Чт, 2024-04-25, 13:02


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2012 » Лютий » 9 » Забзалюк вивідував секрети влади за її ж мільйони - спецоперація "тушка"
15:28
Забзалюк вивідував секрети влади за її ж мільйони - спецоперація "тушка"
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

Учора розгорівся новий політскандал, який вже охрестили "тушкогейтом". Один з депутатів-перебіжчиків, Роман Забзалюк, оприлюднив суми, які, за його словами, платять "тушкам" за вихід з опозиції. Нардеп розповів, що в грудні вийшов з фракції БЮТ, виконуючи партійне завдання "проникнути в штаб ворога", повідомляє Дмитро Гомон у статті "Спецагент" Забзалюк: на завданні отримав 450 тис дол" в газеті "Сегодня".

Тоді його керівники говорили, що не розуміють причин його рішення. Керівник фракції БЮТ Андрій Кожем'якін сказав лише, що Забзалюк вже довго перебуває на лікарняному і всі коментарі дасть після лікування. Сам "перебіжчик", до речі, - колишній розвідник: служив в 1980-ті роки в розвідроті в Афганістані і вважається людиною, близькою до екс-керівників СБУ Турчинова і Кожем'якіна.

Експерти міркували про причини такого кроку Забзалюка - адже він на дуже хорошому рахунку в "біло-серцевій" фракції, а в деяких випадках буквально носив Тимошенко на руках, оскільки довгий час працював особистим охоронцем Юлії Володимирівни. Але враховуючи, що після відкриття справи проти Тимошенко багато її прихильників покидали ряди, цей крок нікого не здивував. І 10 січня 2012 Роман Омелянович увійшов до фракції "Реформи заради майбутнього", нагадують читачам газети "Комсомольская правда в Украине" Тарас Козуб та Олена Галаджій у спільній статті "У Раді провели спецоперацію "Забзалюк".

Вчора народний депутат Роман Забзалюк скликав прес-конференцію, на якій несподівано заявив про проведену ним і фракцією "БЮТ-Батьківщина" спецоперацію: "Неповні два місяці я формально числився в групі "Реформи заради майбутнього", однак фактично не виходив з лав нашої команди - партії "Батьківщина" та її фракції". За його словами, перехід до парламентської більшості був санкціонований керівництвом партії "Батьківщина" з метою "запобігти корупційним злочинам" і "пролити світло на плани і мотиви створення так званої тушкової метастази у Верховній раді", пише Олександр Свириденко у статті "Роман Забзалюк переніс спецоперацію" в газеті "КоммерсантЪ-Украина".

Роман Забзалюк також оприлюднив аудіозаписи, на яких зафіксовано його розмову з людиною, чий голос нагадує голос голови депутатської групи "Реформи заради майбутнього" Ігоря Рибакова.

"За зраду виборців та продаж своєї совісті пропонують шалені гроші. На чинному етапі йдеться про суми в розмірі 500 тисяч доларів одразу, потім - щомісячно зарплатня по 20-25 тисяч доларів, плюс додаткові за активну брехню проти "Батьківщини" та опозиції. На завершення гарантується бонус за мерзотну службу господарю - ще по 500 тисяч доларів на "тушку", - заявив герой нового "касетного скандалу", повідомляє Володимир Семків у статті "Роман із "тушками" в газеті "Україна молода".

Було три епізоди дачі хабара: по 450 тисяч, 25 і ще 25 тис доларів, причому останні були передані сьогодні вранці, - розповів газеті "Комсомольская правда в Украине" однопартієць Забзалюка Сергій Міщенко. - Це оформлено відповідними протоколами, і гроші будуть фігурувати в кримінальній справі як речові докази. Після чого речдок піде до Держбюджету".

За його словами, сотні тисяч доларів передавалися "засланому козачку" готівкою - процедура проводилася всього тричі, і на пакетах, в які були загорнуті пачки "зелених", залишалися відбитки пальців.

Народний депутат від БЮТ Сергій Власенко висловив сумнів, що правоохоронні органи належним чином відреагують на заяву Забзалюка. "У нас не правова держава... Колись радник президента (Герман) порівняла його (Януковича) з Африкою. Так от, ми живемо в Африці, і в нас буде "африканська" реакція з боку правоохоронних органів. Влада намагатиметься замовчати цей скандал", - сказав Власенко в коментарі газеті "Україна молода".

Нардеп–юрист вважає, що "плівки Забзалюка" свідчать про причетність Януковича до нищення демократії в Україні. "Він каже, що не впливає на парламент - а в парламенті кажуть, що впливає. Він каже, що не впливає на вибори - а його підлеглі кажуть, що впливає. Треба припиняти практику подвійних стандартів", - вважає Власенко.

У Верховній Раді ця новина здобула ефект вибуху бомби, пише Оксана Яхно в статті "Тушкогейт", або засланий Забзалюк" в газеті "День". "Тушки в ім’я грошей" (так їх охрестив Забзалюк на вчорашній прес-конференції) почали одразу запевняти, що заплатили Забзалюку вчетверо менше. Мовляв, депутати групи зібрали гроші на лікування Забзалюка в розмірі близько 100 тис доларів. "Я думаю, що йдеться просто про дуже, скажімо так, низької людської проби провокацію", - сказав Володимир Каплієнко.

"Ганебний характер цієї інформації про нібито укладену в стінах Верховної Ради угоду, пов'язану з торгівлею депутатами, лягає незмивною плямою не лише на Верховну Раду, а й на Україну: виставляють її на посміховисько всього світу", - йдеться в заяві спікера, пише "КоммерсантЪ-Украина".

Екс-"регіонал" Тарас Чорновіл також був розгублений. Про вчинок Забзалюка він дізнався безпосередньо від кореспондента газети "День". "Очевидно, що більшість і групу кинули за повною програмою. Я сам до кінця не можу зрозуміти, що сталося, - продумана спецоперація чи людина примудрилася взяти гроші, а потім зіграти зовсім в іншу гру. Якби мені щомісяця давали додатково 25 тисяч доларів, я б не їздив на старій роздовбаній машині зі старими колесами", - розсміявся Чорновіл.

Але хоч би як там було, вчинок Забзалюка є безпрецедентним в українській політиці - він перший і поки єдиний політик, який надав реальні докази підкупу депутата. Зруйнував кругову поруку, виніс на суд громадськості кулуарні домовленості. Голосно сказав те, про що зазвичай шепочуться в кутках. І при цьому ще й назвав прізвища.

Щоправда, з "речдоком" спочатку вийшла невеличка неув’язочка. Мабуть, Роман Омелянович вирішив втілити в життя заклик Тимошенко - брати гречку, а голосувати по совісті. Він зізнався журналістам, що збирається гроші віддати до партійної каси. Але потім колеги його поправили. Мовляв, на пакетах з грошима залишилися відбитки "тушок". "Це оформлено відповідними протоколами, вони будуть речовими доказами в кримінальній справі. Потім ці речові докази підуть до бюджету, а там уже як бюджет розпорядиться", - пояснив Сергій Міщенко. Він запевнив, що з юридичного погляду "і так, як треба зробити, щоб не підставити себе", Забзалюк зробив усе бездоганно.

Тепер справа за правоохоронними органами. У Генпрокуратурі вже запевнили, що готові перевірити підкуп депутата.

На звинувачення у підкупі Ігор Рибаков відреагував учора ввечері, поширивши одну за одною дві заяви. У першій він зажадав від Романа Забзалюка повернути гроші. Через годину з'явилася друга заява, в якій ця вимога була відсутня. "Кілька місяців тому до мене звернувся пан Забзалюк з проханням допомогти йому грошима на лікування тяжкої хвороби, оскільки, з його слів, керівництво "Батьківщини" відмовило йому в допомозі, - йдеться в ньому. - Члени фракції порадилися і ухвалили рішення виділити гроші на його лікування. Ми раді, що цей християнський вчинок допоміг Роману Забзалюку, і наш колега сьогодні в повному здоров'ї", пише газета "КоммерсантЪ-Украина".

Скандал у Раді може отримати продовження. Уже в стінах прокуратури, якщо буде порушено кримінальну справу. Адже хоч би якими добрими були наміри, дача й одержання хабара - це діяння, за які в КК передбачена відповідальність.

"Самі слова, навіть якщо це визнання, не можуть бути доказом злочину, - розповів газеті "Комсомольская правда в Украине" юрист Едуард Багіров. - Заява має бути опублікована в пресі, і тоді за нею слід призначити перевірку. Якщо мова йде про посадову особу, таку перевірку проводить прокуратура".

Відповідно до закону на перевірку відводиться 10 днів. За цей час можуть перевірити автентичність записів, всі факти. Між тим, за словами Забзалюка, записи розмов він робив на свій мобільний телефон. Однак юристи кажуть, що цей доказ вельми сумнівний. У той же час вони припускають, що в прокуратурі вчинок Забзалюка можуть кваліфікувати як "отримання хабара в особливо великих розмірах". Кримінальний кодекс передбачає за це санкцію від 8 до 12 років позбавлення волі. Теоретично покарати можуть і його колег. Але ж мова йде про депутатів!"

"Якщо людина зізналася (в отриманні хабара), проти неї має бути порушена кримінальна справа. Добровільне визнання суд врахує, але воно не звільняє від відповідальності, - стверджує юрист Олексій Бордунов. - Якщо людина стверджує, що взяла хабар, аби викрити наступний злочин, то вона може уникнути відповідальності. Але для цього потрібно було попередити правоохоронні органи про свої плани і наміри до того, як передавалися гроші".

Однак політоги вважають, що до суду справа не дійде.

"Слова Романа Забзалюка - це ніщо інше, як запізніле виправдання свого демаршу з виходом з фракції "Батьківщина". Народний депутат хотів відразу вбити двох зайців - обілити себе, а також максимально пафосно повернутися в рідну політсилу", - вважає політолог Володимир Цибулько, пише газета "Комсомольская правда в Украине".




За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 937 | Додав: adminA | Теги: Спецоперація тушка
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ