Вт, 2024-05-07, 00:59


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2012 » Лютий » 13 » Ціна ГТС України ще три роки тому не дотягувала навіть до 10 млрд дол
11:47
Ціна ГТС України ще три роки тому не дотягувала навіть до 10 млрд дол
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

Українська газотранспортна система (ГТС) уже двічі оцінювалася: у 2007 році - в 24,8 млрд дол, а в 2009 році - в 9,9 млрд дол, стало відомо виданню "КоммерсантЪ-Украина". У Кабінеті міністрів планують провести ще одну оцінку ГТС, але на цей раз за допомогою одного з найбільших світових аудиторів. На думку експертів, справедлива вартість швидше за все виявиться ближче до верхньої межі, хоча за останні п'ять років актив і втратив в ціні.

У розпорядженні видання опинилися висновки консалтингової компанії "Імідж", підписані її директором Надією Ніколаєнко і спрямовані керівництву НАК "Нафтогаз Україна". У 2007 році компанія проводила оцінку української газотранспортної системи і підземних газосховищ "для відображення переоцінених основних фондів у бухгалтерському обліку української монополії". Оцінка здійснювалася згідно з умовами договору від 22 червня 2007 року за ініціативою тодішнього глави НАК Євгена Бакуліна. Згідно зі звітом виконавця, сукупна справедлива вартість основних засобів ДК "Укртрансгаз" станом на 31 грудня 2006 року склала 125,7 млрд грн, або 24,8 млрд дол (за курсом НБУ на той час).

У 2009 році при уряді Юлії Тимошенко мала місце ще одна оцінка української ГТС, на цей раз консалтинговою компанією "Увекон". Як випливає з листа директора "Увекон" Володимира Шалаєва N96 від 31 травня 2009 року (копією володіє газета), компанія провела оцінку "з метою відображення цієї вартості в фінансовій звітності замовника, підготовленої відповідно до міжнародних стандартів фінансової звітності".

У своєму листі пан Шалаєв вказує, що його оцінка базується на інформації, отриманій від замовника, і являє собою "суму, на яку можна обміняти активи при укладанні угоди між знаючими, зацікавленими та незалежними сторонами". Згідно зі звітом "Увекон", сукупна справедлива вартість основних засобів та об'єктів, що належать ДК "Укртрансгаз", склала 79,5 млрд грн, або 9,9 млрд дол (за курсом НБУ на той час). У документі стверджується, що сукупна вартість активів "Укртрансгазу" на дату проведення оцінки "економічно знецінилася".

У прес-службі "Нафтогазу" і Міненерго 10 лютого відмовилися коментувати оцінки компаній "Імідж" і "Увекон". У прес-службі Кабміну заявили, що 8 лютого на засіданні уряду було прийнято протокольне доручення про проведення ще однієї оцінки української ГТС. Вона буде здійснюватися за дорученням президента Віктора Януковича в рамках реформування НАК "Нафтогаз України".

Проектом програми реформування передбачена інвентаризація активів НАК та її дочірніх підприємств, зокрема "Укртрансгазу", який є оператором газотранспортної системи.

Нагадаємо, реформування нафтогазової галузі, зокрема "Нафтогазу", обумовлено приєднанням України до договору про заснування Енергетичного співтовариства та адаптацією законодавства України до законодавства ЄС в галузі енергетики з метою отримати можливість залучити європейські інвестиції для модернізації ГТС.

Нагадаємо, 4 лютого міністр енергетики та вугільної промисловості Юрій Бойко зазначив, що для оцінки вартості ГТС будуть залучатися кращі міжнародні компанії, що мають необхідний досвід. Мова йде про всіх компаніях "великої четвірки".

Високопоставлене джерело газети в департаменті нафтової, газової та нафтопереробної промисловості Міненерго зазначило, що аудит важливий як для проведення IPO "Нафтогазу", так і з метою створення консорціуму з управління українською ГТС. Він нагадує, що в ході переговорів з "Газпромом" про його створення виникли труднощі. Українська сторона стверджує, що її частка в консорціумі повинна складати 34%, Росії та європейських партнерів - по 33%. А Москва наполягає як мінімум на 50-відсотковій частці "Газпрому".

Раніше джерело газети в адміністрації президента повідомляло, що від російської монополії навіть надходила пропозиція викупити українську ГТС за 4 млрд дол, проте українська сторона відмовилася вести переговори про продаж.

На думку аналітика інвестиційної компанії Dragon Capital Дениса Сакви, оцінка 2007 року об'єктивніша за ту, що надав "Увекон". "Свого часу ми також оцінювали вартість української ГТС, ґрунтуючись на ціні бєларуської газопровідної системи. Так от, якщо бєларуська ГТС коштує 5 млрд дол, то українська система, виходячи з її потужності, повинна дійсно коштувати 24 млрд дол Це об'єктивна оцінка", - говорить пан Саква.

Директор Інституту енергетичних досліджень Дмитро Марунич у свою чергу зазначає, що коли "Газпром" проводив оцінку бєларуської ГТС, ще не існувало газопроводу Nord Stream, здатного знизити завантаження української ГТС на 10-15 млрд кубометрів газу в рік. "Тому логічно припустити, що ціна все-таки буде нижчою, але, звичайно, не настільки, щоб скласти 9,9 млрд", - говорить головний інвестстратегії ФГ БКС Максим Шеїн.

Пан Шеїн зауважує, що тим, хто буде давати нову оцінку, доведеться рахуватися з результатами попередніх. "По суті, вони поставили рамки для їх роботи - поставити ціну на ГТС вище, ніж вона була в 2007 році, до фінансової кризи і запуску Nord Stream, ніхто не зважиться. А поставити ціну нижче 9,9 млрд дол для уряду Миколи Азарова вкрай невигідно, оскільки тоді буде виглядати так, як ніби він продешевив, і Юлія Тимошенко оцінила газопровідну систему дорожче, ніж нинішня влада", - зазначає Дмитро Марунич.

"Наявність таких різних оцінок може ускладнити хід переговорів з Росією про створення ГТС: нинішня влада буде намагатися вести переговори з оглядкою на попередні оцінки, що може перешкодити в прийнятті об'єктивних рішень", - говорить Максим Шеїн.

А керуючий партнер Astapov Lawyers Андрій Астапов відзначає, що якщо ГТС в результаті буде продана або внесена до консорціуму виходячи з оцінок нижче 9,9 млрд дол, теоретично це може стати предметом судових розглядів і приводом для порушення кримінальної справи. "Дійсно, якщо влада поміняється, то у прокуратури теоретично в будь-який момент можуть з'явитися підстави для звинувачень у відчуженні або продажу держвласності за заниженою ціною і, відповідно, пред'явлення звинувачення в рамках статті 365 КК "Перевищення влади або посадових повноважень", - говорить пан Астапов.

Нагадаємо, українська влада запевняє, що не мають наміру продавати ГТС або здавати її в оренду Росії, але в процесі модернізації хоче створити тристоронній газотранспортний консорціум.

Росію не особливо влаштовує участь Європи в консорціумі на базі української ГТС. Також "Газпром" заявив, що раніше Україна оцінила свою "трубу" в 20 млрд дол. Сам "Газпром" вважає, що вона як мінімум вдвічі дешевша, раніше розповіло джерело ЗМІ, близьке до концерну. Тимошенко, яка зараз перебуває в колонії через газові контракти 2009-го року, вважає смішною таку ціну і впевнена, що вартість ГТС України - не менше 200 млрд доларів.


За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 867 | Додав: adminA | Теги: Ціна ГТС України
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ