Вт, 2024-04-23, 11:46


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2012 » Січень » 28 » "Золота булька" для "Лексикону інтимних міст" Андруховича
11:45
"Золота булька" для "Лексикону інтимних міст" Андруховича
Інші останні Новини культури та освіти на сайті holosUA.com/

3 лютого о 16.00 в столичній книгарні "Є" назвуть переможців рейтингу "ЛітАкцент року – 2011", повідомляє Gazeta.ua.

Окрім номінацій на кращу книгу з художньої літератури та літературознавства, визначать також книгу-невдаху у номінації "Золота булька". Цього року головними претендентами на антипремію стали "Лексикон інтимних міст" Юрія Андруховича та роман Олеся Ільченка "Моя кохана К'яра".

"Експертне журі спочатку визначає короткий список претендентів на відзнаки, - говорить член журі, професор Володимир Панченко. -На початку року ми висунули на негативну премію книжку "Моя кохана К'яра" Олеся Ільченка. Ми знаємо його як цікавого письменника, що пише для дітей про дерева, квіти, Київ. А цей екстравагантний експеримент з романом про некрофільство йому не вдався. Збоченця з Ільченка не вийшло, книжка нецікава та монотонна".

Короткий список найкращих та найгірших українських книжок за 2011 рік визначали письменниця Євгенія Кононенко, літературознавець Євген Нахлік, головний редактор "ЛітАкцент" Володимир Панченко та літературні критики Тетяна Трофименко й Ярина Цимбал.

"Лексикон інтимних міст" Андруховича -хороший задум: розширити простір мандрів через призму особистого досвіду, - каже професор Панченко. - Це повернення до традиції мандрівної літератури. Проте йому завадили три речі. По-перше, він загнав себе в рамки: 111 міст на всі букви абетки. Зрозуміло, що в нього нема достатньо історій, аби розповісти про стільки міст. Вдалі есеї про Варшаву, Львів, Вроцлав -міста, з якими у нього був роман, але, на жаль, таких міст небагато. По-друге, ця книжка продовжує традицію самозакоханості й егоцентризму його останнього роману "Таємниця". Він більше розповідає про себе в містах, а не про міста. А про себе він й так все розповів у попередньому романі. По-третє, Юрій Андрухович трохи загрався, вже забув, що йому за 50. Коли йому нема чого розповісти, як в оповіді про Берн, він починає епатувати . У "Рекреаціях" 20 років тому він дивував читачів полуничкою. Але в такому віці полуничка прокисла -чим далі, тим гірше".

Зранку 3 лютого журі рейтингу "ЛітАкцент року-2011" остаточно вирішать, кому віддати перемогу. Зараз на звання найкращої художньої книжки за версією "ЛітАкцент" претендують Тарас Антипович з романом-антиутопією "Хронос", збірка Іздрика "Underword" та роман Юрія Щербака "Час смертохристів". У номінації літературознавство до фіналу вийшли праця Віри Агеєвої "Апологія Модерну", книга Лариси Мірошниченко про Лесю Українку та "Від бароко до постмодерну" Леоніда Ушкалова.

Нагадаємо, наприкінці минулого року було оголошено лауреата щорічної літературної премії "Книга року Бі-Бі-Сі 2011", мета якої - визначити найкращий прозовий художній твір українською мовою. Переможцем став Володимир Рутківський з дитячим романом "Сині води".

Крім Рутківського до п'ятірки фіналістів увійшли: Тарас Антипович "Хронос", Галина Вдовиченко "Бора", Антон Санченко "Нариси бурси", Артем Чапай "Подорож з Мамайотою в пошуках України".
За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини культури та освіти | Переглядів: 1252 | Додав: adminA | Теги: Золота булька для Лексикону
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ