Нд, 2024-05-05, 08:42


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2011 » Серпень » 12 » Дешевий газ можуть обміняти на долучення України до Митного союзу
17:22
Дешевий газ можуть обміняти на долучення України до Митного союзу
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

Віктор Янукович і Дмитро Медведєв нарешті зустрілися після більш ніж піврічної перерви. На тлі чи не щомісячних зустрічей 2010 року така перерва була показовою, і кризі українсько-російських відносин потрібно було покласти край. Але чи його покладено - так і залишилося загадкою, пише Дмитро Коротков в статті "Сочі: газове полювання у ведмежій барлозі" для газети "Сегодня".

Перед переговорами Янукович заявив, що сподівається на порозуміння в газовій сфері: "Ми порушимо традиційні наші питання, зокрема питання газу та торговельних суперечностей, які нам потрібно вирішувати на основі компромісу, який завжди був у наших відносинах... Я думаю, сьогодні ми знайдемо відповіді й ухвалимо відповідні рішення", повідомляє Іван Дідушок в статті "Сочні" перемовини" в газеті "Україна молода".

Також Віктор Янукович заявив, що Україна і Росія повинні знайти компромісне рішення і переглянути ціни на газ, не вдаючись до судової процедури. Таким чином він висловив думку, по суті протилежну намірам уряду Миколи Азарова, який минулого тижня заявив, що Київ вивчає можливість арбітражного розгляду з Росією для скасування дії домовленостей "Газпрому" і "Нафтогазу", підписаних в січні 2009 року, пише Світлана Долинчук в статті "Газом тягнуть до Азії" в газеті "Экономические известия".

Віталій Княжанський у статті "Фактор газу" газети "День" пише, що вчорашня зустріч президентів України і Росії може стати переломною в українсько-російських відносинах. Але до сьогодні ще неясно, яким буде її вектор. Відповідну заклопотаність висловили російські вчені-економісти, звернувшись з листом до прем'єр-міністра РФ Володимира Путіна, закликавши російську владу відмовитися від жорсткого "газового" тиску на Україну. На їхню думку, шлях до співробітництва лежить через здійснення великих спільних проектів двох країн.

Коли Януковичу поставили запитання: "Росію хвилюють теми суду над Тимошенко і можливості скасування через суд газових угод. Чи можливий такий сценарій?". Згадку прізвища "Тимошенко" президент проігнорував, проте про "газовий" суд сказав: "Звичайно, ми будемо обов'язково обговорювати це питання. В наших інтересах знайти компромісне рішення, і ми будемо до цього прагнути", пише газета "Сегодня".

Медведєв підійшов до зустрічі з іншого кінця. "Поговоримо, звичайно, про розвиток інтеграційних процесів, які йдуть за участю Російської Федерації, і про можливе приєднання до цих процесів Україна, якщо Україну вважатиме це для себе доцільним, - сказав він і лише потім перейшов до того, що гостро цікавить Україну: - Поговоримо, звичайно, про газову співпрацю, яка традиційно є складною, але від якої нікуди не підеш", пише газета "День".

Політолог Олександр Палій вважає, що на переговорах російська сторона намагається схилити українців до участі в Митному союзі. "Цей союз цікавий для Росії: він окреслює зону впливу Москви і забезпечує зону продажу російських товарів, які, за великим рахунком, нікому, крім Росії, у світі не потрібні", - сказав експерт газеті "Україна молода".

Незалежний енергетичний експерт Олександр Нарбут газеті "День" сказав, що "контракти 2009 року надзвичайно вигідні для РФ і далі діють, а українська влада не знаходить у собі політичної мужності відійти від цієї конфігурації. І в результаті Росія, її газовий монополіст навіть на падаючому ринку отримує високі доходи. Так що у Путіна, незважаючи ні на що, позиція дуже сильна. Звідси й не надто високі шанси нинішніх переговорів у газовій сфері. Успіх може виражатися тільки в тому, що за підсумками цих переговорів у президента України виникне нове реалістичне розуміння непростої українсько-російської ситуації".

Віктор Майков також відзначив у газеті "Экономические известия", що зараз позиції Росії в переговорному процесі з Україною посилюються, надто після запуску першої черги газопроводу "Північний потік" для поставок російського газу для ЄС в обхід України.

Думка Нарбута збіглася з думкою Олександра Палія у тому, що Росія ставить умовою розв'язання газових проблем вступ України до Митного союзу.

Як рецепт для виходу з цієї ситуації Олександр Нарбут пропонує "українській стороні винести на обговорення свої питання, здатні полоскотати нерви партнерам. Це, наприклад, відмова від ратифікації угоди щодо боргів і активів колишнього СРСР. Я думаю, що це могло б створити нову конфігурацію на переговорах, оскільки на частку нашої країни припадає більш як 16%. А щодо Чорноморського флоту можна говорити про істотне скорочення після 2017 року території його базування і зменшення переданих йому об'єктів. Плюс тема екологічної шкоди... Тобто, Україна має аргументи. Питання в тому, чи захоче наше керівництво їх використовувати, оскільки це зробить відносини з Росією ще складнішими", пише газета "День".

"Під час переговорів з російським колегою Дмитром Медведєвим вони встигли пройтися фактично з усіх питань порядку денного. Домовилися, яким чином буде відбуватися подальше співробітництво і, за словами президента, розмова була доброзичливою і спрямованою на розвиток подальших відносин", - розповіла "Сьогодні" прес-секретар президента Дарка Чепак.

На уточнювальні запитання про те, чи були досягнуті якісь конкретні домовленості, наприклад, щодо газу, прес-секретарка не відповіла. "Думаю, що з часом ми про них дізнаємося, але поки це все, що сказав президент", - сказала вона.

У той же час газеті "Сегодня" високопоставлене джерело у владі повідомило, що говорити про якісь конкретні домовленості ще рано. "15 серпня до Росії летить міністр ПЕК Юрій Бойко. Він і обумовить конкретні рішення", - сказало газеті джерело.

Після сочинської зустрічі до підписання готуються вісім документів. Про це пишеться у статті "СОЧІнєніє для головних" в газеті "Известия в Украине" з посиланням на близьке до переговорів джерело, уточнивши, що підписувати їх будуть на п'ятому засіданні українсько-російської міждержавної комісії, яке заплановано на кінець 2011 року. На цьому засіданні, а також на осінньому Другому міжрегіональному економічному форумі двох країн буде продовжено роботу над домовленостями, поки що названими попередніми. Президенти заявили, що прибудуть на ці зустрічі.




За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 916 | Додав: adminA
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ