Ср, 2024-04-24, 17:39


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2012 » Липень » 20 » Зростають рекордними темпами світові ціни на сільгосппродукцію
12:58
Зростають рекордними темпами світові ціни на сільгосппродукцію
Інші останні Новини економіки на сайті holosUA.com/
Вартість сільськогосподарської продукції у світі неухильно зростає. Ціни на соєві боби встановили історичний рекорд у ході електронних торгів на товарній біржі в Чикаго, пише газета "Дело".

Вартість листопадового ф'ючерсу виросла до 16,38 долара за бушель (601,89 долара за тонну), що оновило попередній максимум, зафіксований в розпал продовольчої кризи 2008 року (16,37 долара).

Паралельно далі дорожчали й інші сільгоспкультури, додавши протягом торгів 0,4-1,3%. Ціна вересневого ф'ючерсу на пшеницю зросла до 9,14 долара за бушель. Кукурудза подорожчала до 12,39 долара за бушель.

Основний фактор зростання - посуха у США, яку визнано наймасштабнішою від 1956 року. Посухою охоплено 55% континентальної території країни, в постраждалих районах фермери втратили до 30% врожаю. Як відомо, Америка посідає перше місце за обсягами виробництва кукурудзи.

Суттєвого зниження врожаїв очікують і в інших країнах - експортерах агропродукції. Зокрема, Мінсільгосп Росії в червні знизив прогноз урожаю з 94 до 85 млн тонн, а 19 липня переглянув його до 80 млн тонн.

Україна також прогнозує скромні показники врожаю - Мінагропрод очікує близько 46-47 млн тонн. До цього показника потрібно приплюсувати перехідні залишки торішнього врожаю, які на початок цього сезону становили 9,8 млн тонн зерна (в тому числі 5,4 млн тонн пшениці, 1,2 млн тонн ячменю, 2,7 млн тонн кукурудзи і 0,1 млн тонн жита) - це в 2,3 раза більше проти 1 липня 2011 року, зазначає видання.

Запаси насіння соняшнику становили 1,2 млн тонн, що на 64% більше, ніж на 1 липня 2011 року. Соя, ціни на яку досягли рекордних показників, в останні кілька років є однією з найпопулярніших культур в українських виробників.

Як зазначав голова асоціації "Укроліяпром" Степан Капшук, в найближчому майбутньому очікується, що соя та ріпак за обсягами можуть досягти обсягу виробництва соняшнику.

У 2012/13 маркетинговому році, за оцінками компанії "АПК-Інформ", експорт соєвих бобів становитиме 1,7 млн тонн проти близько 1,35 млн тонн в сезоні, що завершився.

За перші 10 днів місяця обсяг експорту зерна оцінювався чиновниками в 0,452 млн тонн, близько 300 тис тонн з них припало на кукурудзу. При цьому в уряді вже закликали аграріїв не гарячкувати й не поспішати з продажем запасів.

Нагадаємо, 5 липня 2012 року повідомлялось, що світові ціни на зерно досягли десятимісячного максимуму - зросли на 25%.

Експерти ООН зазначають, що невизначеність, яка зберігається щодо перспектив світової економіки, чинить тиск на ціни на продовольчі товари. У доповіді також йдеться, що експерти стурбовані ситуацією з посухою в США, яка спровокувала зростання цін на сільськогосподарські культури наприкінці червня - на початку липня.

Зазначимо, що на сьогодні в Аграрному фонді України залишилося з минулого року 868 тисяч тонн пшениці та жита і буде закуплено ще мільйон, тому говорити про подорожчання хліба немає причин, вчора заявляв перший заступник міністра аграрної політики і продовольства України Микола Безуглий.

При цьому чиновники сповнені оптимізму і щодо збереження експортного потенціалу. Чиновник повідомив, що ситуація на ринку дозволить Україні експортувати зернові на рівні 23-25 млн тонн.

Як повідомлялося, втрати виробників зерна у 2012/13 маркетинговому році можуть досягти 40 млрд грн - з урахуванням 29 млрд грн за рахунок різниці цін, 5,5 млрд грн - втрат врожаю через несприятливі погодні умови в травні-червні та 4,5 млрд грн - збільшення видатків на оренду землі через збільшену нормативну грошову оцінку землі на 75,6%.


За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини економіки | Переглядів: 985 | Додав: adminA | Теги: сільгосппродукцію зростають, світові ціни
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ