Пн, 2024-04-29, 09:37


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
«  Січень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Головна » 2011 » Січень » 20 » Європарламент ухвалив резолюцію щодо Бєларусі. На Лукашенка і Ко чекають суворі санкції
15:44
Європарламент ухвалив резолюцію щодо Бєларусі. На Лукашенка і Ко чекають суворі санкції
Інші останні Новини світу на сайті holosUA.com/

Резолюцію, що закликає до негайного введення санкцій проти керівництва Бєларусі, схвалено в четвер, 20 грудня, на сесії Європарламенту в Страсбурзі, передає РИА "Новости".

Резолюція закликає Раду ЄС, зокрема, ввести заборону на видачу віз і заморозити авуари в країнах ЄС бєларуських керівників вищої ланки, чиновників, співробітників судових органів і органів безпеки, які, на думку Євросоюзу, відповідальні за фальсифікацію грудневих президентських виборів і переслідування опозиції.

- Німеччина та інші країни ЄС мають намір бойкотувати інавгурацію Лукашенка
- ЄС має серйозний намір не пускати Лукашенка до себе, поки той не звільнить заарештованих опозиціонерів

На думку депутатів Європарламенту, ці санкції мають залишатися в силі доти, доки влада Бєларусі не звільнить усіх політичних в'язнів і представників опозиції, котрих взято під варту, а звинувачення з них зніме.

У резолюції Європарламенту також вітається рішення урядів Польщі і парламенту Литви, які в односторонньому порядку ввели заборону на в'їзд "для представників режиму Мінська, полегшивши водночас поїздки в ЄС для бєларуських громадян".

Документ також закликає Раду ЄС, Єврокомісію і главу дипломатії ЄС переглянути політику цієї регіональної організації щодо Бєларусі як держави, включаючи застосування економічних санкцій та заморожування допомоги республіці, як по лінії Міжнародного валютного фонду, так і Європейського інвестиційного банку та Європейського банку реконструкції та розвитку.

Крім того, члени Європарламенту закликали владу Бєларусі негайно і без умов звільнити всіх затриманих у день проведення і на наступний після президентських виборів день, а також в'язнів совісті, визнаних такими міжнародною правозахисною організацією Amnesty International.

Європарламентарі вважають також необхідним, щоб Рада ЄС вивчила можливість призупинення участі Бєларусі в програмі ЄС "Східне партнерство" у світлі майбутнього в Будапешті саміту країн-учасниць(Вірменія, Азербайджан, Грузія, Україна, Молдова і Бєларусь), котрий пройде 27 травня, якщо бєларуська влада не вживе заходів щодо поліпшення ситуації в країні відповідно до вимог ЄС. При цьому наголошується, що призупинення участі Бєларусі в "Східному партнерстві", націленому на політичне та економічне зближення з ЄС, не повинна поширюватися на неурядові організації та громадянське суспільство Бєларусі.

У декларації Європарламенту висловлюється жаль, що Росія визнала результати президентських виборів у Бєларусі та кваліфікувала як "як внутрішню справу" репресії проти опозиції. Тим не менш, парламентарі вважають за необхідне, щоб Єврокомісія вступила в діалог з сусідами Бєларусі, які не є членами ЄС, зокрема, з Росією та Україною, з метою знайти "справедливу рівновагу між реакцією на дефіцит демократії та порушення прав людини в Бєларусі та потребою уникнути міжнародної ізоляції країни".

Європарламент висловив також жаль у зв'язку з рішенням бєларуської влади закрити бюро місії ОБСЄ, закликавши переглянути його. Крім того, парламентарі вважають за необхідне, щоб влада Бєларусі переглянула та змінила національне законодавство про ЗМІ, яке, на думку Європарламенту, не відповідає міжнародним нормам. При цьому асамблея закликала Єврокомісію підтримати фінансовими і політичними засобами громадянське суспільство, незалежні ЗМІ та неурядові організації (НУО) Бєларусі, водночас припинивши надавати допомогу державним ЗМІ.

Європарламент настійно радить Єврокомісії збільшити фінансову підтримку Європейського університету гуманітарних наук у Вільнюсі, виділити більше стипендій для бєларуських студентів, які піддалися репресіям на батьківщині і яких відраховано там з університетів за їхню громадянську позицію, а також сприяти проведенню конференцій донорів громадянського суспільства Бєларусі "Солідарність з Бєларуссю" 2 лютого у Варшаві і 3-4 лютого у Вільнюсі.

У резолюції Європарламенту пропонується відмовитися від проведення на території Бєлорусі міжнародних спортивних змагань, таких як чемпіонат світу з хокею на льоду 2014 року, доти, доки в країні залишаються політичні в'язні.

Рішення про застосування санкцій до офіційних осіб Бєларусі належить ухвалити главам МЗС 27 країн ЄС, які зберуться на першу зустріч у новому році 31 січня в Брюсселі. За даними дипломатичних джерел, список бєларуських чиновників, з-поміж них президента Олександра Лукашенка, яких піддано санкціям, може бути розширений до понад ста осіб.

Після президентських виборів у 2006 році ЄС запровадив проти Бєларусі економічні санкції, а також візові обмеження для бєларуських чиновників, у тому числі для Лукашенка, звинувативши президента Бєларусі в проведенні невільних виборів.

У жовтні 2010 року Рада ЄС продовжила до 31 жовтня 2011 року заборону на в'їзд до ЄС президента Лукашенка і ще 35 офіційних осіб, одночасно залишивши в силі режим незастосування візових обмежень до них. Таким чином, дію цих санкцій було призупинено.

19 грудня 2010 року в Бєларусі відбулися президентські вибори, на яких, за даними Центральної виборчої комісії країни, переміг чинний президент Лукашенко, набравши близько 80% голосів виборців.

Увечері 19 грудня поліція жорстоко придушила акції протесту опозиції, заарештувавши понад 600 осіб, з-поміж них сімох опозиційних кандидатів в президенти. США та Європа обурені антиопозиційним насильством у Бєларусі.



За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини світу | Переглядів: 989 | Додав: news
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ