Вт, 2024-04-23, 22:22


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2015 » Серпень » 25 » Звіт аналітиків ICU - банківський сектор України виходить з кризи
12:37
Звіт аналітиків ICU - банківський сектор України виходить з кризи
Інші останні Новини економіки на сайті holosUA.com/

Банківська система України продовжує стабілізацію. Про це йдеться в аналітичному звіті щодо банківського сектору групи ICU, повідомляє Економічна правда.

У групі ICU зазначили, що це проявляється в уповільненні відтоку валютних коштів і невеликому притоці на гривневі рахунки клієнтів у банках.

"Поряд з цим платоспроможні банки довнесли капітал на загальну суму 45,1 млрд гривень, з яких 30,4 млрд гривень припадає на іноземні банки", - сказав аналітик банківського сектора групи ICU Михайло Демків.

"Хоча материнські структури цих банків провели заміну боргових інструментів на акції, без чистого вливання коштів, такі операції, на нашу думку, мали позитивний ефект", - сказав він. За оцінками групи ICU, українські дочки змогли зменшити свої процентні витрати.

"В результаті конвертації материнського фінансування в капітал українські дочки іноземних банків змогли зменшити процентні витрати. І хоча процентні ставки за цими кредитами були нижче ринкових, враховуючи значний обсяг заборгованості, який був конвертований в капітал, ефект від даних операцій матиме матеріальний вплив на чистий прибуток українських банків", - сказав Демків.

За словами аналітика, банки також зменшили свої валютні ризики. "Це сталося завдяки конвертації номінованих раніше у валюті ризиків у гривневі акції, пропорційні розміру валютної позиції. За рахунок цього вирівнялася і валютна позиція", - заявив Демків.

"Значною проблемою банків в останні роки було перевищення валютних зобов'язань над валютними активами. В результаті девальвації гривні банки несли серйозні збитки, пропорційні величині валютної позиції", - додав він.

ICU вважає, що хоча банки і збільшили свої резерви до більш адекватного рівня, ситуація на ринку поки ще не відображає реального рівня знецінення активів.

"За нашими оцінками, впродовж наступних трьох років банківську систему необхідно ще докапіталізувати на 120 млрд гривень. При цьому докапіталізація і визнання банками їх реальних збитків зробить їх більш привабливими для потенційних інвесторів", - сказав Демків.

За його словами, свідченням початку такого процесу служать переговори між Альфа Груп і Unicredit Group щодо придбання "Укрсоцбанку".

За оцінками групи ICU, частка поганих кредитів станом на перше півріччя 2015 року становить 24,3%. При цьому, ще близько 25-30% кредитного портфеля вже реструктуризовано.

"Частка нарахованих, але не виплачених відсотків, за нашими оцінками, становить 9,2% кредитного портфеля або 100 млрд гривень. У першому півріччі 2015 року цей показник зріс на 1,8%. Це говорить про те, що банки недоотримують значну частку процентного доходу на тлі високої вартості залучення фінансування", - заявив Демків.

За оцінками ICU, надлишкова ліквідність банківської системи становить близько 40 млрд гривень, однак швидкого відновлення кредитування очікувати не доводиться.

"У другому кварталі 2015 року гривневі депозити почали повертатися в банки: залишки за гривневими депозитами фізичних осіб зросли на 2,2%, а юридичних - на 4,4%", - сказав Демків.

Він зазначив, що в результаті цього, а також слабкого кредитування, залишки за коштами на кореспондентських рахунках банків у НБУ становили 22,5 млрд гривень, на депозитних сертифікатах НБУ - близько 40-50 млрд гривень.

"З урахуванням інших ліквідних інструментів і засобів обов'язкового резервування, вільна ліквідність банківської системи становить близько 40 млрд гривень. Враховуючи негативні очікування банків щодо зростання кредитування, НБУ, швидше за все, зв'яже цю ліквідність шляхом продажу банкам ОВДП зі свого портфеля", - заявив аналітик.

Він також звернув увагу частки на ринку в банківському секторі: за останні півтора року частка корпоративних вкладів у західних та державних банках зросла на 9,7% і 5% відповідно і становила 30,4% і 39%.

Раніше прес-служба Національного банку повідомляла, що діючі банки України з січня по липень 2015 отримали 33,1 млрд гривень збитків. Як наголошується, такий фінансовий результат банківської системи сформувалась насамперед за рахунок істотних обсягів відрахувань у резерви на можливі втрати від активних операцій, зокрема за кредитами позичальників, платоспроможність яких погіршилася.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини економіки | Переглядів: 779 | Додав: adminA | Теги: звіт аналітиків ICU, з кризи, банківський сектор України
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ