Чт, 2024-03-28, 18:32


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2023 » Травень » 19 » Знову починає поводитися дуже дивно зірка Бетельгейзе
00:34
Знову починає поводитися дуже дивно зірка Бетельгейзе
Інші останні Новини науки і технології на сайті holosUA.com/

Зірка Бетельгейзе, яка приблизно в 11 разів більша за Сонце за розмірами, знаходиться в сузір'ї Оріона. За останні тижні яскравість цього червоного гіганта збільшилася на 50%, що спричинило появу розмов про те, що очікується масштабний космічний вибух. Тобто виникли припущення, що зірка, розташована на відстані приблизно 650 світлових років від нас, скоро вибухне надновою. Виходить, що, можливо, люди стануть свідками в найближчому майбутньому неймовірного за своєю потужністю вибуху. Але чи це так насправді? Ситуацію з процесами на Бетельгейзі виданню Inverse пояснила астрофізик Андреа Дюпрі.

За словами вченої, Бетельгейзе справді є старою зіркою, яка закінчує свій життєвий цикл. Поки що в її ядрі відбуваються всі необхідні процеси для підтримки термоядерної реакції, яка живить життя всіх зірок. Але настане час, коли у зірки закінчиться речовина для підтримки термоядерної реакції і вона почне скидати з себе верхні шари плазми, потім почне стискатися, що й призведе до появи одного з найпотужніших вибухів у космосі – вибуху наднової.

Але, за словами Дюпрі, насправді цей вибух не відбудеться ні найближчими роками, ні найближчими сотнями років. Насправді значне збільшення яскравості зірки говорить про те, що вона повертається до свого нормального стану після серії значного зниження яскравості. Наприклад, найсильніше таке зниження яскравості відбулося в 2019 році і тривало протягом 2020 року, і воно отримало назву "Велике потемніння Бетельгейзе".

Те, що зірка спочатку стає тьмянішою ще тоді призвело до припущення, що вона ось-ось вибухне надновою. Але, як показало дослідження Дюпрі та її колег, насправді зміна яскравості на даному етапі життя зірки є частиною її звичайної активності.

Вчені дійшли висновку, що Бетельгейзе потемніла через те, що зірка викинула в космос величезну хмару із плазми. У результаті утворилася темна пляма, розташована на стороні зірки, зверненої до Землі. На нашому Сонці часто відбуваються такі викиди плазми, названі корональними викидами маси, але різниця у тому, що у Бетельгейзе була викинута речовина не з її верхньої частини, а з глибини.

Тому зараз, за словами Дюпрі, збільшення яскравості червоного гіганта є ознакою того, що зірка намагається повернутися до нормального стану після значних викидів плазми. Вчена вважає, що в найближчі пару років очікується знову зниження і збільшення яскравості Бетельгейзе, але це не означає, що вона вибухне надновою.

"У найближчому майбутньому Бетельгейзе не вибухне надновою. Якщо це й трапиться, то не раніше, ніж через 10 тисяч років. Коли червоний гігант перебуватиме в стані, що передує вибуху, його яскравість впаде приблизно в 100 разів. Таке потемніння через те, що зірка скидатиме в космос свій зовнішні шари, буде спостерігатися протягом декількох тижнів або місяців, після чого відбудеться вибух. За нашого життя і життя наших дітей і онуків цього точно не станеться ", — говорить Дюпрі.

Коли відбудеться масштабний космічний вибух, то на Землі це спостерігатиметься як спалах світла за яскравістю порівнянний зі світлом Місяця і його видно буде навіть у денний час.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини науки і технології | Переглядів: 172 | Додав: admin | Теги: Зірка, Бетельгейзе, наднова
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ