Пн, 2024-04-29, 09:39


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2012 » Травень » 19 » ЄС кримські татари закликають заборонити в'їзд Симоненку
10:43
ЄС кримські татари закликають заборонити в'їзд Симоненку
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

Учасники Загальнокримського жалобного мітингу, присвяченого 68-м роковинам депортації кримських татар, закликають уряди демократичних держав, ПАРЄ, ОБСЄ та парламент ЄС заборонити лідеру Комуністичної партії України Петру Симоненку в'їзд до країн Європи.

Під час мітингу його учасники ухвалили резолюцію "Про загрозу відродження сталінізму в Україні та захист основ демократії в Україні та світі", в якій засудили дії лідера КПУ Симоненка, який 16 травня під час обговорення в парламенті України проекту закону "Про відновлення прав осіб, депортованих за національною ознакою", виступив із заявою, яка виправдовує вчинені сталінським режимом СРСР злочини проти кримськотатарського народу, - депортацію 18 травня 1944 року зі своєї Батьківщини та насильницьке його утримання в місцях вигнання в наступні десятиліття.

"Виправдання з трибуни парламенту України народними депутатами України злочинної депортації кримськотатарського народу та національних меншин, вчиненої радянським режимом, завдає прямої образи всьому кримськотатарському народу, окремим громадянам та їхнім нащадкам", - вважають учасники мітингу, передає "Інтерфакс-Україна".

"Виходячи з того, що поширення ідей сталінізму у будь-якій його формі становить загрозу всій спільноті демократичних держав, ми... закликаємо уряди всіх демократичних держав, ПАРЄ та ОБСЄ, парламент ЄС заборонити Петру Симоненку в'їзд до країн вільного світу та можливість його участі в праці міжнародних організацій членом парламенту України. Ми звертаємося до урядів і глав держав світу, в яких законодавчо переслідують поширення ідей нацизму і сталінізму, заборонити в'їзд на їхні території членам фракції Комуністичної партії України у Верховній Раді України", - йдеться в документі.

У резолюції також міститься вимога до президента, голови Верховної Ради, прем'єр-міністра України, глав МВС і СБУ, Генеральної прокуратури України висловити офіційну позицію у зв'язку із заявами лідера комуністів у парламенті України - і у формі політичних заяв, і і у формі ухвалення процесуальних рішень та дій відповідно до чинного законодавства України.

Як повідомлялося, в Криму в даний час проходять заходи, присвячені дню пам'яті жертв депортації. У четвер, 16 травня, Верховна Рада України не підтримала в першому читанні законопроект про відновлення прав осіб, депортованих за національною ознакою і доручила комітету доопрацювати його до наступного пленарного тижня.

Кримські татари закликають світову спільноту допомогти у відновленні їхніх прав

Учасники Загальнокримського жалобного мітингу, присвяченого 68-й річниці депортації кримських татар, закликали світову спільноту надати допомогу кримськотатарському народу та Українській державі в поверненні, облаштуванні та відновленні їхніх прав.

"Консолідоване сприяння міжнародної спільноти, насамперед європейських країн, що пережили в ХХ столітті нацистський та сталінський режими, які принесли із собою геноцид, порушення прав і свобод людини, військові злочини та злочини проти людства, дасть змогу вжити конкретних заходів із надання допомоги Україні в подоланні наслідків цих злочинів - відновити кримськотатарський народ у його правах і забезпечити гарантії його вільного розвитку на своїй землі", - йдеться в резолюції мітингу, який відбувся в п'ятницю в Сімферополі на центральній площі Леніна.

Учасники акції також закликали президента, Верховну Раду та Кабінет Міністрів України "вжити всіх заходів для того, щоб спільними зусиллями та за участю міжнародної спільноти забезпечити проведення в 2012 році Міжнародного форуму з питання відновлення прав кримськотатарського народу на своїй Батьківщині, гарантування його безпеки і гарантій розвитку в Україні".

Вони нагадали, що ідею проведення такого форуму підтримали присутні в жовтні 2011 року в Києві уповноважені представники ООН, Ради Європи, Європейського Союзу, ОБСЄ, урядів провідних європейських держав, Канади, США і Туреччини. Крім того, Верховний комісар ОБСЄ у справах національних меншин направив керівництву України пропозиції щодо проведення восени 2012 року в Києві Міжнародного форуму, метою якого є розроблення та ухвалення спеціальної міжнародної програми сприяння поверненню, облаштуванню та відновленню прав кримськотатарського народу.

У резолюції також зазначено, що катастрофічні наслідки депортації кримськотатарського народу зі своєї землі та десятиліття насильницького утримання його в місцях вигнання - аж до кінця 80-х років ХХ століття, не подолано до сьогодні. Зокрема, не завершено процес повернення всього народу, десятки тисяч кримських татар усе ще вимушені залишатися в місцях вигнання. При цьому переважна більшість із понад 260 тис. кримських татар, що повернулися ціною неймовірних поневірянь на свою батьківщину, позбавлені елементарних умов для облаштування своїх сімей.

"Після двох десятків років із дня проголошення незалежності України не ухвалено жодного закону, спрямованого на відновлення прав кримськотатарського народу, на створення умов для його відродження та збереження на рідній землі. Більше того, ухвалювані в Україні закони створюють нові перешкоди у поверненні та облаштуванні кримських татар, забирають у них останні сподівання на відновлення справедливості та зневажених прав. Так не може тривати далі! Немає і не може бути якихось об'єктивних виправдань і пояснень відсутності в державі цілеспрямованої, відкритої та чесної політики щодо кримськотатарського народу", - вважають учасники акції.

"Ми, учасники Загальнокримського жалобного мітингу, зберігаючи пам'ять і висловлюючи скорботу про сотні тисяч кримських татар, які загинули і померли в місцях депортації, про тисячі активістів кримськотатарського національного руху, що самовіддано боролися за право повернення свого народу на Батьківщину та відновлення його прав, усвідомлюючи свою відповідальність за долю свого народу і майбутнє Криму, дотримуючись принципів ненасильницької боротьби, спираючись на підтримку демократичних сил українського суспільства та сприяння міжнародної громадськості, сповнені рішучості добитися відновлення справедливості та забезпечення демократичного розвитку незалежної України, в якій також буде повністю дотримано права корінного народу Криму", - йдеться в резолюції.


За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 1082 | Додав: adminA | Теги: ЄС заборонити в'їзд Симоненку, кримські татари
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ