Чт, 2024-03-28, 22:18


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2016 » Травень » 8 » ЗМІ - людина, що розсекретила панамські документи, готова співпрацювати з правосуддям
18:38
ЗМІ - людина, що розсекретила панамські документи, готова співпрацювати з правосуддям
Інші останні Кримінальні новини і надзвичайні новини на сайті holosUA.com/

Анонімне джерело, що стоїть за витоком більше 11 мільйонів документів панамської юридичної фірми Mossack Fonseca, перервало мовчання.

Лист цього джерела в п'ятницю, 6 травня, з'явився, на сайті німецької газети Suddeutsche Zeitunh, яка свого часу першою отримала документи панамської фірми.

Людина, яка представилася як Джон Доу (John Doe), запропонував органам правосуддя свою допомогу в розслідуваннях у так званому "панамському досьє" - в обмін на гарантії захисту.

Він зазначає, що ніколи не працював на розвідку або уряд. Спонукальним мотивом своїх дій він називає прагнення домогтися рівності доходів. Корупція надбагатих, за його словами, руйнує капіталізм і може викликати революцію.

"Я вирішив розповісти про Mossack Fonseca, оскільки вважаю, що засновники, працівники цієї фірми і її клієнти повинні відповісти за свою роль у злочинах, з яких поки відома лише частина", - зазначає автор послання.

Нагадаємо, Mossack Fonseca виявилася в центрі скандалу після того, як на початку квітня Міжнародний консорціум журналістських розслідувань (ICIJ) оприлюднив витримки з 11,5 млн документів з архіву компанії з даними про офшорні рахунки низки чинних та колишніх світових лідерів. Звітам було дано назву "Панамські документи". З них випливає, що Mossack Fonseca допомагала клієнтам відмивати гроші, уникати санкцій і уникати сплати податків.

Скандал викликав широкий резонанс. Влада низки країн висловили готовність розслідувати випадки відмивання грошей. Президент Панами Хуан Карлос Варела на тлі скандалу оголосив про створення комісії з панамських та іноземних експертів, яка оцінить фінансову політику країни.

В середині квітня правоохоронці нагрянули в штаб-квартиру Mossack Fonseca в Панамі. В ході обшуку були вилучені десятки електронних документів. Слідчі отримали доступ до 100 віртуальних серверів і кількох фізичних, на яких містяться архіви компанії. Нікого з працівників офісу, втім, не затримали, а рахунки фірми не заморожені через недостатність переконливих доказів.

Відзначимо, що інформація, яка пролила світло на тіньовий офшорний бізнес, вже призвела до низки резонансних відставок. Зокрема, свої пости залишили міністр Ісландії Сігмундур Давид Гуннлаугссон, міністр промисловості і туризму Іспанії Хосе Мануель Сорія, глава Служби примусового виконання судових актів Вірменії Михайло Погосян.

В панамських документах фігурують 20 осіб, так чи інакше пов'язаних з Україною, а опублікованими є матеріали про трьох з них, в тому числі, про президента Петра Порошенка.

Значна частина журналістського розслідування присвячена Росії - в ній стверджується, що близькі до президента Володимира Путіна люди через банк "Росія" і панамські офшорні компанії "відмили" понад 2 мільярди доларів. У Кремлі розслідування назвали "інформаційним вкиданням".   

 

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Кримінальні новини і надзвичайні новини | Переглядів: 778 | Додав: adminA | Теги: правосуддя, панамські документи, Людина, ЗМІ
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ