Пт, 2024-04-19, 14:46


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
«  Жовтень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Головна » 2010 » Жовтень » 27 » Замість допомоги в Афганістані Москва вимагає поступок щодо ПРО і Грузії
15:11
Замість допомоги в Афганістані Москва вимагає поступок щодо ПРО і Грузії
Інші останні Іноземні видання по-українськи на сайті holosUA.com/

 NATO веде переговори з Росією про постачання до Афганістану вертольотів, навчання льотчиків і перевезення через російську територію військових вантажів, позаяк пакистанський коридор усе завзятіше атакують таліби. Чи постане питання про повернення російських військ до Афганістану? - запитують ЗМІ. На вулицях Кабула росіян згадують недобрим словом.

Росія погодилася повернутися до війни в Афганістані на прохання західних держав, які 21 рік тому допомогли моджахедам вигнати її війська, стверджує автор статті в The Independent Кім Сенгупта. Москва бере участь у навчанні афганських вояків і поліціантів з підрозділів по боротьбі з наркотиками, а також в принципі погодилася поставляти NATO вертольоти для використання в Афганістані. Очікується, що про кардинально нову угоду буде оголошено на саміті NATO в листопаді.

Замість допомоги в Афганістані Москва прагне до того, що вона називає "розширеною співпрацею з NATO". Так, Обама вже відмовився від розташування елементів ПРО в Польщі і Чехії, й Альянс погодився проконсультуватися з Росією про дислокацію елементів за новим планом. "Москва також хотіла б, щоб NATO визнало доконаним фактом ситуацію в Грузії, де після війни російські війська залишаються в Південній Осетії і Абхазії", - пише Сенгупта.

За словами заступника міністра закордонних справ РФ Олександра Грушка, "Москва хоче укласти з NATO юридично-зобов'язальну угоду про взаємну стриманість і домовленість про невключення грузинської кризи в договори про озброєння". При цьому Москва дала зрозуміти, що, можливо, зніме обмеження на доставку певних озброєнь до Афганістану через свою територію.

"Малоймовірно, що Росія пошле в Афганістан війська, але все одно поворот подій прикметний", - пише The Independent в редакційному коментарі. Аналітики видання не відкидають того, що натомість NATO стишить підтримку Грузії і відмовиться від планів розширення в Східній Європі. "Альянсу буде нелегко проковтнути цю пігулку. Але які ніжності при нашій бідності?!"

Надії NATO створити в Афганістані ефективну демократію розтанули. Відтепер єдина реалістична мета Заходу - залишити в Кабулі порівняно стабільний режим і зберегти можливість для контртерористичних операцій на випадок повернення "Аль-Каїди". У цьому контексті партнерство NATO з Росією має сенс, підсумовує газета.

Солодкі пісні NATO можуть змусити Москву забути про свій гіркий досвід, побоюється Енн Пенкет, в недавньому минулому кореспондент The Independent в Росії. Зараз, коли адміністрація Обами відчайдушно намагається виконати обіцянку про початок виведення військ з Афганістану в липні наступного року, американцям необхідна допомога, то чому б не звернутися по неї до росіян, 20 років тому розбитим в Афганістані Усамою бін Ладеном і моджахедами, чиї ряди розросталися завдяки ЦРУ?

"Росіяни справді стратегічно зацікавлені в мирному Афганістані, який би не експортував тероризм і наркотики на задньому дворі Росії", - визнає журналістка, але вона сумнівається, що афганці можуть переглянути ставлення до колишнього агресора. "Радянський досвід можна порівняти з американським досвідом у В'єтнамі, - пише Енн Пенкет, застерігаючи: - Помста - це страва, яку краще їсти холодною".

"За словами джерел у NATO, розглядається декілька ініціатив, підготовлених Росією і NATO спільно. Мова йде про залучення російських вертольотів і екіпажів для навчання афганських авіаторів, можливу участь Росії у навчанні афганських сил національної безпеки, розширення співпраці у боротьбі з наркоторгівлею й охороні кордонів, а також вдосконалення коридорів транзиту і постачання військ NATO", - пише журналіст The Guardian Саймон Тісдолл.

"Плани поки що не набули остаточного характеру, і в NATO кажуть, що питання про повернення російських військ до Афганістану не ставиться", - повідомляє автор матеріалу. Очікується, що на саміті США і Британія будуть активно умовляти європейських союзників надавати більше інструкторів для армії і поліції Афганістану напередодні передачі території під контроль афганської влади в 2014-2015 роках.

"Росіяни могли б дуже ускладнити нам життя в Афганістані, але вони від цього утримуються", - сказав в інтерв'ю неназваний західний дипломат, додавши, що Москва все більш охоче погоджується допомагати Заходу. Очікуються нові домовленості про постачання і перекидання військ через Таджикистан і Киргизстан, а також угоди, які свідчать про стурбованість Росії вивезенням афганського героїну. За словами офіційних осіб, ймовірна також окрема угода про часткове співробітництво Росії в річищі натовських планів з розміщенню ПРО в Європі, пише газета.

До статті додається коротка хроніка війни СРСР в Афганістані, складена Люком Гардінгом і названа "Геополітична катастрофа". "Повернення Росії до Афганістану неминуче збудить примари минулого і спогади про війну, яку краще забути", - вважає Гардінг.

Історія розбіжностей не має затьмарити того факту, що глибша участь Росії в афганській кампанії - це гарна новина як для NATO, так і для Афганістану, вважає The Times. Видання вважає певним ризиком "перспективу того, що афганські пілоти, які, можливо, пройшли навчання у росіян, керуватимуть російськими вертольотами", але підкреслює, що це все ж не російські льотчики, "а такий розвиток подій допоможе у веденні війни, що досягла свого критичного моменту".

"Талібан", очевидно, спробує скористатися участю Росії, щоб перешкодити розвитку афганської держави. Але небезпеку радикалізації антизахідних настроїв в Афганістані переважує перспектива визнання Росією своєї відповідальності в Центральній Азії. Росія свого часу сприяла вчиненню безладу в Афганістані, і тепер їй саме час почати його прибирати", - йдеться в редакційній статті.

Ідея повернення Росії до Афганістану викликає змішані почуття на вулицях Кабула, свідчить кореспондент The Times.

46-річний торговець Нізамуддін висловив позитивне ставлення до Москви. "Росіяни добре ставилися до простих людей, але були дуже жорстокі до своїх ворогів, - сказав він. - Вони були не такими, як ці війська, які, з одного боку, підтримують своїх ворогів, а з іншого - борються з ними. Вони знали права громадян. Я пам'ятаю, коли вони патрулювали місто, вони розмовляли з людьми. Люди ще й досі користуються будівлею університету та багатьма іншими будівлями, побудованими росіянами".

Насир Ахмад, 72-річний робітник на пенсії, висловив більш похмуру позицію. "Я проклинаю матерів усіх цих іноземців, включаючи росіян. Всі вони сучі діти, через ці іноземні держави нашу країну зруйновано".

Переклад InoPressa



За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Іноземні видання по-українськи | Переглядів: 927 | Додав: holos
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ