Пн, 2024-04-29, 00:13


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2012 » Лютий » 10 » Завершилося провалом об'єднання УАПЦ та УПЦ КП
15:25
Завершилося провалом об'єднання УАПЦ та УПЦ КП
Інші останні Новини релігії на сайті holosUA.com/

УАПЦ вирішила припинити будь-яке спілкування з представниками УПЦ КП, повідомляє видання "Коммерсант-Україна".

9 лютого відбулося засідання собору Української автокефальної православної церкви (УАПЦ). На ньому її ієрархи вирішили остаточно припинити будь-яке спілкування з керівництвом Української православної церкви Київського патріархату (УПЦ КП) з питань об'єднання двох церков. В УАПЦ звинуватили главу УПЦ КП Філарета у політиканстві і закликали священиків УПЦ КП вступати до УАПЦ. На думку експертів, у зриві діалогу винне керівництво обох церков.

У Києві 9 лютого відбулося засідання архієрейського собору УАПЦ, на якому розглядалося питання можливості подальших переговорів про об'єднання з УПЦ КП.

Нагадаємо, переговорний процес між церквами розпочався 14 вересня минулого року, після зустрічі їхніх предстоятелів - патріарха УПЦ КП Філарета (Денисенка) і глави УАПЦ митрополита Мефодія (Кудрякова). Вони домовилися сформувати комісію, яка працюватиме над об'єднанням церков. Однак незабаром представники УПЦ КП заявили про припинення діалогу, оскільки керівництво УАПЦ висунуло як обов'язкову умову для продовження переговорів відставку патріарха Філарета.

9 лютого ієрархи УАПЦ вирішили остаточно перервати всяке спілкування з УПЦ КП доти, доки патріарх Філарет очолює цю церкву. Як заявив "Комерсанту" після засідання собору першоієрарх УАПЦ митрополит Мефодій, УАПЦ дочекається, поки Філарет "або передумає, або відійде від керівництва церкви по старості". "Ми сподівалися на братній діалог, а прихильники УПЦ КП, наприклад в Івано-Франківську, в цей час розповсюджували листівки із закликами до священиків УАПЦ не слухати своїх архієреїв і переходити до Філарета", - повідомив він. На його думку, УПЦ КП є "політичною організацією, а її патріарх - політиканом". "Філарет перебуває за межами канонічного православ'я і нас тягне туди ж - туди, де церква буде гнити", - сказав "Комерсанту" митрополит, додавши, що в УАПЦ готові прийняти у свої ряди священиків і єпископів УПЦ КП в індивідуальному порядку, оскільки "більшість з них хочуть єдиної церкви".

В УПЦ КП заяви митрополита Мефодія викликали обурення. "В УПЦ КП зовсім інші настрої. Наша церква єдина, і переходити в УАПЦ ніхто, звичайно ж, не буде", - запевнив "Комерсанта" секретар Священного синоду УПЦ КП архієпископ Євстратій (Зоря). Слова митрополита Мефодія про неканонічність патріарха Філарета викликали в УПЦ КП особливе здивування: "Якщо вони мислять категоріями Москви, в якій вважають, що Філарет - не патріарх, а підданий анафемі мирянин, то тоді вони самі в кращому випадку - заборонені в служінні священики Московського патріархату, а в гіршому - прості миряни. Мефодій же - ніякий не митрополит, а заборонений у служінні протоієрей Валерій Кудряков (мирське ім'я та сан митрополита Мефодія до переходу з УПЦ МП в УАПЦ - ред.)", - пояснив "Комерсанту" архієпископ Євстратій. За його словами, УПЦ КП "продовжить діалог з окремими єпископами та священиками УАПЦ, які бажають об'єднання церков".

Експерти здивовані позицією УАПЦ. "Дивно, що митрополит Мефодій тільки зараз заговорив про те, що патріарх Філарет не визнаний світовим православ'ям - ніби він дізнався про це вчора", - сказав "Комерсанту" директор Релігійно-інформаційної служби України Тарас Антошевський. На його думку, аргументи про неканонічність - "не ті аргументи, які слід висувати представникам УАПЦ". "Незрозуміло, навіщо вони взагалі починали переговори? Навіщо треба було обнадіювати вірян? ​​По суті, в зриві переговорів винні і УПЦ КП, і УАПЦ, оскільки керівники церков не готові нічим поступитися заради єдності", - вважає пан Антошевський.

Зазначимо, що попередні переговори про об'єднання двох гілок українського православ'я, які відбулися 14 грудня 2011 року, закінчилися скандалом. Тоді в зриві діалогу ієрархи УПЦ КП звинуватили главу УАПЦ митрополита Мефодія.




За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини релігії | Переглядів: 960 | Додав: adminA | Теги: Завершилося провалом об'єднання УАП
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ