Сб, 2024-04-27, 14:12


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2014 » Серпень » 5 » Експерти: від протистояння США, ЄС та Росії виграє Китай
19:11
Експерти: від протистояння США, ЄС та Росії виграє Китай
Інші останні Новини економіки на сайті holosUA.com/

Великомасштабний конфлікт на ґрунті української кризи між країнами Заходу на чолі зі Сполученими Штатами з одного боку і Росією з другого - у розпалі, однак поки що до кінця незрозуміло, до чого він може призвести і яких глобальних втрат або, навпаки, переваг слід очікувати його учасникам, передає NEWSru.com.

У той же час деякі висновки з цього протистояння вже можна зробити - зрозуміло, що з усіх країн, так чи інакше втягнутих в події, у виграші поки що тільки Китай. Цій азійській країні, яка поступово захоплює все нові ринки збуту і стрімко розвиває свою економіку, вдається не йти у фарватері санкцій, котрі лобіюють США, і відкрито підтримувати Росію.

Підсумком може стати зміцнення КНР на світовій арені як провідної впливової держави. Цікаво, що саме такий розклад з можливим посиленням Китаю на тлі української кризи західні аналітики прогнозували ще до приєднання Криму до РФ, коли про жорсткі санкції щодо РФ ще не йшлося.

Сценарії подальшого розвитку відносин між Росією, вимушеної шукати у Пекіна політичної підтримки, і Китаєм, що стає господарем становища в пропонованих умовах, описує журнал Forbes. Китай завдяки протистоянню РФ-Захід отримує ширший доступ до російської енергії, природних ресурсів та військової техніки, пише видання. Великий контракт, який свідчить про реальність таких планів, був укладений ще в травні - тоді "Газпром" підписав 30-річний газовий контракт з КНР на 400 млрд доларів.

Водночас КНР буде маневрувати так, щоб Росія залишалася "стабільною стратегічною глибинкою" і природно-ресурсною базою, йдеться в статті. Пекіну, який націлений на світове лідерство, зі зрозумілих причин невигідно, щоб РФ відступилася під тиском західних санкцій або сама стала світовою державою. Як йдеться у статті, багато експертів вважають, що довго політичний союз Москви і Пекіна не протримається, оскільки Росія зрештою вважатиме його занадто важким.

Сполучені Штати цілком усвідомлюють небезпеку домінування Китаю в складних умовах шквалу міжнародних криз. У нещодавньому інтерв'ю журналу Economist президент США Барак Обама заявив, що Захід "має бути твердим" з Китаєм, що намагається розширити свій вплив у світовій економіці.

Обама все ще намагається провадити жорстку політику стримування в Азії у відповідь на посилення китайської економічної і військової потужності, проте його увага, як і передбачалося раніше, тепер відвернута на українську кризу. Проте в інтерв'ю американський лідер назвав напружені відносини з КНР "керованими". Він попередив, що Заходу треба бути жорстким, зокрема, для припинення територіальних домагань Китаю, адже прості заклики до дотримання міжнародних норм в цьому випадку не спрацьовують.

Що буде з рештою учасників конфлікту: версії

Журнал Forbes висуває версії і щодо того, чим може закінчитися протистояння між Заходом і Росією для інших його учасників, крім Китаю і США. На думку автора статті, майбутнє України, доля якої поставлена на карту в нинішній кризі, залежить значною мірою від результатів боротьби між США і Росією. Можливі кілька варіантів - або Україна за підтримки США і ЄС стане єдиною і справді демократичною, або все ж відбудеться розкол, і схід країни піде у своєму напрямку, йдеться в статті.

Доля України вплине на інші країни Східної Європи, зокрема Молдову і Грузію, які не так давно підписали угоди про асоціацію з ЄС, припускає Forbes. За вплив на них теж може розгорнутися битва між Заходом і РФ. Важко доведеться й іншим країнам колишнього СРСР - Вірменії, Бєларусі, Казахстану і Киргизстану, їм доведеться балансувати, зберігаючи, з одного боку, хороші відносини з Москвою, з іншого - не втрачаючи економічних зв'язків з Вашингтоном.

Конфлікт між США та Росією призведе до зміцнення Вашингтона на міжнародній арені - навіть "поверховим союзникам" РФ доведеться поглядати через плече на Штати, вважає Forbes, нагадуючи і про майже безсумнівний негативний вплив санкцій на економіки ЄС, про який неодноразово говорили економісти.

Що стосується Азії, то дві країни - Японія і Південна Корея - пристануть на вимоги США і обмежать політичні та економічні зв'язки з Кремлем, вважає Forbes. При цьому Токіо втратить можливість завдяки зв'язкам з Москвою створити противагу Китаю в регіоні, а Сеул втратить підтримку РФ у найбільш чутливому питанні - об'єднанні Корейського півострова. Про те, що Японія буде послідовно вести політичну лінію, на чолі якої стоїть Вашингтон, свідчить ухвалене у вівторок рішення кабінету міністрів схвалити додаткові санкції щодо Росії.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини економіки | Переглядів: 1026 | Додав: admin | Теги: США, виграє китай, Росія, ЄС, протистояння
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ