Пт, 2024-03-29, 16:10


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2012 » Квітень » 6 » "Збройовий барон" процвітав, поки був корисний владі
13:42
"Збройовий барон" процвітав, поки був корисний владі
Інші останні Іноземні видання по-українськи на сайті holosUA.com/

Історія реального, а не голлівудського "торговця смертю" ще не дописана, але в суді Нью-Йорка завершено один з важливих розділів: Віктора Бута засуджено до 25 років ув'язнення. Бут не тільки цинічно озброював обидві сторони різних конфліктів, а й працював на Пентагон. З моменту затримання його активно підтримує Москва. Коли ж з'явиться ефективне міжнародне законодавство в збройовій сфері? - запитують ЗМІ.

Його доля лягла в основу голлівудського фільму "Торговець смертю". Історію самого Віктора Бута ще до кінця не дописано, повідомляє читачам Handelsblatt, але суд Нью-Йорка виніс свій вердикт: 45-річного Бута, який протягом 20 років постачав зброєю з арсеналів колишніх держав Східного блоку цілі армії, повстанців і терористів, засудили до 25 років позбавлення волі.

З російського погляду історія має дещо інший вигляд: навколодержавні ЗМІ малюють образ звичайного підприємця, який займався вантажними перевезеннями, якого з доброго дива оголосили торговцем зброєю. На своїй невинності продовжує наполягати і сам Бут, киває на політичну вмотивованість обвинувачень. На думку автора публікації, американська сторона навряд чи піде на дипломатичну угоду з Москвою і випустить Бута.

Влада США понад 10 років безуспішно ганялася за російським громадянином Віктором Бутом, і ось в четвер його засудили до 25 років ув'язнення, повідомляє The Wall Street Journal. Прокуратура вимагала для Бута довічного терміну, проте "його адвокат стверджує, що Бут намагався продати лише два вантажні літаки, а не зброю, коли вирушив у Таїланд на зустріч" з агентами Управління по боротьбі з наркотиками США (DEA), що видавали себе за колумбійських партизан, пише журналіст Чед Брей.

Адвокат Бута, Альберт Даян, збирається оскаржити вирок. Раніше адвокат у публічному зверненні до судді заявив, що влада США вчинила "обурливо", розгляд справи Бута був "не розслідуванням, а наперед відомим рішенням".

У зверненні адвоката до суду сказано: співробітники DEA, попри всі зусилля, змогли відшукати лише двох свідків, які заявили, що наприкінці 1990-х авіакомпанії Бута перевозили "техніку військового призначення", причому "під наглядом державної влади, а не під покровом ночі".

Суд виніс Віктору Буту мінімальний вирок, передбачений законами США, зазначає The Los Angeles Times. Суд визнав, що якби не операція підставних "колумбійських партизан", Бут не скоїв би злочинів, за які його судили у США.

Суддя Шира Шейндлін заявила на засіданні: хоча в минулому Бут торгував зброєю з "деякими з найбільш підступних і агресивних режимів у світі", він не робив активних зусиль для укладення контракту на постачання з колумбійською терористичною організацією FARC. "Він радше скористався сприятливою нагодою, яка йому випала", - постановила суддя. За її словами, звинувачення в пособництві тероризму, які висунула Буту прокуратура, "по суті своїй несправедливі".

Бут і його сім'я сподіваються на допомогу Володимира Путіна, сказала в інтерв'ю дружина Віктора Бута Алла. "Як можна визнати людину винною у тероризмі і посадити до в'язниці не за конкретні справи, а за якісь слова, які можна тлумачити по-різному?" - додала Алла Бут.

Поки в березні 2008 року американські агенти під виглядом бійців FARC не розставили пастку на Віктора Бута, він уособлював собою одну з артерій системи міжнародної контрабанди зброї, що постачає режими-ізгої, герильї, терористичні угруповання і злочинні банди озброєннями і боєприпасами, пише El País.

Бут почав свої великомасштабні міжнародні операції в середині 1990-х, увірвавшись на африканський ринок. За словами Каті Лінн Остін, яка працювала тоді в групі експертів ООН з Руанди та Конго і довгі роки стежила за пересуваннями Бута, він "був дуже конкурентоспроможний, бо мав доступ до закинутих арсеналів колишнього СРСР, величезної кількості невикористовуваних літаків і пілотів, які відчайдушно шукали роботу; у нього було все - і дуже дешево".

Почасти його діяльність мала цілком законний характер, але експерти переконані, що він займався і нелегальними постачаннями зброї, підживлюючи криваві конфлікти в низці країн. Бут ці звинувачення відкидає.

З моменту його впіймання Москва підтримувала Бута, у якого, поза сумнівом, є контакти у найвищих ешелонах російської влади, хоча його операції, здається, не підпорядковувалися якомусь одному політичному покровителю, йдеться в статті. "У нього не було ідеології", - констатує аналітик центру Chatham House Алекс Вайнс. Бут не тільки озброював обидві сторони одного конфлікту, а й працював на Пентагон, транспортуючи вантажі для американських військ в Іраку. На думку Вайнса, тоді як "одна частина американської адміністрації хотіла застосувати санкції до Бута, друга хотіла використати його, тому що кампанії в Афганістані та Іраку перевищили межу можливостей повітряного транспорту". Остін, в свою чергу, вважає, що Буту вдавалося довго працювати в такому режимі через те, що він був корисний для влади.

"Історія Бута виявила існування небезпечної сірої зони, в якій оперують контрабандисти. Відсутність ефективного міжнародного законодавства в цій сфері полегшує постачання нелегальним покупцям", - пише газета. Більш відкрита позиція адміністрації Обами стала імпульсом для переговорів про контроль над торгівлею зброєю, та й тепер експерти сумніваються, що до липня, коли в Нью-Йорку відбудеться підсумковий саміт, вдасться виробити жорстку угоду.

Переклад InoPressa


За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Іноземні видання по-українськи | Переглядів: 1044 | Додав: adminA | Теги: Збройовий барон процвітав
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ