Ср, 2024-04-24, 10:01


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
«  Травень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Головна » 2010 » Травень » 20 » Заворушення у Киргизстані набувають міжнаціонального характеру
19:51
Заворушення у Киргизстані набувають міжнаціонального характеру
Інші останні Новини світу на сайті holosUA.com/


Заворушення в киргизькому Джалал-Абаді, які почалися в середині травня, спалахнули з новою силою. Розлючений натовп зібрався на міському іподромі з вимогою притягти лідера узбецької громади Кадиржана Батировим до кримінальної відповідальності. Доля в.о. губернатора області Бектура Асанова і в.о. міністра оборони, спецпредставника тимчасового уряду Ісмаїла Ісакова, що вийшли на переговори з демонстрантами, наразі залишається невідомою, передає "Інтерфакс".
Про їх місцеперебування також нічого не повідомляється. Джерело в адміністрації Джалал-Абаду заявило, що Ісаков раніше залишив іподром, але, можливо, скоро повернеться і продовжить розмову з присутніми.

У ЗМІ також з'явилася інформація про те, що натовп мітингувальників узяв у заручники Асанова й Ісакова. При цьому демонстранти жорстоко побили чиновників, передає ИТАР-ТАСС.

За деякими даними, захоплення не було, а вони просто стояли у натовпі демонстрантів і вели з ними переговори. Тимчасовий уряд не підтвердив, що високопосадові особи захоплені заколотниками. Представник керівництва країни уточнив, що з місця події надходить суперечлива інформація.

До цього в ході акції протесту, організованої на міському іподромі, в.о. губернатора області Асанов був побитий демонстрантами, які виступають проти лідера узбецької громади Кадиржана Батирова. Юрба, що налічувала, за різними даними, від трьох до п'яти тисяч осіб, була незадоволена тим, що Асанов і Ісаков не вийшли до народу напередодні, пише NEWSru.com .

Варто зазначити, що співробітники обласної адміністрації наполягали на тому, що Асанов і Ісаков насправді проводили напередодні переговори з організаторами акції протесту. За іншою версією, присутнім на іподромі не сподобалися заяви губернатора, який намагався заспокоїти розлючений натовп, в результаті чого найагресивніші накинулися на нього.

Бійку вдалося припинити іншим учасникам акції. Асанова довелося рятуватися від своїх супротивників втечею, після чого він одразу потрапив на огляд до лікарів, а заспокоювати присутніх залишився Ісаков, як повідомляли ЗМІ. Причому його охороняли військовослужбовці внутрішніх військ МВС і спецназу.

Як зазначає голова правозахисного центру "Килим Шами" Азіза Абдірасулова, яка також перебуває у Джалал-Абаді, ситуація більш ніж напружена.

Демонстранти на іподромі, які представляють киргизьке населення області, виступають проти лідера партії "Родина" Батирова, якого звинувачують у спробі розпалювання міжнаціональної ворожнечі й роздачі зброї і вимагають притягнути його до кримінальної відповідальності. Вони стверджують, що саме прихильники Батирова спалили будинок екс-президента Курманбека Бакієва в його родинному селі Тейіт.

Водночас в іншому районі міста - неподалік університету "Дружби народів", спорудженого на кошти узбецької громади, - зібралося близько двох тисяч людей, готових відбити напади мітингувальників на іподромі. Про це повідомив правозахисник Бахадир Ахмедов, який перебуває на місці подій.

Присутні є прихильниками ректора університету Кадиржана Батирова. За словами правозахисника, спецназ і міліція зняли оточення біля будівлі університету. У центрі за ситуацією намагаються встежити всього 50-60 співробітників ППС.

Як повідомило джерело в міській адміністрації, в офісі одного з лідерів місцевої узбецької діаспори збираються люди, готові захищати будівлю від молоді киргизької національності.

Внутрішні війська, які патрулювали місто минулої ночі, тепер практично відсутні. Будинок обласної адміністрації, що перебуває під охороною спецназу, виявився наразі незахищеним. Закрито всі установи, кафе та навчальні заклади. На вулицях міста практично нікого немає.

За останніми даними, міліції вдається контролювати ситуацію і не допускати зіткнень між демонстрантами. Проте обстановка залишається напруженою.

Прихильники колишнього режиму Бакієва організують міжетнічні зіткнення на півдні Киргизстану, щоб зірвати ухвалення нової Конституції і парламентські вибори, заявив заступник голови тимчасового уряду країни Омурбек Текебаєв.

"Спроби перевороту 12-14 травня провалилися, народ не підтримав їх, тому реваншисти і реставратори колишнього режиму застосовують інші способи боротьби з владою, дестабілізація за будь-яку ціну, використовуючи міжетнічні зіткнення", - сказав Текебаєв.

За його словами, такі спроби розхитати ситуацію здійснюються вже протягом місяця. "Міжетнічні відносини - це дуже чутливі речі, і зіткнення неприпустимі", - підкреслив представник тимчасового уряду.

Текебаєв вважає, що "реваншисти і реставратори старого режиму не залишать своїх спроб дестабілізації". "Вони хочуть зірвати проведення референдуму і парламентських виборів, і в цьому зацікавлені люди як тут, так і за межами Киргизстану. Ми повинні об'єднатися і не допустити дестабілізації", - підкреслив заступник голови тимчасового уряду.

У п'ятницю Киргизстан отримає проект нової конституції

Тим часом нинішня влада Киргизстану пообіцяла, що в п'ятницю буде опубліковано остаточний проект нової конституції країни.

За словами віце-прем'єра Текебаєва, документ передбачає, що Киргизстан стає парламентською республікою.

"Аналогів політичної системи, яку ми зараз пропонуємо, немає в жодній країні Центральної Азії", - заявив він.

За його словами, повноваження президента будуть різко обмежені, а вся повнота влади буде зосереджена в руках прем'єр-міністра, призначати якого буде парламент.

Віце-прем'єр також зазначив, що нова конституція буде ухвалена на загальнонародному референдумі, призначеному на 27 червня.

"У випадку якщо на референдумі народ проголосує проти змін, це буде означати, що тимчасовий уряд втратив підтримку громадян і має офіційно скласти з себе повноваження керівників держави", - сказав Текебаєв.

Тимчасовий уряд також обіцяє, що вибори президента Киргизстану відбудуться не пізніше жовтня 2011 року.

За словами Текебаєва, в середу повноваження глави держави були покладені на Розу Отунбаєву, яка виконуватиме обов'язки прем'єр-міністра до формування нового уряду.

Нагадаємо, що в середу в Джалал-Абаді відбулися зіткнення між представниками узбецької і киргизької національностей, в результаті яких дві людини загинули і близько 70 отримали поранення. Рішенням тимчасового уряду в місті було оголошено надзвичайний стан і введено комендантську годину. Минула ніч пройшла спокійно, проте з ранку безладдя поновилося.

ОБСЄ стурбована подіями в Киргизстані

Події в Киргизстані вже викликали реакцію міжнародної спільноти. Нинішній голова ОБСЄ - глава МЗС Казахстану Канат Саудабаєв - висловив стурбованість у зв'язку з тим, що відбувається, і закликав сторони утриматися від насильства, передає Бі-Бі-Сі.

"Необхідно якнайскоріше забезпечити правопорядок і верховенство закону, злагоду та стабільність у суспільстві, які можуть створити умови для виходу Киргизстану з кризи", - сказав Саудабаєв.

Саудабаєв також повідомив, що його країна з 20 травня вирішила відкрити кордон між Казахстаном і Киргизстаном, який залишався закритим з початку квітня.

"З огляду на складне соціально-економічне становище в Киргизстані, беручи до уваги численні звернення громадян дружньої нам країни, президент республіки Казахстан Нурсултан Назарбаєв дав доручення уряду з 20 травня поточного року зняти тимчасові обмеження на казахстансько-киргизькому державному кордоні", - повідомив у середу казахстанський МЗС.

- Ситуація в Джалал-Абаді взята під контроль

З початком комендантської години в Джалал-Абаді ситуація в основному стабілізувалася.

"До вечора четверга в Джалал-Абаді й приміському Сузакському районі не було нових стихійних виступів громадян, останні групи молоді, що збиралися вдень на іподромі недалеко від обласного центру, близько двох годин назад розійшлися по будинках", - повідомив представник тимчасового уряду Киргизстану Едиль Байсалов, передає "Інтерфакс-Україна".

Він нагадав, що в місті й Сузакському районі введено надзвичайний стан, і, починаючи з восьмої години вечора й до шестої години ранку, діє комендантська година. "Місцеве населення про це проінформовано, комендантська година вводить обмеження на пересування, тому людей на вулицях немає, магазини, кафе, ринки, ігрові й інтернет-клуби закриті", - додав Байсалов.

Він підкреслив, що "сьогодні вже можна говорити про те, що ситуація в Джалал-Абаді й Сузакському районі взята під контроль".

Співрозмовник також повідомив, що за фактами подій у Джалал-Абаді, а також біля киргизько-узбецького університету "Дружби народів", де 19 травня проти мітингувальників була застосована вогнепальна зброя, порушена кримінальна справа, одним з фігурантів якого є ректор університету Кадиржан Батиров.

Він сказав, що ввечері й уночі забезпечувати безпеку в місті будуть спільні патрулі, сформовані з військових підрозділів і правоохоронних органів.

Крім того, губернатор області Бектур Асанов повідомив, що до патрулювання міста й Сузакського району ввечері в четвер повинні приєднатися дружини, сформовані із громадян киргизької й узбецької національності, у завдання яких входить також проведення роз'яснювальної роботи серед населення про неприпустимість прояву міжетнічної ворожнечі.



За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини світу | Переглядів: 1099 | Додав: holos
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ