувати основні транспортні магістралі Канади, - заявила активістка руху Лорена Гарві-Шиплі. - Ми проводимо протести в таких місцях, де ми будемо помітні і де ми будемо почуті".

Учасники руху вимагають відмінити прийняті в грудні за ініціативою уряду поправки до законів, що спрощують умови продажі або здачи в оренду земель в резерваціях, а також ослабляють екологічний контроль над багатьма озерами і річками.

Індійці звинувачують кабінет Харпера в тому, що ці поправки були запропоновані без консультацій з ними, що Оттава порушує договори, підписані в другій половині 19-го - початку 20-го віків з племенами і мало що робить для поліпшення умов життя в резерваціях.

Активісти руху вже змусили Харпера провести 11 січня зустріч з делегацією вождів Перших націй. Так в Канаді називають близько 600 індіанських племен та інуїтів-ескімосів, загальна чисельність яких перевищує 1,3 млн людей.

За підсумками цієї наради уряд пообіцяв "приділяти більше уваги" проблемам корінних народів і "здійснювати реальні заходи щодо поліпшення умов життя в індіанських громадах". Після двох днів Оттава оголосила, що виділить 331 млн доларів впродовж двох років на поліпшення систем водопостачання у резерваціях.

Проте відміняти схвалені в грудні поправки Харпер не збирається. В той же час міністр фінансів Джеймс Флаерті дав ясно зрозуміти, що зараз "украй небажано", щоб протести індійців зробили негативну дію на економіку країни.

У 2012 році індіанці Канади протестували проти прокладки нафтопроводу.

Зазначимо, що у 2008 році канадська влада вибачилися за те, що примусово змусили 150 тисяч дітей місцевих індіанців вчитися в державних християнських школах. Прем'єр-міністр Канади Стефан Харпер публічно вибачився на засіданні парламенту в Оттаві у присутності сотень колишніх школярів.

Школи, які спонсоруються державою і підконтрольні церкві, існували з кінця XIX століття і до 1990-х років. Їх також називали "індіанськими школами". Правда, багато з них було закрито в 70-х роках минулого століття.


За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини світу | Переглядів: 1360 | Додав: adminA | Теги: канадські індійці .транспортні магі
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ