Пт, 2024-03-29, 03:32


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2012 » Квітень » 21 » Згадати все: влада несвоєчасно вчепилася за старі справи Тимошенко - преса
11:34
Згадати все: влада несвоєчасно вчепилася за старі справи Тимошенко - преса
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

Вчора в Київському районному суді Харкова відбулося попереднє слухання за звинуваченням екс-прем'єр-міністра Юлії Тимошенко у фінансових злочинах під час керівництва нею діяльністю корпорації "Єдині енергетичні системи України" (ЄЕСУ). Екс-прем'єрку звинувачують в ухилянні від сплати податків, розкраданні, службовому підробленні.

У цій справі інтереси Юлії Тимошенко, яка вже відбуває семирічний термін ув'язнення в Качанівській колонії за перевищення повноважень при підписанні у 2009 році газових контрактів з Росією, захищають Сергій Власенко, Олександр Плахотнюк, Андрій Кожем'якін і донька екс-прем'єрки Євгенія Тимошенко.

Сама Юлія Володимирівна на засіданні була відсутня з причини поганого самопочуття. Про неможливість брати участі в суді, зокрема, засвідчили офіційні висновки лікарів берлінської клініки "Шаріте".

Площа Руднєва в Харкові вчора стала епіцентром політичного життя в Україні, зазначають Лариса Салімонович та Іван Бойко в статті "Тапчан для Юлі" в газеті "Україна молода". Через початок судової епопеї у справі корпорації "ЄЕСУ" сюди ще з сьомої години ранку почали сходитися прихильники і противники екс–прем’єра Юлії Тимошенко. З такої нагоди в Харкові висадився і важкий політичний "десант" - 70 нардепів від БЮТ. За словами депутата Яворівського, парламентарі приїжджатимуть на кожне судове засідання "вахтовим методом". Так, у Харкові розпочався не тільки другий судовий процес щодо Леді Ю, а й відкрився "другий політичний фронт".

"Экономические известия" нагадують, що Юлія Тимошенко очолювала корпорацію в 1995-1997 роках. У січні 2001-го Генпрокуратура порушила проти неї кримінальні справи за обвинуваченням у даванні хабара тодішньому прем'єр-міністру Павлу Лазаренку, контрабанді російського газу, фальсифікації і ухиленні від сплати податків в особливо великому розмірі в роки її керівництва корпорацією. У квітні 2003 року Апеляційний суд Києва ухвалив рішення, яким справа визнана незаконною, і скасував рішення про порушення кримінальної справи. Проте в жовтні 2011-го ГПУ скасувала цю постанову. Будучи засудженою до семи років тюремного ув'язнення, екс-прем'єр була арештована вдруге, зазначає Ксенія Лазоренко в матеріалі "По другому колу".

У Генпрокуратурі повідомили, що мають у своєму розпорядженні матеріали, які підтверджують "мільйонні розтрати" Юлії Тимошенко на особисті потреби й хабарі. Загальна сума завданих державі збитків незаконними діями, відповідно до матеріалів кримінальної справи, становить кілька десятків мільйонів гривень. Зокрема, корпорація ЄЕСУ під її керівництвом незаконно переправляла платежі за отриманий газ від українських клієнтів на рахунки компанії United Energy International. А та перевела 140 млн дол на рахунки кіпрської Somolli Enterprises, яка перебувала під контролем Юлії Тимошенко. Надалі ці підприємства використовувалися для здійснення платежів на адресу тодішнього прем'єр-міністра Павла Лазаренка на 162 млн.

Крім того, Юлію Тимошенко звинувачують в тому, що за попередньою змовою з Павлом Лазаренком вона вчинила спробу розтрати коштів держбюджету країни в особливо великих розмірах шляхом покладання на Кабмін зобов'язань корпорації "ЄЕСУ" перед Міноборони Росії на суму в 405,5 млн дол і організувала ухилення від сплати податків на суму майже в 10,7 млн грн. За цими фактами розслідування кримінальної справи триває.

Політологи по-різному оцінюють процес проти Тимошенко за частиною ЄЕСУ, пише "Сегодня" у статті Дмитра Короткова "Суд без Тимошенко - відпустка для судді". На думку Вадима Карасьова, основна його мета: "нагадати, хто така Тимошенко 90-х. Причому нагадати не так Заходу, як виборцям. Це одна з основних технологій влади на першому етапі передвиборної кампанії. Що стосується вироку, то її, звичайно, засудять, але це буде мати значення тільки в тому разі, якщо за попереднім вироком Тимошенко потрібно буде звільняти".

А ось Володимир Корнілов вважає, що суд по ЄЕСУ невчасний: "Якби влада діяла більш послідовно, то саме з цього процесу треба було починати, а не з газової справи, яка не викликала нічого, крім подиву, на Заході і в Росії".

"У справі ЄЕСУ є серйозні звинувачення, цілком обґрунтовані і опосередковано доведені в судах Росії і США, від цієї справи можна вести ниточки до гучних вбивств, які стрясали Східну Україну в 90-ті роки. Тобто, провівши цей процес першим, влада могла посадити Тимошенко і при цьому виглядати переконливо в очах Заходу", - каже він.

"Але тепер після газового процесу будь-яке, навіть переконливе, звинувачення на адресу Тимошенко буде на Заході відхилятися, - вважає Корнілов. - Після того як західні лідери створили їй імідж борця за демократію і жертви диктатури, їм просто вже не можна відступати. Тому в мене є серйозні сумніви, що процес по ЄЕСУ буде доведено до логічного кінця: тиск Заходу в міру наближення до виборів буде наростати, там ніколи не визнають виборів, в яких Тимошенко не буде брати участі, і, цілком можливо, що Януковичу доведеться поступитися".

У той же час політолог Олександр Палій вважає, що реанімація справ, пов'язаних з діяльністю ЄЕСУ, має на меті не так остаточну дискредитацію Юлії Тимошенко в очах Заходу, як створення об'єднаній опозиції іміджевих проблем перед парламентськими виборами. "Це не становитиме проблем для самої Тимошенко. Довіра до правоохоронних органів надзвичайно підірвана в очах західних партнерів. Багато хто просто не буде вірити офіційній інформації", - сказав експерт "Экономическим известиям".

Проте він не виключив, що є зацікавленість дати екс-прем'єру ще один термін для того, щоб її звільнення було пов'язане з великими проблемами. "Зараз помилувати президент може в будь-який момент. А так процедура ускладниться", - додав він.


За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 983 | Додав: adminA | Теги: влада несвоєчасно вчепилася, старі справи Тимошенко
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ