Сб, 2024-04-27, 05:10


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
«  Травень 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Головна » 2009 » Травень » 14 » Кабмін підвищить ставку акцизного збору на пиво на 74%
19:54
Кабмін підвищить ставку акцизного збору на пиво на 74%
Інші останні Новини економіки на сайті holosUA.com/

Услід за підвищенням акцизів на міцний алкоголь уряд вирішив підняти ставку збору і на пиво - на 74%. Кабмін ухвалив законопроект про підвищення ставок акцизного збору на пиво: з 31 копійки за літр до 54 копійок. Про це повідомив виконувач обов'язків міністра фінансів Ігор Уманський.

Крім того, уряд вирішив зберегти чинну ставку акцизу на натуральні вина - 25 копійок за літр. За словами Уманського, Кабмін також "уточнив" акцизну ставку на кріплені (не марочні) вина - 1,5 гривні за літр (зараз 0,5 гривень), хоча раніше фігурувала цифра 1,4 гривні, пише "Дело".

Це ще один крок уряду в пошуку джерел наповнення скарбниці, хоча навряд чи він може істотно покращити критичне становище, в якому опинився бюджет цього року.

"Додаткові доходи в держбюджет-2009 сягнуть 350 мільйонів гривень, - зазначив Уманський (при тому що реальний дефіцит держбюджету цього року, за оцінками експертів, становитиме мінімум 40 мільярдів гривень). - Велику частину доходів - 260-280 мільйонів - принесе саме підвищення акцизного збору на пиво".

За словами тимчасового керівника Мінфіну, ці кошти будуть розподілені по трьом основним напрямам. Основна частина - більше половини - піде на додаткові закупівлі інсуліну Міністерством охорони здоров'я для хворих на цукровий діабет. Решта грошей буде надана на фінансування музею Тараса Шевченка в Каневі і ремонт водоканалу в Львові.

Крім того, наступного тижня в парламенті буде розглянутий ще один законопроект "алкогольної" тематики, підготовлений депутатами Терьохіним, Геллером (ПР) і Бондаревим (БЮТ). Вони пропонують фактично ідентичне урядовому підвищення акцизів на пиво - до 60 копійок за літр: "Правда, таке збільшення зборів - крок не фіскальний, а швидше соціальний. Треба захистити основних "аматорів" слабкого алкоголю - молодь".

Підняття акцизу на пиво підвищить шанси в боротьбі за споживача спиртного виробників міцного алкоголю, які з 1 липня опиняться в незаздрісному становищі. Нагадаємо, що з цього дня набуває чинності закон, ухвалений Верховною Радою 31 березня, який збільшує ставки акцизного збору на спирт етиловий (крім того, що вживається у виробництві ліків) і лікеро-горілчані вироби, - на 26%, а також ігристі (газовані) вина - в 1,6 раза.

Зрозуміло, виробники цієї продукції були незадоволені таким рішенням і почали лобіювати підвищення акцизів і на слабоалкогольну продукцію, в першу чергу на пиво. Так, наступного тижня Верховна Рада повинна розглянути законопроект (автор - народний депутат Партії регіонів Павло Климець), який істотно покращує положення "горілочників" і погіршує - виробників пива.

"Цей законопроект явно лобістський, - розповідає голова парламентського комітету з питань податкової і митної політики Сергій Терьохін. - Климець пропонує різко - в 2,5 раза - підвищити ставку акцизу на пиво, при цьому зменшивши на горілку - з 34 гривень (за літр 100%-го етилового спирту) до 25".

За підрахунками Терьохіна, такі нововведення принесуть не дохід, а збиток - 400 мільйонів гривень на рік. Але депутат Климець відстоює свій законопроект: "Акцизні ставки на пиво у нас не підвищувалися вже шість років. Якщо брати за основу європейську формулу, то для нашої країни нормальною ставкою для пива було б 1,20-1,70 гривень за літр. Цим ставкам є ще куди рости, а за спиною "горілочників" – прірва".

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини економіки | Переглядів: 1838 | Додав: holos
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ