Чт, 2024-03-28, 17:17


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2013 » Січень » 18 » ЗМІ дізналися, як депутати ВРУ витратили свою першу зарплатню
12:00
ЗМІ дізналися, як депутати ВРУ витратили свою першу зарплатню
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

Депутати нового скликання вже встигли отримати свою першу зарплату. З минулого скликання вона не змінилася, запевняють і новачки, і старожили - від 14 до 24 тисяч гривень. Гроші можна отримувати як на картку, так і готівкою в касі - за бажанням самого депутата. Газета "Сегодня" з'ясувала, куди витратили свою першу зарплату новообрані депутати і які доплати можуть ще отримати.

"Зарплата" брудними "виходить 17 тис, але після всіх відрахувань на руки дістається близько 14 тис. Але, оскільки ми працювали неповний місяць, отримала щось близько 8 тис грн. Куди витратила? Ну, на зарплату люди зазвичай живуть, якщо у них немає якогось бізнесу. Заплатила комунальні, купила новорічні подарунки, ну ще, звичайно, купили торт і шампанське з родиною, бо це перша таки зарплата як депутата", - розповіла нардеп від УДАРу Наталія Новак.

А ось "регіонал" Микола Левченко поки що за своєю зарплатою навіть не ходив: "Ще не отримував її. Витрачу на книжки. Буду вивчати біографії юристів, які розробляють нову Конституцію, та історію парламентаризму в Європі".

Однопартієць Новак Павло Розенко каже, що у нього вся зарплата пішла на новорічні свята: "Там була не така сума, щоб шокувати. Нам дали гроші всього за два тижні, тому я все витратив на невеликі подарунки дружині, дітям, новорічний стіл".

"Ударівець" не вважає зарплату нардепа розкішшю.

"Про розмір зарплати можна сперечатися, все ж таки вона показує статус нардепа. Вона могла бути і більша, але пільги не потрібні: звичайна людина не може лікуватися у Феофанії, безкоштовно відпочивати на курортах і літати на чартерних рейсах. Що, депутат не може заплатити за проїзд у метро або сам собі оплатити відпочинок на курорті при своїй зарплаті? Може. Робочі витрати повинні компенсувати, звичайно, але як звичайне відрядження", - зазначив Розенко.

"Першу зарплату за мене отримував помічник, там було небагато. Нічого не купував, але ось на другу планую купити собі ноутбук або нетбук, елементарно для роботи. У мене був нетбук, але я його розбив, як і телефон. Але з телефоном простіше - його ж можна і за 200 грн купити, нетбук подорожче буде", - розповідає "свободівець" Юрій Сиротюк.

Крім зарплати, депутати також отримують і на адмінвитрати, суму майже рівну зарплаті, - пояснив нам заступник голови франції ПР Михайло Чечетов.

"Потрібно ж приймальню організувати в окрузі, а це комп'ютер, папір, принтер, оренда приміщення, їздити по округу, а це бензин, ось на це і дається ще сума", - сказав Чечетов.

Цю так звану другу зарплату, як називають її деякі депутати, платять на початку місяця, але дають її тільки особисто депутату, отримувати на картку її не можна.

"Офіційно це називається компенсацією витрат депутата, а другою зарплатою вона стала тому, що ніде не потрібно за ці гроші звітувати", - пояснив нам екс-депутат Тарас Чорновіл.

Також депутатам покладено надбавки за науковий ступінь, як і всім іншим держслужбовцям.

"За ступінь кандидата наук і доктора наук доплачують. Така надбавка не пропорційна витратам на написання докторської, там тисячі 1,5-2 грн виходить, сьома частина приблизно. Також йдуть надбавки за стаж. Звичайно, більше отримують глави комітетів, їхні заступники та голови фракцій, найвища зарплата виходить близько 20 тис грн. Крім того, депутатам виділяються гроші на зарплату їхніх помічників (також приблизно в розмірі зарплати), але цю суму їм на руки не видають. Ці гроші можна витратити як на одного помічника, так і на чотирьох, - сказав Чечетов.

Депутати вибивають надбавки та доручають забирати гроші блондинкам

Як розповіли депутати минулого скликання, депутати не завжди ходять особисто по зарплату.

"Багато хто оформляє довіреність на помічників, які й отримують її в касі відразу за кілька місяців. Не буду називати прізвище депутата, але я бачив, як його зарплату отримувала довгонога блондинка", - згадує екс-депутат від КПУ Євген Царьков.

А за словами Чорновола, багато депутатів пишуть заяви, щоб їм платили додатково різні надбавки: за почесне звання "заслужений", за науковий ступінь або знання іноземної мови: "Кажуть, багато депутатів вибили собі надбавку за знання російської мови, адже вона формально теж вважається іноземною".

Також, за словами Царькова, кожен депутат фракції КПУ 20% зарплати віддає до фонду фракції. Це "загальний казан", гроші з якого йдуть на партійні потреби: утримання місцевих апаратів тощо.

Здається, народні обранці вирішили організувати собі ще одну надбавку до зарплати - за керівництво фракцією. Про це заявив народний депутат Арсеній Яценюк. Він розповів, що за розпорядженням спікера №302 йому як главі фракції "Батьківщина" встановлювалася щомісячна премія у розмірі 88% окладу. Це приблизно 5300 гривень щомісяця.

Яценюк вже написав листа на ім'я Володимира Рибака, в якому сказав, що відмовляється від цієї премії і просить визнати це розпорядження недійсним. Текст цього розпорядження на сайті Ради на момент підготовки матеріалу був відсутній.

"Я такого розпорядження не бачив", - сказав керівник фракції Компартії Петро Симоненко.

Він уточнив, що комуністи не користуються пільгами, які їм покладаються на тій чи іншій парламентській посаді. Не знайомий з подібною ініціативою спікера і перший заступник голови фракції Партії регіонів Михайло Чечетов. За його словами, доплачувати за керівництво фракції було б справедливо, але несвоєчасно.

Нарахування депутатських зарплат відбувається за нормою ще 2005 року.

"Структура така: кількість відпрацьованих днів депутатів, плюс надбавка за ранг, плюс надбавка за особливий характер роботи, надбавка за інтенсивність. Додатково після закріплення в структурі комітету депутату нараховується премія, розмір якої змінюється в залежності від посади: простий член комітету отримує 80% премії (тобто 80% окладу - ред.), заступник або керівник - більше. За грудень премія не нараховувалась, оскільки депутати не були ще закріплені за комітетами", - розповів перший заступник голови регламентного комітету Ради Андрій Пишний.

До речі, прогули під час роботи депутатів у пленарному залі вираховуються з зарплати. Річ у тім, що кількість відпрацьованих днів там вважається на підставі особистої письмової реєстрації перед засіданням, пояснив Пишний. А ось під час роботи в комітетах і в округах прогули майже ніколи не виставляють, каже Тарас Чорновіл, оскільки нереально довести, що людини там не було.

Як повідомлялося, голова фракції "Батьківщина" Арсеній Яценюк відмовився від щомісячної премії, призначеної йому як голові фракції розпорядженням голови Верховної Ради.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 1264 | Додав: abel | Теги: витратили першу зарплатню, депутати
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ