Пт, 2024-04-26, 21:52


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2011 » Серпень » 1 » Захоплення соцмережами призводить до небезпечних змін у мозку й "кризи ідентичності"
14:48
Захоплення соцмережами призводить до небезпечних змін у мозку й "кризи ідентичності"
Інші останні Новини світу на сайті holosUA.com/

Захоплення соціальними мережами здатне знизити рівень концентрації уваги і є ознакою "кризи ідентичності" - цим терміном у психології позначається втрата людиною або соціальною групою уявлення про своє місце в суспільстві.

Так вважає відомий британський наковець, професор Оксфордського університету баронеса Сьюзан Грінфілд. Банальність інформації, якою обмінюються користувачі Twitter, може стати проблемою для комунікації, пише газета The Daily Mail.

"Навіщо комусь знать, що хтось інший їв на сніданок? - підкреслила професор Грінфілд.- Це нагадує мені маленьку дитину, що каже: "Дивися, матусю, я роблю це, подивися на мене, матусю, я роблю це".

"Це схоже на те, що у такої людини є деяка криза ідентичності",- додала баронеса Грінфілд. За її словами, усе це може призвести до зниження концентрації уваги, росту потреби в негайній оцінці і втраті багатьох невербальних навичок - таких як здатність дивитися в очі під час розмови.

Баронеса Сьюзан Грінфілд, що є авторитетним фахівцем в галузі психології, нейробіології і фармакології, кілька років років тому вже виступала в ЗМІ з критикою соціальних мереж і захоплення комп'ютерами взагалі.

У 2008-2009 роках у серії інтерв'ю для провідних британських видань баронеса висловила думку про прямий зв'язок між проблемами з концентрацією уваги у молодого покоління і дедалі більшою роллю комп'ютерів у житті людини.

Баронеса тоді зазначила, що за останні десять років лікарі стали втричі частіше виписувати своїм пацієнтам препарат, вживаний при розладах уваги. На думку професора Грінфілд, це може бути пов'язано з довгим годинами, проведеними перед моніторами комп'ютерів.

Грінфілд вважає, що в результаті спілкування з технікою мозок дитини звикає до негайної реакції на свої дії, що негативно позначається на його здатності концентрувати увагу впродовж тривалого часу.

Термін "криза ідентичності" з'явилася в науці порівняно недавно - в другій половині минулого століття. Криза ідентичності проявляється як суперечність, невідповідність актуального соціального статусу людини або соціальної групи вимогам ситуації, що змінилася. Основним показником є нездатність прийняти нову роль, яка пропонується зовнішніми обставинами, або, прийнявши її, адаптуватися до неї.

Серед ознак, найбільш характерних для цього стану, психологи називають:

- неадекватність самооцінки;

- втрату перспективи;

- зростання песимізму;

- зміна соціальної активності;

- поява безкомпромісних суджень і соціально-агресивної поведінки;

- підвищений інтерес до метафізичних і ірраціональних проблем тощо.

Україна увійшла у п'ятірку країн, інтернет-користувачі яких найактивніше відвідують соціальні мережі. Італія, Німеччина і Франція, де поширення Інтернету вдвоє-втроє вище, значно відстали. Лідерами з активності у соціальних мережах стали Філіппіни, Чилі та Еквадор, де частка користувачів соціальних мереж від загальної кількості інтернет-користувачів становить відповідно 89%, 88% та 87%. За ними йдуть ПАР (82%) та Україна (81%).

Недавнє дослідження свідчить, що співробітники, які відвідують Facebook, Twitter та інші соціальні мережі в Інтернеті, коштують британським компаніям мільярди.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини світу | Переглядів: 788 | Додав: admin
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ