Чт, 2024-03-28, 15:39


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2015 » Серпень » 31 » Зроблено перший крок до децентралізації. Під Радою масові заворушення
13:04
Зроблено перший крок до децентралізації. Під Радою масові заворушення
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

Верховна Рада України сьогодні, 31 серпня, попередньо схвалила президентський законопроект про внесення змін до Основного закону країни в частині децентралізації влади. За проект постанови про попереднє схвалення законопроекту (у першому читанні) проголосували 265 народних депутатів з 368 що зареєструвалися на засіданні.

За проголосували 115 депутатів "Блоку Петра Порошенка", 69 - "Народного фронту", 38 - "Опозиційного блоку", 14 членів групи "Воля народу", 13 позафракційних, 11 з групи "Відродження", 5 депутатів від "Самопомочі".

Проти голосували "Батьківщина", Радикальна партія Ляшка, практично вся "Самопоміч", 5 нардепів від БПП, 1 член "Народного фронту", низка позафракційних.

Зазначимо, зміни до Конституції України в частині децентралізації влади можуть бути ухвалені на наступній сесії, для цього необхідно 300 голосів на підтримку.

Перед початком голосування представники Радикальної партії заблокували президію Ради, скандуючи "Ганьба" і заглушаючи виступ спікера Володимира Гройсмана, який звертався до нардепів з трибуни.

Голова парламенту близько 5 хвилин переконував нардепів підтримати конституційні зміни. Зокрема він зазначив, що зацікавлені у зриві конституційного процесу "лише олігархи і чиновники". Також спікер додав, що ніяких особливих статусів для Донбасу ці зміни на сьогоднішній день не передбачають і в черговий раз повторив, що територіальна реформа надасть значно більше повноважень і засобів для місцевих громад.

Після цього відповідний законопроект №2217-А доповів з місця представник президента у ВР, народний депутат Степан Кубів. Цікаво, що сам Петро Порошенко, який планував виступити в Раді, засідання не відвідав.

Лідер фракції "Батьківщина" Юлія Тимошенко під час обговорення закликала не підтримувати президентський законопроект щодо змін до Конституції в частині децентралізації. За її словами, "це не дорога до миру і не дорога до децентралізації".

"Наше сьогодні завдання - голосуванням "проти" повернути мирні переговори на правильний шлях, який дасть мир, а не ілюзію миру", - сказала Тимошенко.

Вона висловила переконання, що її фракція "вчинить правильно, проголосувавши проти".

У свою чергу лідер фракції "Самопоміч" Олег Березюк у своєму виступі, зокрема, зазначив, що відбувається "гвалтування Конституції України" і зрада національних інтересів.

А от у фракції "Народний фронт" заявили, що підтримає законопроект.

"Ми будемо підтримувати даний проект змін у першому читанні, тому що цим проектом починається фактично процес децентралізації. Ми бачимо, бюджет децентралізації вже працює ... тепер необхідно робити і адміністративну децентралізацію", - пояснив народний депутат Максим Бурбак.

Крім того, нардеп підкреслив, що ухалення таких змін "дасть можливість нашим західним партнерам тиснути на Росію з метою виконання трьох базових вимог мінських угод. По-перше - це відведення і припинення вогню, по-друге, відведення всіх збройних сил Російської Федерації з території України, і третє, найголовніше, відновлення кордону України. Тільки після цього Мінські угоди запрацюють".

15 липня на сайті українського парламенту було оприлюднено президентський проект закону про внесення змін до Конституції України щодо децентралізації влади з позначкою "допрацьований". Найважливішою відмінністю доопрацьованого законопроекту від першої редакції, зареєстрованого у Верховну Раду 1 липня, є положення про те, що особливості здійснення місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей визначаються окремим законом. Якщо в першій редакції це положення було закріплено в перехідних положеннях самого законопроекту, то в редакції від 15 липня пропонується закріпити цю норму в розділі XV перехідних положень самої Конституції України.

16 липня Верховна Рада ухвалила постанову про направлення до Конституційного Cуду президентського законопроекту про внесення змін до Конституції щодо децентралізації влади.

Подання надійшло до КС 17 липня. 31 липня суд визнав законопроект таким, що відповідає вимогам ст. 157 і 158 Основного закону.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 781 | Додав: adminA | Теги: рада, масові заворушення, перший крок, децентралізація
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ