Чт, 2024-04-25, 12:36


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2012 » Лютий » 15 » "Заслання" Клюєва в РНБО стало несподіванкою. У Кабміні інтрига
11:32
"Заслання" Клюєва в РНБО стало несподіванкою. У Кабміні інтрига
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

Янукович підписав 14 лютого низку кадрових указів. Перший віце-прем'єр-міністр економічного розвитку і торгівлі (МЕРТ) Андрій Клюєв був призначений секретарем Ради національної безпеки і оборони, змінивши на цій посаді Раїсу Богатирьову. В свою чергу Богатирьова перейшла на роботу в уряд - президент призначив її віце-прем'єром-міністром охорони здоров'я.

Більшість спостерігачів називають переведення Клюєва в Радбез "засланням", однак губляться в здогадах щодо того, що стало причиною ротації. Наступника Андрія Клюєва у Кабінеті міністрів поки не призначено. Експерти зазначають, що майбутній перший віце-прем'єр має всі шанси очолити список Партії регіонів на парламентських виборах, пише "КоммерсантЪ-Украина".

"Призначення Богатирьової до МОЗ було цілком очікуваним. Про це давно говорилося, а посада ідеально відповідає її побажанням. Але з Клюєвим - повна несподіванка. Завжди вважалося, що ризиків для його посади немає", - прокоментував кадрові укази голова правління Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко.

Джерело видання в адміністрації президента (АП) запевнило, що призначення Клюєва в Радбез має на меті прискорити реформи в силовому блоці. "Рішення президента покликане посилити РНБО. Радбез повинен відродити колишню міць і поліпшити якість проведення реформ. У першу чергу діяльність Клюєва буде зосереджена на реформуванні збройних сил та ОПК, на створення компактної і мобільної армії", - пояснив представник АП.

Пізніше, на церемонії представлення Клюєва апарату Радбезу, президент також згадав, що секретар РНБО буде курирувати діяльність силовиків. Це обгрунтування, втім, не пояснює необхідність переведення Андрія Клюєва на нову посаду - на посаді першого віце-прем'єра він курирував силові відомства і мав більше повноважень для реформування Міноборони.

Тим часом інший співрозмовник газети в АП зазначив, що є ще одна причина для виключення Андрія Клюєва зі складу уряду. "Ми ж боремося з корупцією і стежимо за повідомленнями про це", - зазначив чиновник, відмовившись уточнювати деталі.

Колишній перший заступник секретаря РНБО Степан Гавриш (2008-2011 роки) також засумнівався в тому, що Радбез займеться реформою армії. "Проведена адміністрацією президента реформа РНБО повністю зруйнувала колишній Радбез. Його апарат скорочено до 90 осіб, з нього пішли кращі люди. Відновити кадровий склад настільки, щоб забезпечити серйозну аналітику, буде неймовірно складно", - упевнений пан Гавриш.

Володимир Фесенко, коментуючи перехід пана Клюєва з Кабміну до Радбезу, також використовує термін "заслання". Він, як і джерело газети в АП, вважає - однією з головних причин ротації стали якісь не відомі широкій громадськості претензії голови держави до першого віце-прем'єра. "Президенту могли покласти на стіл компромат на Клюєва. І не факт, що це зробило керівництво адміністрації президента. Не слід забувати, що Хорошковський зберігає вплив на СБУ, а СБУ має доступ до президента", - пояснив експерт.

Втім, не всі спостерігачі впевнені в тому, що вчорашня ротація є покаранням для Андрія Клюєва. "Не потрібно розглядати Радбез виключно як місце заслання. Багато чого залежить від відносин секретаря і президента. Якщо вони близькі, а в випадку з Клюєвим і Януковичем ситуація саме така, то роль Радбезу автоматично підвищується, - вважає президент аналітичного центру "Відкрита політика"Ігор Жданов. - Можливо також, що Клюєву доручили зайнятися виборчою кампанією Партії регіонів (він традиційно очолює передвиборний штаб ПР) і сказали піти для цього з поста першого віце-прем'єра, де він був зайнятий державною роботою. А адмінресурсу, щоб усіх побудувати і щоб всі виконували його вказівки, Клюєву вистачить і на посту секретаря РНБО".

У той же час у МЕРТ сумніваються в тому, що міністерська робота заважала Андрію Клюєву виконувати додаткові завдання. "Клюєв і раніше мало втручався в роботу міністерства, доручивши все першому заступнику Вадиму Копилову. Сам він займався стратегічними речами", - запевнило джерело в міністерстві.

Перевірити, чи має намір Андрій Клюєв зробити РНБО впливовим органом, можна буде вже в найближчому майбутньому. "Якщо він прийшов в РНБО всерйоз і надовго, то зіткнеться з необхідністю посилювати апарат Радбезу, заводити туди своїх людей. Якщо цього не буде, це означає, що пост в Радбезі - тимчасовий, Клюєв просто пересиджує тут кампанію", - вважає Ігор Жданов.

Які б не були причини звільнення Андрія Клюєва, рішення президента точно не було заплановано заздалегідь. Це підтверджують співрозмовники видання в АП та уряді. Кабінет міністрів не був підготовлений до відставки першого віце-прем'єра. Володимир Фесенко зазначає, що пан Клюєв курирував ряд секторальних напрямів роботи уряду, очолюючи численні робочі групи і координаційні центри, а перед відходом не поклав виконання цих обов'язків на інших чиновників. Зокрема, залишилося без куратора стратегічний для української влади напрям європейської інтеграції. "Прибрати таку людину - значить якщо не дезорганізувати роботу уряду, то щонайменше ускладнити її", - зазначає експерт.

Спостерігачі також сходяться на думці, що відставка Андрія Клюєва з уряду не була викликана недоліками в його поточної діяльності. "Андрій Петрович - досвідчений менеджер, при ньому МЕРТ істотно розширив повноваження, домігся успіху в питанні імпортозаміщення та низці інших. Його переведення на нову роботу точно не варто пояснювати недоліками роботи в уряді", - заявив народний депутат, заступник голови фракції ПР Анатолій Кінах.

"Курируючи взаємини з ЄС, Клюєв підтримував тісний контакт з Єврокомісією, намагався формувати позитивний імідж України. Так, підписання договору про асоціацію зірвалося, але звинувачувати в цьому саме Клюєва було б несправедливо", - вважає голова ради Лабораторії законодавчих ініціатив Ігор Когут.

Колишні посади Клюєва можуть зайняти Тігіпко або Хорошковський, вважають експерти

Після ротації, проведеної вчора президентом, в уряді залишилися вакантні посади першого віце-прем'єра і глави МЕРТ. На сьогодні обов'язки міністра виконує Вадим Копилов, але джерело в МЕРТ висловило сумнів у тому, що його можуть підвищити до рівня міністра.

Вчора в ЗМІ висловлювалося припущення про те, що місце Андрія Клюєва може зайняти перший заступник глави АП Ірина Акімова.

Політолог Фесенко же вважає, що подальша кадрова ротація буде складатися з декількох ланок. Експерт стверджує, що на посаду першого віце-прем'єра претендують двоє діючих членів уряду - міністр фінансів Валерій Хорошковський і віце-прем'єр, міністр соціальної політики Сергій Тігіпко.

"Якщо бій за цей пост виграє Тігіпко, це буде знаковою подією, оскільки означатиме, що Тігіпко автоматично очолить передвиборчий список ПР", - вважає Володимир Фесенко.

Чутки про прийдешні відставки в Кабміні почали ходити ще миинулого року, але ні прем'єр Микола Азаров, ні три його заступника - Клюєв, Борис Колесніков і Сергій Тігіпко - в зоні ризику на той момент, на думку ЗМІ, не перебували.

Зазначимо, що звільнення Клюєва сталося на тлі скандалу, пов'язаного з нецільовим використанням безоплатної допомоги Єврокомісії, в який виявилася втягнутою компанія Клюєва. Скандал розгорівся після публікації інтерв'ю посла Євросоюзу в Україні Жозе Мануеля Пінту Тейшейри, який розповів про можливість заморожування безкоштовної допомоги Європи.

Варто також зазначити, що бізнес сонячної енергетики Клюєва зареєстровано на траст в Ліхтенштейні, який тісно пов'язаний з сім'єю Януковича.

Крім того, останнім часом експерти протиставляли дві ключові фігури в українському уряді - першого віце-прем'єра Клюєва і нещодавно призначеного міністром фінансів Хорошковського, що належать до різних груп впливу. Хорошковський, вважають експерти, спробує стати головним стратегом фінансової політики, що може зменшити роль Клюєва.

Новий міністр фінансів, за даними ЗМІ, тісно пов'язаний з групою бізнесмена Дмитра Фірташа. Відтак сьогоднішнє усунення Клюєва з ключової посади в уряді, очевидно, можна розцінювати як перемогу однієї групи впливу над іншою.

Зазначимо, що раніше Клюєв розглядався навіть як можливий претендент на крісло голови Кабміну. Крім того, він негласно є одним з шести кандидатів на першу позицію в списку Партії регіонів на парламентських виборах.

Клюєва могли покарати за надто тісні контакти з опозицією

Одна з причин, яка могла спровокувати невдоволення Клюєвим і усунення з уряду - це його надто тісні контакти з опозицією і, зокрема, з блоком Тимошенко, пише "Українська правда".

Мало хто звернув увагу, що в скандалі із перекуповуванням депутатів, організованому "групою Кожем’якіна", поряд з прізвищами Рибакова і Льовочкіна жодного разу не пролунав Клюєв. Хоча саме він уже багато років відповідальний за "тушок".

Це - наслідок особливих стосунків, які склалися між Клюєвим і Кожем’якіним, а ще раніше - між Клюєвим і Тимошенко. Зокрема, саме за прем’єрства Тимошенко законодавчо було встановлено найвищий в Європі "зелений тариф" для сонячної енергетики, що в майбутньому стала бізнес-жилою Клюєва. А згодом, працюючи першим віце-прем’єром, він не погребував профінансувати родинну справу і коштом бюджету.

Крім того, за словами джерел, Клюєву було поставлено в провину останні події в парламенті. А саме - нездатність попередити демарш бютівців, які своїм скандуванням заважали Януковичу виступати на відкритті сесії.


За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 904 | Додав: admin | Теги: Богатирьова, Клюєв
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ