Сб, 2024-04-27, 02:04


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2011 » Червень » 14 » Freedom House радять уряду позбутися Табачника
16:59
Freedom House радять уряду позбутися Табачника
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

Міжнародна правозахисна організація Freedom House рекомендує президенту Віктору Януковичу звільнити Дмитра Табачника з посади міністра освіти. Про це йдеться у звіті Freedom House "Б'ючи на сполох. На захист демократії в Україні".

"Звільнити з посади міністра освіти Дмитра Табачника, можливо, найбільш контраверсійну фігуру у складі уряду, за сіяння непотрібного і небезпечного розділення України у питаннях ідентичності, мови та освіти", - сказано в документі, повідомляє УНІАН.

Freedom House наголошує, що різний історичний досвід і погляди українців у східній та західній частинах країни зумовили низку культурних розбіжностей щодо національної ідентичності, мови та релігії.

"Суперечливі культурні питання в Україні є помітними та політизованими, бо багато хто стверджує, що зміцнення української ідентичності є необхідною умовою довгострокової незалежності держави", - зазначається у звіті.

На думку експертів, державна політика щодо освіти, мови та релігії визнається стратегічно важливою, адже вона допомагає формувати погляди населення, надто молодшого покоління.

"Багато хто у Партії регіонів сприймав сильне просування колишнім президентом Ющенком української ідентичності та мови як відчуження від російськомовних громадян на Сході, не кажучи вже про Росію. Сьогодні багато хто у Центральній і Західній Україні побоюються, що новий уряд і міністр освіти Дмитро Табачник зокрема просувають реакційну політику проти української мови, ідентичності та релігії", - йдеться в звіті.

На думку експертів, опоненти Януковича вважають, що уряд може відмовитися від спроб ухвалити нове законодавство про затвердження російської мови як другої офіційної і скасувати суперечливий законопроект про освіту.

Тим не менше, вони вважають, що уряд не в змозі проводити політику, яка допомогла б об'єднати країну, і позиція Міністерства освіти вочевидь підриває почуття національної єдності.

"Дехто із громадськості стверджує, що урядовий законопроект щодо освіти намагається представити російську модель освіти в Україні, міцніше пов'язуючи російські та українські освітні кола між собою і водночас "будуючи "берлінський мур" між українською та західною системами освіти", - сказано у звіті.

"І зараз ці критики стверджують, що відмова визнавати іноземні професійні ступені в Україні не допускає українців з іноземною освітою до ключових професій і знеохочує до навчання за кордоном. Тоді як урядовому законопроекту не вдалося заручитися підтримкою більшості, Табачник (з яким ми не зустрічалися) був звинувачений у нехтуванні інтересами України в цій дискусії", - наголошують у Freedom House.

Крім того, зазначають експерти, міністр скасував кілька освітніх реформ епохи Ющенка, пов'язаних зі стандартами вступу до університету, і це рішення може знову відкрити двері для корупції у цій галузі.

"Ми чули, що студенти університетів, як українці, так і іноземці, скаржаться на необхідність платити за хороші оцінки і на корупцію при реєстрації на предмети і студентські візи. Це явище не нове і воно не виникло з обранням Януковича президентом, але почуття відсторонення від цієї проблеми серед студентів – "як воно було, так і буде" – викликає розчарування", - зазначають експерти Freedom House.

Зазначимо, Кабінет міністрів 27 серпня 2010 р. ухвалив постанову №796 "Про затвердження переліку платних послуг, які можуть надаватися навчальними закладами, іншими установами та закладами системи освіти, що належать до державної і комунальної форми власності".

Згідно з документом, уряд, серед іншого, дозволив державним і комунальним вищим навчальним закладам брати зі студентів гроші за пропуски занять і проведення пробного зовнішнього незалежного оцінювання.

11 жовтня 2010 року президент Віктор Янукович висловився категорично проти запровадження нових платних послуг для студентів і вимагав від Азарова переглянути відповідну урядову постанову.

У багатьох містах студенти провели акції протесту проти запровадження платних послуг у вишах.

21 жовтня міністр освіти та науки України Дмитро Табачник підписав наказ №987, яким скасовано попередній наказ щодо платних послуг у вишах, та доручив у тижневий термін підготувати новий документ на виконання рішення Кабінету міністрів від 12 жовтня. У той же час Табачник наказав дитсадкам та школам затвердити перелік платних послуг.

3 червня Янукович попередив Табачника та Сафіулліна, що звільнить їх, якщо не побачить від них адекватної гуманітарної політики.

"Я хочу попередити пана Табачника разом із Сафіулліним, якщо ви будете проводити таку політику, яка сьогодні не єднає молодь, а змушує її виходити на вулиці з різними гаслами, ви закінчите тим, чим закінчили ваші попередники на минулому засіданні уряду. Це дуже швидко закінчиться", - наголосив президент.

Проте Кабінет міністрів України таки додав до переліку платних послуг у вищих навчальних закладах проведення пробного зовнішнього незалежного оцінювання.




За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 1021 | Додав: adminA
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ