Пт, 2024-04-19, 23:27


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2011 » Лютий » 8 » Занадто "метке перо" британської журналістики
18:03
Занадто "метке перо" британської журналістики
Інші останні Іноземні видання по-українськи на сайті holosUA.com/

Відомого московського кореспондента газети The Guardian Люка Гардінга вислали з Росії. Гардінг славився тим, що грав з вогнем, висвітлюючи суворо табуйовані сюжети: розмовляв з родичами дагестанських терористів, з'ясовував, який особистий статок Путіна, багато писав про "російське досьє" WikiLeaks. Наказ про його висилку напевно було ухвалено у верхах, пишуть ЗМІ.

Минулої суботи Люк Гардінг, російський кореспондент газети The Guardian, прилетів до Москви з Лондона, де останні два місяці висвітлював депеші з WikiLeaks і писав книгу про свою роботу над цими матеріалами, оповідає оглядач Foreign Policy Юлія Йоффе. На паспортному контролі співробітниця, відсканувавши його документи, дуже здивувалася і покликала начальника. "Російська Федерація для вас закрита", - сказав, за словами Гардінга, начальник і поставив штамп "Анульовано" на його російській візі. Незабаром Гардінга посадили на зворотний рейс до Лондона, причому його дружина і діти залишилися в Москві.

З усіх іноземних кореспондентів у Москві у Гардінга були найбільш напружені відносини з Кремлем і МЗС. Гардінг уславився тим, що грав з вогнем - можливо, безрозсудно - висвітлюючи суворо табуйовані сюжети: розмовляв з родичами дагестанських терористів, з'ясовував, який особистий статок прем'єра Путіна, написав масу текстів про "російське досьє" WikiLeaks, пише Йоффе.

"Про тактику, обрану Гардінгом, багато сперечаються. Деяких обурило навіть його рішення зчинити публічний скандал через висилку", - повідомляє журналістка. "Це неправильний крок. Як тільки факт стає офіційним, публічним, домогтися скасування рішення набагато складніше", - зазначив неназваний "репортер з великим стажем".

Нашого московського кореспондента Люка Гардінга вислано з Росії, інформує The Guardian. Мабуть, це перший випадок від часу закінчення холодної війни, коли таку міру вжито до штатного кореспондента британського видання. Незадовго до цієї події Гардінг висвітлював депеші з WikiLeaks і "посилався на твердження, що під владою Путіна Росія зробилася "справжньою мафіозною державою", йдеться в статті.

За припущеннями газети, наказ про висилку журналіста напевно був ухвалений у верхах, "але британський уряд поки що не зміг з'ясувати жодних подробиць". Головний редактор The Guardian Алан Ресбріджер назвав інцидент "вкрай тривожною подією з серйозними наслідками для свободи преси".

За даними видання, західні репортери менше ризикують, ніж деякі російські, але московські англомовні кореспонденти остерігаються торкатися делікатних тем: гіпотетичний особистий статок Путіна, причетність високопоставлених чиновників до корупції, твердження, що Кремль заздалегідь знав про підготовку вбивства Литвиненка. Проте свого часу Гардінг писав з посиланням на думку вищого дипломата США в Європі, що Путін напевно знав про заплановане вбивство, адже російський прем'єр "уважний до деталей". Можливо, Гардінг розлютив російську сторону і тим, що підписував своїм ім'ям статті про депеші з WikiLeaks, які стосуються Росії.

Причин висилки Люка Гардінга з Росії не повідомляють, але легко здогадатися, що це за "злочини", пише The Guardian в редакційній статті. Гардінг "писав про численні хиби, які все більше спотворюють російське політичне життя і суспільство". За припущенням газети, чашу терпіння переповнили його статті, де викладалися думки про російську систему на базі матеріалу з WikiLeaks. "Слід підкреслити, що цей матеріал підсумовував думки людей, які завдяки своїй роботі мають можливість дуже багато знати про ситуацію в Росії", - пише видання, заявляючи, що публікація цих думок правомірна.

На думку газети, радянські методи контролю іноземних журналістів - "нагороди для тактовних, покарання і гоніння для тих, хто виходить за певні рамки", - поступово повертаються, і висилка Гардінга - поганий знак.

Російська влада вислала московського кореспондента The Guardian, що брав участь у висвітленні матеріалів з сайту WikiLeaks, пише The New York Times. "За комуністичного режиму влада іноді депортувала з Москви західних кореспондентів, чиїми репортажами були незадоволені, але в пострадянський період такі події - дуже незвичайне явище", - зауважує журналіст Кліффорд Дж. Леві.

МЗС РФ не коментує рішення, але відомство висловлювало незадоволення роботою Гардінга і раніше. У листопаді міністерство сповістило його, що його журналістську візу не буде продовжено, оскільки він без дозволу відвідував російські регіони, які є "делікатними" в політичному плані, повідомляє кореспондент. Гардінг оскаржив це рішення, і МЗС видав йому нову візу, дійсну до 31 травня. Що змінилося відтоді, неясно.



За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Іноземні видання по-українськи | Переглядів: 935 | Додав: adminA
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ