Чт, 2024-04-25, 03:44


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2012 » Квітень » 4 » ЗВТ з СНД загрожує Києву проблемами з ЄС, а Азарову - відповідальністю
10:39
ЗВТ з СНД загрожує Києву проблемами з ЄС, а Азарову - відповідальністю
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

Російська Федерація виявилася першою і єдиною державою, яка завершила ратифікацію договору про зону вільної торгівлі (ЗВТ) у рамках СНД. Тепер стала відома причина, через яку інші країни не починають цього процесу, пише "КоммерсантЪ-Украина".

У 2011 році голови урядів підписали документ, що відрізняється від парафованого раніше, при цьому джерела газети підтверджують, що український прем'єр Микола Азаров вийшов за рамки директив президента Віктора Януковича. Київ відмовляється ратифікувати документ у нинішній редакції, проте представники влади все ще сподіваються переконати Росію виправити суперечливі позиції договору.

Вчора вранці офіційний сайт Кремля повідомив, що російський президент Дмитро Медведєв підписав закон про ратифікацію договору "Про зону вільної торгівлі". Раніше цей документ схвалили Держдума і Рада Федерації Росії. Угоду було підписано минулої осені, а її учасниками стали вісім країн - членів Співдружності Незалежних Держав: Україна, Росія, Вірменія, Бєларусь, Казахстан, Киргизстан, Молдова і Таджикистан.

Переговори про створення ЗВТ СНД велися більше року. Текст угоди був парафований ще в квітні 2011 року і планувався до підписання 19 травня, але в останній момент церемонія зірвалася - її заблокував Узбекистан, хоча джерела видання стверджують, що за демаршем стояла Росія. У жовтні країнам СНД вдалося подолати суперечності - як пояснили прем'єри, для цього довелося вилучити Узбекистан зкола учасників ЗВТ. Прем'єр-міністр Микола Азаров тоді обіцяв, що договір буде ратифікований в найкоротші терміни і набере чинності в січні 2012 року.

Прогнози прем'єра не виправдалися - на сьогодні угоди не розглянув жоден із парламентів, крім російського, а у Верховній Раді України його проект навіть не зареєстрований. В уряді пояснюють це бюрократичною тяганиною. "Йдуть внутрішньовідомчі процедури... Потрібно визначити, що цей договір не суперечить нашим європейським прагненням", - заявив наприкінці березня перший віце-прем'єр Валерій Хорошковський.

Тимчасом газеті стало відомо, що проблема набагато серйозніша. "Договір не збалансований, він дає перевагу Росії, тому ми ведемо консультації з Москвою, щоб внести в нього зміни. Доти, доки переговори не приведуть до успіху, договір не буде переданий на ратифікацію", - розповіло джерело в Адміністрації президента.

"Я сподіваюся, що ми зможемо пом'якшити суперечності. Але в тій редакції договору, яка існує сьогодні і яку ми ніяк не можемо винести в сесійний зал парламенту, він точно не буде затверджений. Якщо ми і погодимося на ратифікацію, то документ буде в дещо іншій редакції", - підтвердив виданню голова парламентського підкомітету з питань міжнародної економічної політики Олексій Плотніков (Партія регіонів).

Газета має в своєму розпорядженні тексти двох редакцій договору - попередньо парафованого сторонами, а також підписаного прем'єрами. Перший варіант пройшов внутрішньодержавну перевірку, зокрема був схвалений Мінекономрозвитку і Мін'юстом. Як з'ясувалося, для його підписання в жовтні 2011 року виявилося недосить просто видалити з тексту згадування про Узбекистан - дві версії документа істотно розрізняються за наповненням.

Левова частка відмінностей сконцентрована в "Додатку 1" до договору, де перераховані винятки з режиму вільної торгівлі. У підписаній угоді виявилося близько 50 нових, відсутніх у парафованому документі, товарних позицій, за якими Росія застосовує експортне мито.

Експерти зазначають, що в переліку додаткових експортних мит РФ немає товарів, вартість яких критично важлива для України. Найбільше мито - в 30% - застосовується до титанового брухту, однак Україна виробляє титан з власної руди. Зріджений газ, оподатковуваний митом у розмірі 40 євро за тонну, на сьогодні постачається в Україну в невеликих обсягах, зазначає аналітик центру "Психея" Геннадій Рябцев. "Хоча не виключено, що в перспективі - до 2015 року, коли Україна побудує термінал з прийому зрідженого газу, його імпорт може піти зокрема з Росії", - зауважує аналітик.

Олексій Плотніков підтвердив інформацію про появу нових мит у підписаному Дмитром Медведєвим документі. "Я знаю про цю проблему, і вона якоюсь мірою теж гальмує ратифікацію", - зазначив депутат. Але основна проблема, за його словами, пов'язана з неузгодженістю цього договору з майбутньою угодою про асоціацію (УА) між Україною та ЄС: "Річ у тім, що ми просунулися в переговорах про створення ЗВТ з Євросоюзом (є частиною УА), і нам потрібно узгодити різночитання, які з'явилися у договорі з СНД".

Проблема, про яку йде мова, також з'явилася за підсумками жовтневого раунду переговорів. Йдеться про "Додаток 6" до договору, який був відсутній у парафованій версії. В ньому передбачені санкції до тих учасників ЗВТ, які запровадять режим вільної торгівлі з третіми країнами або об'єднаннями і тим самим змінять структуру свого імпорту - це формулювання поза сумнівом застосовне до майбутньої ЗВТ між Україною та ЄС.

Відповідно до зазначеного доповнення після підписання угоди про асоціацію Києвом і Брюсселем інші країни-учасниці ЗВТ СНД отримають право "запровадити мита щодо імпорту товарів (з України) в розмірі ставки режиму найбільшого сприяння". Враховуючи, що розмір цієї ставки договором не визначений, Росія та інші торговельні партнери отримують право застосування щодо України як завгодно великих штрафних загороджувальних мит.

З аналогічними проблемами зіткнулася і Молдова, яка також веде переговори з Євросоюзом про підписання УА. Щоб розв'язати проблему, Кишинів направив текст договору до комісії СОТ, висновком якої влада Молдови має намір керуватися в подальшому, повідомив заступник міністра економіки Молдови Октавіан Калмик.

"Перед ратифікацією ми будемо обговорювати ті доповнення та зміни, які були внесені в текст без погодження... Є різні юридичні методи - застереження, уточнення, які дозволяють компенсувати ці чинники", - розповів Калмик. Необхідно зазначити, що пропозиції молдавського чиновника непросто реалізувати на практиці - в договорі про ЗВТ є стаття, яка забороняє сторонам ратифікувати документ із застереженнями або зауваженнями.

Один зі співрозмовників видання, поінформованих про позицію президента Віктора Януковича, заявив, що нові норми договору виявилися прикрою несподіванкою для України: "Азаров підписував договір під свою відповідальність, при цьому він вийшов за межі директив".

Учора Микола Азаров перебував з візитом в Азербайджані і був недоступний для коментарів, проте слід нагадати, що 18 жовтня після підписання договору про ЗВТ прем'єр переконував журналістів, що його дії законні. "Президент своїм рішенням надав мені такі повноваження. Тому я діяв строго у відповідності до тих повноважень, які мені були надані", - заявив пан Азаров.


За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 895 | Додав: adminA | Теги: СНД, ЄС, Києву проблемами, ЗВТ, Азарову - відповідальністю
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ