Ср, 2024-04-24, 03:50


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
«  Липень 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Головна » 2009 » Липень » 31 » Знайшли весь череп Гонгадзе, але політики не хочуть чути ім'я замовника. ВІДЕО
16:55
Знайшли весь череп Гонгадзе, але політики не хочуть чути ім'я замовника. ВІДЕО
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

Знайдені всі фрагменти черепа убитого журналіста Георгія Гонгадзе. Про це повідомив прес-секретар Генпрокуратури Юрій Бойченко в ефірі "5 каналу".

"В середу вже почали працювати судмедексперти над фрагментами черепа Гонгадзе, і нові фрагменти залучені до матеріалів експертів, які продовжують проводити дослідження", - сказав він.

На запитання, чи допускає Генпрокуратура участь іноземних фахівців в експертизі, Бойченко відповів: "Безумовно, якщо потерпіла сторона наполягатиме на тому, що слід долучити до проведення експертизи зарубіжних фахівців, ми підемо на це". Разом з тим він підкреслив, що в суді будуть визнані матеріали тільки такої експертизи, в якій брали участь українські фахівці.

Також прес-секретар відмовився відповідати на запитання, чи назвав обвинувачений у вбивстві журналіста екс-генерал-лейтенант Олексій Пукач прізвища замовників злочину, посилаючись на таємницю слідства.

На запитання, навіщо дружина убитого журналіста Мирослава Гонгадзе вимагає замінити слідчу групу, Бойченко сказав: "Деякі політики і державні діячі зацікавлені в затягуванні і перешкоджанні успішному продовженню розслідування цієї кримінальної справи".

"Тому вони вдаються до таких засобів, як залучення захисника Валентини Теличенко, яка звернулася із заявою про відведення слідчого і заступника генпрокурора, який займається цією справою, хоча ніякої причини, ніякого приводу для цього не вказується. Відповідно генпрокурор ухвалив рішення і виніс ухвалу про відмову в задоволенні їхнього клопотання", - пояснив представник ГПУ.

Відповідаючи на запитання, якими будуть подальші кроки слідства, якщо експертиза встановить, що знайдені останки належать Гонгадзе і будуть названі прізвища замовників вбивства, Бойченко відзначив: "Слідство проведе об'єктивне, всестороннє, повне розслідування і передасть справу до суду". "Суд визначить винних і визначить міру покарання всіх причетних до цього злочину", - додав він.

Представник Генпрокуратури повідомив, що 30 липня слідчо-оперативна група виявила зуби, котрі можуть належати Гонгадзе.

Зуби, які були знайдені неподалік села Сухоліси під Білою Церквою і могли належати Георгію Гонгадзе, направлені на експертизу. Вона допоможе ідентифікувати останки журналіста, повідомляє "Сегодня" з посиланням на інформовані джерела в СБУ.

"Це дуже важливий для дослідження момент", - коментує знахідку відомий в Україні експерт у галузі щелепно-лицьової хірургії.

"Разом із дактилоскопією і ДНК-аналізом зубна формула дасть 100%-ну відповідь, кому належать і голова, і так зване "таращанське тіло", що досі зберігається в морзі на Оранжерейній. Тим більше, слідство давно має в своєму розпорядженні стоматологічну картку Гонгадзе", - підкреслює експерт.

Луценко вважає, що Пукач міг узяти порожні "корочки" ще на службі в міліції

Як говорить міністр внутрішніх справ Юрій Луценко, колишній глава "наружки" пішов на пенсію і здав всі відомчі документи незабаром після скандалу, що розгорівся навколо зникнення опозиційного журналіста Георгія Гонгадзе.

Тому міністр не відкидає, що під час затримання Олексій Пукач показав співробітникам СБУ одну з призначених для оперативної роботи і незаповнених "корочок", які міг узяти з архівів ще під час служби, передає "Комсомольская правда в Украине".

Юрій Луценко припускає, що на постійне місце проживання в Житомирську область Олексій Пукач переїхав з Луганщини. Після чого співробітники кримінального розшуку на якийсь час втратили його слід.

"Коли Олексій Пукач проживав у Луганській області, ми були дуже близькі до його затримання. Але, мабуть, він отримав інформацію про те, що на нього йде "полювання", і не прийшов на заплановану раніше зустріч, де ми сподівалися надіти на нього наручники", - говорить головний міліціонер країни.

"У Чудновському районі за погану роботу був звільнений дільничний, - сказав Луценко. - Потім призначили нового. Але він теж не справився зі своїми службовими обов'язками. Навіть не знав про те, що у нього під носом проживає людина, яку шукають всі правоохоронні органи країни! Тепер цей дільничний звільнений. Втім, як і районне міліційне начальство".

Юрій Луценко відзначив, що наступним кроком повинні бути письмові свідчення затриманого щодо тих посадових осіб, які віддали йому злочинний наказ убити Георгія Гонгадзе.

"Я ще раз звертаюся до всіх політиків, які намагаються піаритися на цій гучній справі і стверджують, ніби затримання Олексія Пукача було спеціально приурочене до майбутніх президентських виборів і є політичним замовленням, і хочу сказати: ніякої політики тут не немає. Це звичайна оперативна робота", - наголосив голова МВС.

Президент закликав СБУ і Генпрокуратуру бути партнерами і "поставити крапку в цій ганебній для України історії"

Президент Віктор Ющенко вважає, що свідчення екс-генерала Олексія Пукача дозволяють поставити крапку в справі Гонгадзе. Про це він заявив під час зустрічі з генпрокурором, головою СБУ і міністром внутрішніх справ у п'ятницю, передає "Українська правда".

Ющенко висловив переконання, що "сьогодні, завдяки роботі СБУ, Генпрокуратура має свідка, який дає інформацію такого характеру, який дозволяє поставити крапку в цій ганебній для України історії". Президент висловив упевненість, що завершення розслідування справи про вбивство журналіста Георгія Гонгадзе є значним свідоцтвом для України і світу торжества закону.

Разом з тим Ющенко відзначив істотний негативний вплив на хід слідства з боку представників влади, "небожителів". "Я знаю про той тиск, який чиниться на слідство, знаю, як непросто сьогодні працювати правоохоронним органам", - сказав він. У цьому контексті голова держави підкреслив, що правоохоронна система України ніколи не матиме гідного обличчя, якщо такі справи, як вбивство Гонгадзе, не будуть доведені до логічного завершення.

Подякувавши за проведену роботу СБУ, президент сказав, що сьогодні чекає від Генпрокуратури перш за все законності і оперативності в розслідуванні цієї справи, адже щодня її затримки "обростає політичними сценаріями". "Я переконаний, через співпрацю з СБУ, МВС, Генпрокуратура законно і оперативно поставить крапку в цій справі", - сказав Ющенко.

Також президент висловив переконання, що сьогодні немає великої проблеми в тому, щоб посадити на лаву підсудних Віктора Лозінського, завершити справу Гонгадзе, яка впродовж багатьох років дискредитувала Україну.

"Я просив би, щоб міністр внутрішніх справ, СБУ, Генпрокуратура відчували вагу відповідальності за цими справами і закликаю всіх вас сьогодні оперативно співробітничати як в оперативно-розшуковій, так і слідчій роботі", - заявив Ющенко. "Будьте партнерами, і тоді, переконаний, ви продемонструєте, наскільки в нових умовах може ефективно працювати правоохоронна система", - підкреслив президент.

Екс-голова слідчої комісії в парламенті у справі Гонгадзе вимагає арешту Кучми і Литвина

Депутат-"бютівець" Григорій Омельченко вимагатиме арешту екс-президента Леоніда Кучми і спікера Володимира Литвина. Як заявив він "Україні молодій", таке звернення він направить генпрокуророві Олександру Медведьку у зв'язку зі "справою Гонгадзе".

"Незважаючи на те, що Верховна Рада перебуває на канікулах, я внесу депутатське звернення на ім'я генпрокурора України про порушення кримінальної справи і узяття під варту Леоніди Кучми, а також про порушення кримінальної справи проти Володимира Литвина і внесення до парламенту представлення (як і стосовно Лозінського) про позбавлення депутатської недоторканності, згоду на затримання і арешт Литвина", - сказав Омельченко.

"Щоб довести, чи були Кучма з Литвином замовниками вбивства журналіста, вони повинні бути арештовані і з ними необхідно провести слідчі дії", - упевнений він.

Омельченко нагадав, що у березні 2004 року "наша тимчасова слідча комісія дійшла до висновку, що екс-президент Кучма, тодішній голова адміністрації президента Володимир Литвин, міністр внутрішніх справ Кравченко і голова СБУ Деркач є співучасниками злочину, передбаченого ч. 2 і 3 ст. 27, ч. 3 ст. 146 Кримінального кодексу України "Організація і викрадення журналіста Георгія Гонгадзе, скоєні групою осіб за попередньою змовою, що призвело до тяжких наслідків, тобто смерті".

"Значить, зараз є всі підстави для порушення кримінальної справи і обрання запобіжного засобу у вигляді утримання під вартою Кучми, Литвина, Деркача як співучасників злочину, безпосередньо причетних до підбурювання і організації викрадення Гонгадзе", - упевнений депутат. "Я стверджую, що зараз зібрано достатньо доказів, які дають можливість притянути до кримінальної відповідальності цих трьох діячів", - підкреслив він.

Григорій Омельченко також вимагатиме притягнути голову МВС Юрія Луценка до дисциплінарної відповідальності за зволікання з затриманням генерала Олексія Пукача. "Вимагатиму притягнення до дисциплінарної відповідальності нинішнього керівництва МВС, яке шість років шукало Олексія Пукача", - сказав Омельченко.

На уточнююче запитання, чи має він на увазі нинішнього голову МВС Юрія Луценка, депутата сказав: "Звичайно!" "Це неймовірно, але шість років Олексій Пукач перебував у розшуку. За офіційними заявами Генпрокуратури і СБУ, межі України він не перетинав, а знайти його не могли. Це свідчить або про непрофесійність МВС, або про те, що розшуком Пукача ніхто серйозно не займався – більше того, йому допомагали уникати арешту", - заявив Омельченко.

"Адже сам генеральний прокурор Медведько і заступник голови СБУ на прес–конференціях заявили, що їм на певному етапі було відоме місце перебування Пукача в Луганській та Донецькій областях, але його затримати не вдалося, оскільки хтось "злив" Пукачу інформацію про його можливе затримання", - додав він.

"Тож керівництво МВС, зокрема й Луценко, повинно бути притягнуто до відповідальності. Адже розшук Пукача – прямий обов’язок міліції. МВС хіба провело службове розслідування, чому Пукача стільки часу не могли затримати? На ці та інші запитання доведеться відповідати й нинішнім очільникам міліції", - наголосив депутат.

Крім того, Омельченко переконаний, що до відповідальності має бути притягнений і екс-генпрокурор Святослав Піскун, "який на чолі ГПУ не розслідував цю справу (про вбивство Гонгадзе) належним чином". "Піскун повинен нести кримінальну відповідальність за невжиття належних заходів щодо своєчасного притягнення до кримінальної відповідальності (загиблого екс-голови МВС) Кравченка", - заявляє депутат, наголошуючи, що Піскун не відреагував на попередження про те, що "якщо Кравченка не затримають зараз, він не доїде до Генпрокуратури".

Омельченко також повідомив, що у вересні, "залежно від того, чи будуть порушені кримінальні справи проти Кучми, Литвина та інших", він проінформує ПАРЄ на сесії про належне чи неналежне розслідування справи про вбивство Гонгадзе вже нинішнім генпрокурором Медведьком.

"Оскільки справа перебуває на особистому контролі президента Ющенка, я направлю депутатське звернення до глави держави, щоб він у рамках своїх повноважень дав відповідні доручення Генпрокуратурі щодо притягнення до відповідальності всіх причетних до викрадення і вбивства Георгія Гонгадзе та вчинення інших злочинів режиму Кучми", - повідомив депутат.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 1981 | Додав: holos
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ