Нд, 2024-04-28, 00:26


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2024 » Березень » 14 » Чому природа поводиться дивно вчені не знають
00:36
Чому природа поводиться дивно вчені не знають
Інші останні Катастрофи та природні катаклізми на сайті holosUA.com/

Екологічна теорія та досвід говорять нам, що рослини на луках і пасовищах по всій Данії повинні розсіювати важче насіння. Але вони роблять з точністю до навпаки. Природа повільно починає змінюватися, якщо лукам дозволити рости дико без втручання людини чи випасу тварин.

Наприклад, бур’яни добре справляються із занепокоєнням корів і овець, які пасуться та топчуться на ґрунті. Однак бур’янам важче, якщо їх не турбувати, і тоді їх місце починають займати інші рослини. Зростає конкуренція за сонячне світло та хороший ґрунт. Теоретично, коли конкуренція між рослинами зростає, рослини, які розсіюють важке насіння та виробляють велике тонке листя, зазвичай мають перевагу. Але реальність не йде за теорією. Принаймні не в датській природі – і це спантеличило Крістіана Фролунда Дамгаарда, професора кафедри еконауки, який стоїть за новими результатами.

"Важке насіння дає конкурентну перевагу в середовищах, де рослини борються за ресурси. Важке насіння завантажується великим "ланчбоксом" і може деякий час виживати в тіні. Світле насіння, навпаки, гине швидше.

Тонке листя матиме конкурентну перевагу, оскільки рослини можуть замінити старе листя новим, не витрачаючи великої кількості енергії. І нове листя буде краще поглинати сонячне світло". Однак, коли Крістіан Фрейлунд Дамгаард дивиться на дані природи, вони розповідають іншу історію.

"Зі зростанням конкуренції в цих областях розмір насіння також має збільшуватися, а листя — тоншими. Але відбувається навпаки – і я просто не розумію чому", – каже він.

Вивчено 236 природних зон Данії

Хоча Крістіан Фролунд Дамгаард є біологом, він здебільшого працює зі статистикою та великими наборами даних. І саме це він зробив, коли виявив, що природа поводиться не так, як передбачають підручники. Об’єднавши дані з 8859 зразків, зібраних на 236 різних луках і пасовищах Данії, він почав бачити деякі чіткі тенденції: стало менше бур’янів, але також менше рослин з великим насінням і тонким листям.

Зменшується кількість видів бур’янів. Це може бути тому, що на цих територіях менше випасу. Але це також означає, що рослини, які розсіюють важке насіння, повинні збільшитися. Але вони не є. І рослини з тонким листям також не є, хоча це має бути природний розвиток.

"Це загадка. Тут відбувається щось, чого ми просто не розуміємо"

Велика кількість даних, використаних у дослідженні, походить із повідомлень NOVANA. NOVANA — це абревіатура від датської назви Det Nationale Programme for Overvågning af VAndmiljøet og NAturenthe Nation (національна програма моніторингу водного середовища та природи). Щороку Датське агентство з охорони навколишнього середовища публікує звіт NOVANA про стан природи в Данії.

Звіт базується на більш ніж 250 000 даних, зібраних на більш ніж 35 000 станціях по всій Данії. Деякі з сайтів перевіряються 24 рази на рік, тоді як інші сайти відвідуються лише раз на п’ять років.

Дані, які Крістіан Фролунд Дамгаард використовував зі звітів, є даними охоплення, зібраними за допомогою методу pinpoint. Точковий метод полягає в тому, що дослідник штовхає палицю в рослинність і записує, скільки разів палиця торкалася різних рослин. Це повторюється в кількох точках у межах території, щоб отримати репрезентативний зразок рослин, які там ростуть.

Екосистеми дуже важко зрозуміти

Може здатися дивним, що досліднику важко пояснити, що відбувається. Але це підтверджує, наскільки насправді складна природа, пояснює Крістіан Фролунд Дамгаард.

"Є так багато речей, які ми не розуміємо про екосистеми. Вони неймовірно складні. Здається, природа змінюється досить повільно, і на це може бути багато причин".

Крістіан Фролунд Дамгаард не вважає, що існує лише одне пояснення того, чому природа змінюється і діє абсолютно протилежно тому, що передбачає теорія.

"Може бути багато різних причин. Клімат змінюється. Ми отримуємо більше опадів. Збільшується кількість екологічних ніш. На цих територіях може бути менше випасу та отримувати менше азоту, ніж раніше. Усе це сприяє зміні видового складу.

Але ми цілком можемо знайти пояснення того, чому рослини поводяться так, як вони є. Це просто вимагатиме проведення деяких маніпуляційних експериментів, щоб перевірити різні можливі пояснення поведінки природи", – підсумовує він.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Катастрофи та природні катаклізми | Переглядів: 268 | Додав: admin | Теги: Природа, поведінка
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ