Сб, 2024-04-20, 01:27


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2013 » Квітень » 8 » "Залізна леді" Маргарет Тетчер померла
20:56
"Залізна леді" Маргарет Тетчер померла
Інші останні Новини світу на сайті holosUA.com/
8 квітня у Великій Британії померла колишня прем'єр-міністр країни Маргарет Тетчер. "Залізна леді" пішла з життя у віці 87 років.

"Це велика втрата, Марк і Керол Тетчер повідомили, що їхня мати баронеса Тетчер померла своєю смертю після інсульту сьогодні вранці", - повідомив Sky News представник померлої Лорд Белл.

За життя баронеси в суспільстві обговорювалося питання, чи буде вона, як Вінстон Черчілль, удостоєна після смерті вищої почесті у вигляді державних похоронів. З приходом до влади торі шанси на це зросли.

Сама Маргарет Тетчер, не боячись, обговорювала цю тему в 2008 році з королевою Єлизаветою II і з тодішнім прем'єра Гордоном Брауном і висловила побажання бути похованою в лондонському соборі Святого Павла. Якщо це відбудеться, то це перші державні похорони за довгі роки в Британії.

Починаючи з 2002 року, стан здоров'я Маргарет Тетчер значно погіршився, і вона поступово відійшла від громадської та політичної діяльності. Десять років тому Тетчер перенесла серію невеликих інсультів, і лікарі порадили їй припинити публічні виступи, повідомляє Російська служба BBC.

Донька екс-прем'єра, Керол Тетчер, в 2008 році видала книгу, в якій розповіла про боротьбу своєї матері зі старечим недоумством.

За станом здоров'я "залізна леді" цього літа не змогла бути присутньою на урочистому обіді на честь колишніх прем'єр-міністрів, який королева Єлизавета II давала на честь 60-річчя перебування на престолі.

В останню путь колишнього прем'єр-міністра Великобританії Тетчер проводять в соборі Святого Павла в Лондоні, йдеться в понеділок в заяві британського уряду.

Церемонія прощання пройде з військовими почестями. За бажанням рідних Тетчер, похорони колишнього прем'єр-міністра не будуть державними, як годиться в подібних випадках. Про дату не повідомляється.

Тим часом, як заявили в офісі чинного прем'єра Девіда Кемерона, "на похорон буде запрошено низку людей і представників організацій, пов'язаних з Тетчер".

"Після відспівування відбудеться приватна церемонія кремації. Вся церемонія проводиться відповідно до побажань сім'ї колишнього прем'єра", - йдеться в повідомленні. Точна дата похорону поки не повідомляється.

Два роки тому прем'єр-міністр Девід Кемерон влаштував прийом на Даунінг стріт, 10 на честь 85-го дня народження Маргарет Тетчер, але тоді вона також не змогла прибути на свято.

Перед Різдвом повідомлялося, що Маргарет Тетчер госпіталізована і прооперована: їй видаляли пухлину сечового міхура. Операція була нескладною, близькі Тетчер повідомляли, що "лікарі задоволені".

Довідка

Маргарет Хільда Тетчер, баронеса Тетчер (англ. Margaret Hilda Thatcher, Baroness Thatcher; уроджена Робертс; 13 жовтня 1925, Грентем, Лінкольншир, Англія - 8 квітня 2013, Лондон, Англія) - 71-й прем'єр-міністр Великобританії (Консервативна партія Великобританії) в 1979-1990 роках, баронеса з 1992 року. Перша і поки що єдина жінка, яка побувала на цьому посту, а також перша жінка, що стала прем'єр-міністром європейської держави. Прем'єрство Тетчер стало найтривалішим у XX столітті. Отримавши прізвисько "залізної леді" за різку критику радянського керівництва, вона втілила в життя низку консервативних заходів, що стали частиною політики так званого тетчеризму.

Здобувши освіту хіміка, стала юристом, в 1959 році була обрана членом парламенту від Фінчлі. У 1970-му була призначена міністром освіти і науки в уряді консерватора Едварда Хіта. 1975 року Тетчер перемогла Хіта на виборах нового голови консервативної партії і стала головою парламентської опозиції, а також першою жінкою, яка очолила одну з основних партій Великобританії. Після перемоги консервативної партії у загальних виборах 1979 року Маргарет Тетчер стала прем'єр-міністром.

Очоливши уряд, Тетчер провела політичні та економічні реформи для скасування того, що вона вважала занепадом країни. Її політична філософія та економічна політика ґрунтувалися на дерегуляції, зокрема, фінансової системи, забезпеченні гнучкого ринку праці, приватизації державних компаній і зменшення впливу профспілок. Висока популярність Тетчер під час перших років її правління зменшилася через рецесію і високий рівень безробіття, але знову збільшилася під час Фолклендської війни 1982 року і економічного зростання, що призвело до її переобрання в 1983-му.

Тетчер було переобрано втретє в 1987 році, але запропонований закон про додатковий податок (poll tax) і погляди на роль Британії в Європейському Союзі були непопулярні серед членів її уряду. Після того, як Майкл Хезелтайн оскаржив її лідерство в партії, Тетчер була змушена подати у відставку з посади голови партії і прем'єр-міністра.

Тетчер була довічним членом Палати лордів.

Для прихильників Тетчер залишається політичною фігурою, яка змогла відновити британську економіку, завдати істотного удару по профспілках і відновити імідж Великобританії як світової держави. У період її прем'єрства з 7 до 25% зросла кількість британських жителів, що володіли акціями; більше мільйона сімей придбали будинки, що належали раніше муніципальним радам, що збільшило кількість домовласників з 55 до 67%. Загальний особистий добробут зріс на 80%. Перемога в Фолклендській війні й тісний союз зі США також вважаються одним з її найважливіших досягнень.

Водночас період прем'єрства Тетчер був відзначений високим безробіттям населення і регулярними страйками. У питанні безробіття більшість критиків звинувачують її економічну політику, яка перебувала під сильним впливом ідей монетаризму. Ця проблема, у свою чергу, стала причиною поширення наркоманії та сімейних розлучень. Виступаючи у квітні 2009 року в Шотландії, напередодні тридцятирічної річниці її обрання на пост прем'єр-міністра, Тетчер наполягала на тому, що анітрохи не шкодувала про свої дії під час прем'єрства, зокрема в питанні запровадження подушного податку і відмови від субсидування "застарілої промисловості, чиї ринки збуту перебували в занепаді".

Прем'єрство Тетчер стало найтривалішим у XX столітті, з часів Солсбері (1885, 1886-1892 і 1895-1902) і найтривалішим безперервним перебуванням на посаді з часів лорда Ліверпуля (1812-1827).



За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини світу | Переглядів: 1076 | Додав: adminA | Теги: Залізна леді Маргарет Тетчер померл
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ