Сб, 2024-04-20, 03:54


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2011 » Серпень » 29 » Зробити російську мову регіональною в 13 областях України пропонують Раді два "регіонали"
18:45
Зробити російську мову регіональною в 13 областях України пропонують Раді два "регіонали"
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

"Регіонали" Вадим Колесніченко та Сергій Ківалов зареєстрували у Верховній Раді законопроект №9073 "Про засади державної мовної політики", згідно з яким мови меншин функціонують на рівні із державною.

"Мовне законодавство України несистемне, суперечливе й повністю нерегульоване", - наголошується у пояснювальній записці до законопроекту, що міститься на офіційному сайті парламенту.

Саме тому нардепи пропонують свій варіант улагодження мовного законодавства. У якості регіональних мов автори зазначають російську, бєларуську, болгарську, вірменську, гагаузьку, ідиш, кримськотатарську, молдавську, німецьку, новогрецьку, польську, ромську, румунську, словацьку і угорську, а також русинську, караїмську та кримчацьку мови.

"Якщо провести паралелі з даними останнього Всеукраїнського перепису 2001 року, то, у разі ухвалення законопроекту, російська мова стане регіональною в 13 адміністративно-територіальних одиницях України", - зазначають автори.

Використання регіональних мов і мов нацменшин на рівні з державною згідно проекту дозволятиметься у всіх сферах життєдіяльності за винятком "Збройних Сил України та інших військових формувань".

Так, за законопроектом, російська, а також інші мови використовуватимуться в органах державної влади усіх рівнів, у сфері адміністративних послуг.

Проектом пропонується внесення до паспорту громадянина України, диплому про освіту, військового квитка, трудової книжки, свідоцтва про одруження та інших документів відомостей державною та мовою меншини на вибір.

Регіональні мови пропонується використовувати у судочинстві, слідстві, підприємницькій діяльності.

Окрім того, у разі ухвалення законопроекту реформи прийдуть і у сферу освіти: навчання в Україні відбуватиметься як державною, так і іншими мовами, для чого будуть створені окремі класи та групи.

В рамках проекту регіональними мовами дозволяється користуватися засобам масової інформації, а також здійснювати дубляж фільмів будь-якою регіональною мовою залежно від попиту.

Законопроект буде розглянуто на 9 сесії VI скликання Верховної Ради.

Партія регіонів неодноразово намагалася прирівняти російську мову до державної. Наразі російська має статус регіональної в Луганській та Харківській областях, а також у Севастополі. Рішення про надання статусу регіональної російській мові в Запоріжжі було скасовано прокуратурою.

Як повідомляли, 7 вересня 2010 року троє депутатів - голова фракції Партії регіонів Олександр Єфремов, голова фракції Компартії Петро Симоненко та член фракції Блоку Литвина Сергій Гриневецький - зареєстрували в парламенті законопроект № 1015-3 "Про мови в Україні", яким запропонували Раді визначити порядок використання мов в Україні.

Зокрема, законопроектом пропонували "гарантувати вільний розвиток російської мови" з урахуванням того, що "нею користується більшість громадян країни", і визнати "українсько-російську двомовність важливим надбанням українського народу".

Цей законопроект викликав гостру критику в суспільстві, а також серед політиків. Противники закону висловлювали побоювання, що його ухвалення значно обмежить сферу використання української мови.

Зрештою ініціатори закону визнали, що для його ухвалення забракне голосів.




За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 813 | Додав: adminA
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ