Пн, 2024-04-29, 05:42


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2011 » Червень » 10 » Цивілізований світ сьогодні залежний як ніколи від систем, уразливих перед сильними сонячними бурями
16:29
Цивілізований світ сьогодні залежний як ніколи від систем, уразливих перед сильними сонячними бурями
Інші останні Іноземні видання по-українськи на сайті holosUA.com/

У четвер потік високонаснажених частинок, викинутих із Сонця колосальним виверженням, зачепив Землю лише по дотичній, зазначає The Christian Science Monitor. "Але це привід насторожитися. На 2013 рік припадає максимум сонячної активності в ході традиційного 11-річного циклу. Тимчасом цивілізований світ сьогодні залежний як ніколи від систем, уразливих перед сильними сонячними бурями", - пише журналіст Марк Клейтон. Так, сонячна буря може викликати перевантаження на сотнях трансформаторних будок, і 130 млн людей на кілька місяців залишаться без світла, а збиток сягне 2 трлн доларів, підрахувала Національна лабораторія Оук-Рідж (США).

"В історії ми бачимо відбитки рідкісних подій, які за своєю силою були набагато гіршими, ніж все, що ми бачимо в сучасну космічну добу", - зауважив Деніел Бейкер, директор лабораторії атмосферних і космічних часток з Університету Колорадо. Втім, за оцінками Бейкера, людство кожні кілька років сильно підвищує свою вразливість, оскільки залежить від систем типу електромереж.

Перше підтверджене "сонячне цунамі" відбулося в 1859 році, повідомляє газета. Його спостерігав британський астроном Керрінгтон. Через кілька днів на телеграфних станціях у всьому світі почалися дивні явища: через геомагнетичні струми деякі телеграфісти стверджували, що можуть обходитися без електричних батарей. "В інших місцях дроти плавилися, на телеграфних станціях виникали пожежі. Північне сяйво можна було спостерігати в південних широтах - навіть на Кубі", - йдеться в статті.

На думку багатьох експертів, нині США і більшість інших країн не готові до наслідків такої великої сонячної бурі. Але люди замислюються про загрозу: цієї осені у США почнуть використовувати нову систему комп'ютерного моделювання "космічної погоди", її прогнози послужать застереженням для операторів електромереж та інших зацікавлених організацій.

Для захисту електромереж потрібно близько 5 тис пристроїв на зразок мережевих фільтрів, їхня загальна вартість - 1 млрд доларів, каже Джон Кеппенмен, автор доповіді лабораторії Оук-Рідж. За його оцінками, якщо "цунамі" на зразок побаченого Керрінгтоном повториться сьогодні, на відновлення піде від 4 до 10 років.



За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Іноземні видання по-українськи | Переглядів: 992 | Додав: adminA
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ