Сб, 2024-04-27, 00:58


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2012 » Січень » 19 » ЗМІ: Україна перехоплює у РФ ініціативу врегулювання в Придністров'ї
11:47
ЗМІ: Україна перехоплює у РФ ініціативу врегулювання в Придністров'ї
Інші останні Іноземні видання по-українськи на сайті holosUA.com/

В. о. президента Молдови Маріан Лупу відвідав Київ, де провів зустріч з президентом України Віктором Януковичем. Глави держав утрималися від коментарів за підсумками переговорів, пише газета "КоммерсантЪ-Украина".

Проте газеті стало відомо, що головною їхньою темою стало придністровське врегулювання. Україна намагається перехопити в Росії ініціативу в цьому питанні. Зокрема, сторони досягнули домовленості про проведення в Одесі українсько-молдавських переговорів.

Спікер молдовського парламенту, в. о. президента Молдови Маріан Лупу приїхав в Україну ввечері 17 січня, а вчора відбувся єдиний офіційний захід у рамках його візиту - переговори з українським президентом Віктором Януковичем. Всупереч звичаю, прес-конференція по завершенні зустрічі не відбулася, і навіть прес-служби глав держав не стали оприлюднювати офіційні повідомлення про підсумки переговорів.

Джерела газети зазначають, що цей візит багато в чому був незвичайним - його організовували поспіхом, забувши навіть узгодити дату з формальним колегою пана Лупу - головою Верховної Ради Володимиром Литвином. У результаті обов'язкову протокольну зустріч спікерів провести не вдалося, бо пан Литвин перебував за межами Києва. "Президенти самі домовилися про зустріч у телефонній розмові. У них вже встановилися взаємини", - повідомили в адміністрації українського президента.

Лупу і Янукович за останні півроку справді встановили досить тісні стосунки. У вересні український лідер навіть погодився вирішити транспортну проблему молдавського колеги - на саміт СНД у Душанбе Маріан Лупу летів з Києва в літаку Віктора Януковича. При цьому глави держав провели чимало часу, спілкуючись у VIP-відсіку "першого борта", перш ніж пан Лупу зайняв відведене для нього місце в загальному салоні. Надалі президенти неодноразово дзвонили один одному, не повідомляючи про проведені переговори ні українську, ні молдавську пресу, розповів молдавський дипломат.

"Для Віктора Федоровича, який звик вибудовувати відносини з колегами-керівниками на особистих контактах, така дружба дуже важлива", - зазначив один зі співрозмовників газети.

Відкриваючи вчорашню зустріч, Віктор Янукович заявив, що має намір обговорити з колегою весь спектр двосторонніх відносин, "обговорити вузькі місця" і "виробити план рішення проблем". Джерела стверджують, що головною темою бесіди стало придністровське врегулювання. 12 січня в Київ приїжджав новообраний президент Придністровcької Молдавської республіки (ПМР) Євген Шевчук, якого прийняв міністр закордонних справ Костянтин Грищенко. Вчора, по суті, відбувся другий раунд цих переговорів - з молдавською стороною.

Публічно сторони не коментують переговорів з цього питання, але в результаті їх Київ, Кишинів і Тирасполь досягли значних домовленостей - наприкінці наступного тижня в Одесі запланована тристороння зустріч на рівні глав МЗС.

Як відомо, загальновизнаним форматом придністровського врегулювання є "5+2" - переговори Молдови і ПМР за участю посередників (України, Росії, ОБСЄ) і спостерігачів (США, ЄС). Однак, незважаючи на заяви всіх сторін про прихильність до цього формату, переговорний процес "5+2" заморожений ось вже який рік. У цих умовах вибір тристоронньої зустрічі має особливе значення. Очевидно, Україна хоче перехопити ініціативу в інших посередників, зокрема Росії, щоб одноосібно зібрати лаври за відновлення переговорів Тирасполя та Кишинева. Слід зазначити, що Костянтин Грищенко раніше вже натякав на намір української сторони довести свою значущість у процесі придністровського врегулювання. "Не буде перебільшенням сказати, що саме наш голос був вирішальним у тому, що політики в Кишиневі і Тирасполі відновили спілкування на належному рівні", - заявляв міністр.

Поки що неясно, якою буде реакція Москви на посилення ролі Києва в цьому процесі. Експерт Інституту демократії ім. Пилипа Орлика Наталія Беліцер, яка спеціалізується на придністровському питанні, зазначає, що політика, яку проводить Євген Шевчук, значною мірою залежить від Москви. Втім, на її думку, Україна має змогу вести самостійну гру на придністровському напрямі.

"На минулих виборах у Придністров'ї всі кандидати на пост президента були повністю орієнтовані на Росію, однак Євген Шевчук, на відміну від Ігоря Смирнова, більш гнучкий, і з ним легше мати справу. Так що для України зміна влади створила нові можливості", - зазначає пані Беліцер .
За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Іноземні видання по-українськи | Переглядів: 878 | Додав: adminA | Теги: українсько-молдавських переговорів
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ