Ср, 2024-04-24, 15:55


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2011 » Жовтень » 10 » Жертвами сутичок християн з військовими в Каїрі стали 24 людини
10:14
Жертвами сутичок християн з військовими в Каїрі стали 24 людини
Інші останні Новини світу на сайті holosUA.com/

Недільні заворушення в Каїрі, коли протестувальники-християни (копти) вступили в сутички з силами безпеки та армією біля будівлі державного телебачення, забрали життя 24 людей. Про це повідомив в ефірі єгипетського телебачення офіційний представник міністерства охорони здоров'я АРЄ.

За його словами, серед убитих 17 цивільних осіб, деякі з них померли від отриманих ран у лікарнях, решта - військові. Кількість потерпілих 213, у більшості з них - тяжкі вогнепальні поранення, передає ИТАР-ТАСС

У зв'язку з останніми подіями в центрі єгипетської столиці в нічний час вводиться комендантська година. З 2 години ночі до 7 години ранку діють обмеження на пересування через площу Тахрір і прилеглі до неї райони.

Сутички в районі Масперо на набережній Нілу стали найбільш кровопролитними за всі останні місяці з моменту "революції 25 січня". Жодного разу ще заворушення на релігійному ґрунті не призводили до стількох жертв.

Приводом для цих сутичок став інцидент на півдні Єгипту, коли кілька днів тому в містечку Едфу була зруйнована і спалена недобудована церква, зведення якої, за офіційною версією влади, здійснювалося без дозволу.

Подія з церквою з новою силою сколихнула тліюче полум'я обурення єгипетських християн, які вважають, що їхні права серйозно порушуються в країні, де більшість населення - мусульмани. Армія і поліція вже розігнали акцію протесту коптів близько тижня тому.

Напередодні ввечері в центрі Каїра зібралися до 10 тисяч християн. У якийсь момент, коли армія і поліція блокували натовп, протестувальники почали кидати в силовиків камені, "коктейлі Молотова". Від пляшок із запалювальною сумішшю згорів армійський бронетранспортер.

Протестувальники атакували солдатів, відібрали кілька автоматів і відкрили по них вогонь. Крім того, десятки молодих людей спробували заволодіти армійськими джипами, які за кілька хвилин до цього рухалися цілеспрямовано на натовп людей.

Прем'єр-міністр АРЄ Ісам Шарафі закликав населення "не піддаватися на провокації" і не відповідати "на заклики до заколоту".

"Події на Масперо не є зіткненнями між мусульманами і християнами, це - спроби провокувати хаос і розбрат, - заявив він сьогодні. - Я звертаюся до всіх синів вітчизни, які дбають про майбутнє, щоб вони не піддавалися на заклики підняти заколот". Він закликав до скликання екстреного засідання уряду для обговорення ситуації, що склалася.

Як повідомило єгипетське телебачення, шейх найбільшого ісламського університету Аль-Азхар проводить цієї пізньої години консультації з християнським духовенством країни з метою якнайшвидшого врегулювання кризи.

Тим часом у центрі Каїра різко посилено заходи безпеки, туди стягуються додаткові підрозділи армії і поліції. Періодично спалахують нові сутички, біля будівлі телебачення і досі багато народу.

Сотні людей зібралися в цей пізній час і на площі Тахрір у центрі Каїра, протестуючи проти стрілянини біля Масперо.

У свою чергу влада вважає, що це - змова і спроба вбити клин між армією і народом.

Раніше повідомлялось, що чергова масова акція протесту на центральній площі Каїра Тахрір під гаслом "Дякуємо! Повертайтеся в казарми!" пройде 7 жовтня з ініціативи Коаліції революційної молоді Єгипту.

Нагадаємо, що в січні 2011 року в Єгипті спалахнули масові антиурядові виступи, що супроводжувалися заворушеннями та сутичками з поліцією. Жертвами великомасштабних сутичок стали 840 людей. 11 лютого, після 18 днів народних заворушень, президент Хосні Мубарак, який правив Єгиптом 30 років, подав у відставку. Напередодні він неодноразово говорив, що не має наміру залишати Єгипет і хоче померти на батьківщині.

Проти поваленого президента та його синів було висунуто звинувачення у вбивстві й замаху на вбивство учасників мирних демонстрацій, а також у зловживанні владою та збагаченні коштом держави.

Однак відтоді в Єгипті нерідко виникають сутички демонстрантів і поліції та різного роду заворушення, зокрема й з релігійним та етнічним підґрунтям. Після зміни влади в Єгипті на волю з в'язниць вийшло багато ісламістів, а нова влада не забороняє їхніх акцій.

Наприклад, у нічних сутичках між поліцією та протестувальниками поблизу посольства Ізраїлю в центрі Каїра 16 травня було поранено понад 360 осіб. Демонстрації поблизу посольства Ізраїлю в Каїрі тривала кілька днів.




За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини світу | Переглядів: 840 | Додав: adminA
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ