Сб, 2024-04-27, 08:54


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2011 » Вересень » 10 » Cоратники Тимошенко закликають Європу "сім разів відміряти"
18:04
Cоратники Тимошенко закликають Європу "сім разів відміряти"
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

Незважаючи на заяви Юлії Тимошенко та Юрія Луценка про те, що європейське майбутнє України не має стати заручником несправедливого процесу над ними і що переговори про асоціацію Брюссель повинен продовжувати з Києвом до успішного їх завершення, на зустрічі учасників "Комітету опору диктатурі" (КОД) з представниками закордонного дипкорпусу колишній віце-прем’єр Григорій Немиря, а потім і Олександр Турчинов закликали європейців заблокувати переговори з Україною, повідомляє "Дзеркало тижня. Україна".

"Я не уявляю, як Євросоюз буде підписувати угоду з Януковичем, коли Тимошенко буде сидіти у в'язниці", - обурювався, зокрема, Немиря.

Та й сама Тимошенко з наближенням вироку вже трохи змінила тональність у "європейському питанні". В опублікованій у Wall Street Journal статтi (написаній у співавторстві з тим же Немирею) найзнаменитіша українська ув'язнена написала: "Ми пристрасно віримо в те, що майбутнє України разом з Євросоюзом.<...> І хоча ми не хочемо, щоб показні політичні судилища над Тимошенко і її соратниками відволікали Україну від руху по європейському шляху, слід зазначити, що ніколи раніше Євросоюз не укладав настільки далекосяжну угоду про вільну торгівлю з недемократичною державою. На жаль, саме в таку державу перетворюється Україна".

Але якраз для того, щоб повернути нашу країну в демократичне русло, європейські прихильники підписання Угоди про асоціацію з Україною закликають зробити це якомога швидше. Їхні аргументи такі. Якщо ЄС не підпише з Україною цю угоду, він втратить останні важелі впливу на українського президента. Якщо ж дати Януковичу можливість продемонструвати гучний успіх на європейському напрямі і дозволити йому гордо помахати європейським прапором перед виборцями, це накладе на українського лідера певні зобов'язання перед Євросоюзом, і тоді на нього легше буде впливати. У тому числі і гальмуючи ратифікацію угоди, без якої документ не може набути чинності.

А оскільки ратифікація має пройти в парламенті всіх 27 членів ЄС плюс в Європарламенті, то вимагати від Януковича можна буде багато чого. Адже крім економічної частини документ містить і значну політичну, що накладає на Україну серйозні зобов'язання у сфері демократії. Підписавши цю угоду, ЄС, як там вважають, отримає можливість ефективно впливати на внутрішні процеси в Україні. У тому числі і через Європейський суд.

Крім того, вважають прихильники даного сценарію, після підписання Угоди про асоціацію з ЄС Януковичу вже майже неможливо буде піти на поступки і замінити європейський вибір якимось іншим.

А що стосується процесу над Тимошенко, то замість того, щоб карати за нього всю країну, можна показово покарати хоча б декілька його учасників - суддів, прокурорів, чиновників. Точкові санкції, наприклад, у вигляді заборони на в'їзд до країн ЄС окремим українським персонам досить активно обговорюються як мінімум у дипломатичному середовищі, і не можна повністю виключати, що цей захід залишиться незадіяним.

У якості "останнього європейського попередження" може бути і перенесення на кілька тижнів завершальних раундів щодо ЗВТ і угоди в цілому.

Як повідомлялось раніше, соратники екс-прем'єра і прихильники лідера опозиції попросили Німеччину не давати візи судді Печерського райсуду Родіону Кіреєву та представникам влади, які причетні до її судового переслідування. Відповідне звернення, під яким поставили підписи сім тисяч українців, в посольство Німеччини передала група народних депутатів і громадських активістів. У посольстві Німеччини підтвердили, що отримали звернення і прийняли його до відома.

Тим не менш, в дипломатичному відомстві сказали, що рішення давати чи не давати візи першому заступнику генерального прокурора України Ренату Кузьміну, слідчому генпрокуратури Олександру Нечвоглоду, суддям Печерського райсуду столиці Родіону Кіреєву та Галині Супрун, судді Апеляційного суду Києва Ользі Ефимовой, як цього просять прихильники Тимошенко, залежатиме від позиції Євросоюзу.

"Ми, як і раніше, разом з нашими партнерами з ЄС уважно стежимо за розвитком подій в Україні", - зауважив прес-аташе посольства ФРН в Україні Крістофер Фукс, додавши при цьому, що федеральний уряд неодноразово висловлював свій неспокій тим, що юстиція в Україна є політично мотивованою.

Європейці обговорюють можливість часткового підписання угоди з Україноюка

Розмірковуючи, підписувати чи не підписувати угоду про асоціацію з Україною, європейці обговорюють і третій варіант - підписувати, але не все, пише "Дзеркало тижня. Україна".

Якщо ситуація з Юлією Тимошенко і демократією в Україні буде зовсім вже кричуща, може статися, що Євросоюз не захоче політично асоціюватися з країною, в якій відбувається судове свавілля, обмежуються основні свободи і порушуються права людини, але погодиться на економічну інтеграцію з нею.

Таким чином, зберігши політичне обличчя, Євросоюз не упустить економічної вигоди, уклавши з Україною якусь тимчасову угоду про зону вільної торгівлі (причому навіть не обов'язково "поглибленої та всеосяжної") на невизначений період - "поки в Україні не зміниться ситуація на краще".

Відзначимо, що ще за Віктора Ющенка українська сторона пропонувала розділити політичну і економічну частини угоди, правда, з іншої причини - Київ не бажав тоді підписувати політичну частину без фіксації перспективи членства в ЄС, але не хотів через це гальмувати економічну інтеграцію з Євросоюзом. Аж донедавна ЄС був категорично проти подібного поділу документа.

Але якщо європейці виберуть саме цей варіант, то вони мають розуміти, що насправді такий сценарій дуже вигідний саме Віктору Януковичу. Адже в цьому випадку він отримує вихід на європейський ринок (чого з таким нетерпінням очікує оточуючий олігархат), але не бере на себе ніяких зобов'язань у сфері демократії і не обіцяє дотримуватися незрозумілих і непотрібних йому європейських цінностей.

Як повідомлялося, в Європейському парламенті готується чергова критична резолюція по Україні.

Нагадаємо, європейський депутат, представник групи ЄНП Міхаель Галер (Michael Gahler) впевнений, що така резолюція має бути прийнята до саміту Східного партнерства, який запланований на кінець вересня у Варшаві. При цьому Галер нагадав, що президент цієї країни Броніслав Коморовський вже "дуже чітко" висловив українському керівництву очікування європейської сторони. За словами Коморовського, серйозною перешкодою на шляху зближення України і ЄС може бути арешт Юлії Тимошенко.

Нагадаємо, що перше обговорення рекомендацій Європейського парламенту у Раді ЄС і Європейській комісії з Угоди про асоціацію з Україною відбудеться 12 вересня.



За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 943 | Додав: adminA
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ