Пт, 2024-04-19, 22:39


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2011 » Серпень » 25 » Знайдено зв'язок між кліматом і громадянськими війнами
14:21
Знайдено зв'язок між кліматом і громадянськими війнами
Інші останні Новини науки і технології на сайті holosUA.com/

Кліматичний цикл "Ель-Ніньо" зіграв свою роль у виникненні 21% всіх великих заколотів і заворушень у світі з 1950 року і подвоює ризик громадянських воєн в 90 тропічних державах, встановили науковці з Інституту Землі Колумбійського університету (США).

Раніше історики і кліматологи пояснювали загибель цивілізацій минулого чи докорінні зміни в устрої суспільства кліматичними катаклізмами, повідомляють РИА "Новости".

Наприклад, тривалі посухи могли призвести до голоду і в кінцевому підсумку падіння урядів.

Група під керівництвом Соломона Сяну в статті, опублікованій в журналі Nature, вперше на великому статистичному матеріалі показала, що і в сучасному світі кліматичні процеси безпосередньо впливають на соціальні конфлікти і можуть впливати на спалахи насильства.

"Найважливіше те, що ми досліджували сучасну ситуацію, і розглядали її в глобальному масштабі. Ми можемо припускати, що колись давно єгипетська династія була повалена під час засухи. Це інші місця і часи, які, можливо, сильно відрізняються від сьогоднішніх , тому люди можуть сказати: "Окей, тепер ми захищені від цього". Це дослідження показує, що глобальні кліматичні процеси системно впливають на соціальні конфлікти, і впливають прямо зараз ", - говорить Сян.

Раніше вчені вже робили спроби пов'язати конфлікти з кліматичними факторами.

Зокрема, Маршалл Бурке з університету Каліфорнії в Берклі і його група в 2009 році опублікували в журналі Proceedings of the National Academy of Sciences статтю, в якій доводили зв'язок між громадянськими війнами в Африці і зростанням середньої температури на континенті, а також передбачали, що глобальне потепління неминуче призведе до зростання числа конфліктів.

Сян і його колеги, на відміну від групи Бурке, використовували дані не про локальний, але про глобальний кліматичний феномен - цикл "Ель-Ніньо".

Цей феномен – періодичне потепління поверхні води в тропічних районах Тихого океану, що докорінно змінює циркуляцію і розподіл температур і впливає на погоду і кліматичні умови на багатьох континентах, де живе половина населення світу - в Африці, в Австралії, в обох Америках, на Близькому Сході та в Індії.

Під час "Ель-Ніньо" температура на суші зростає і кількість опадів падає, що може вести до сильних засух і палючої спеки.

"Холодна" фаза циклу - "Ла-Нінья" - супроводжується сильними дощами, але в деяких регіонах вона навпаки провокує засухи.

Вчені виділили дві групи країн, в першу з них увійшли 93 країни, які відчувають на собі вплив кліматичних наслідків "Ель-Ніньо", а в другу - 82 країни, на які цей цикл не діяв.

Потім вони простежили за станом цього циклу за період з 1950 по 2004 рік і перевірили, як корелює кліматичний цикл з війнами та конфліктами, в яких гинуло більше 25 чоловік у рік.

Всього в поле зору вчених потрапила 234 конфлікти, при цьому більше половини з них забрали понад 1000 життів.

Аналіз показав, що в країнах, схильних до впливу циклу "Ель-Ніньо", в період його "теплої фази" подвоюється ризик цивільних зіткнень.

"Ми показали, що ймовірність нових громадянських конфліктів зростає вдвічі в тропічних регіонах у періоди "Ель-Ніньо" в порівнянні з періодом "Ла-Нінья"", - йдеться в статті.

У першому випадку вірогідність складала 6%, а в період "Ла-Нінья" вона падала до 3%. При цьому в країнах, на які не діє цей кліматичний феномен, ризик громадянської війни залишався на рівні 2%.

Вчені підрахували, що "Ель-Ніньо" зіграв свою роль у виникненні 21% всіх громадянських конфліктів у світі.

Разом з тим, автори статті підкреслюють, що отримані ними дані не доводять фатальний зв'язок між кліматом і політичними процесами.

Це дослідження не доводить, що погода сама собою може запустити громадянську війну, говорить співавтор роботи Марк Кейн з Колумбійського університету.

Можливо, зазначає Сян, клімат завдає останній нокаутуючий удар, вже після того, як свою роль зіграла соціальна напруженість, зростання бідності та соціального розшарування.

Так наприклад, у благополучній Австралії, яка знаходиться в зоні впливу "Ель-Ніньо", не було громадянських воєн.

У січні повідомлялося, що вчені встановили зв'язок між змінами клімату та важливими історичними подіями.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини науки і технології | Переглядів: 882 | Додав: admin
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ