Пн, 2024-04-29, 18:33


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2011 » Жовтень » 27 » Європарламент визнав вирок Тимошенко політичним переслідуванням опозиційного політика
16:03
Європарламент визнав вирок Тимошенко політичним переслідуванням опозиційного політика
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

Європейський парламент у четвер простою більшістю підтримав об'єднану резолюцію щодо України. Голосування відбулося в рамках пленарного засідання в Страсбурзі без обговорення.

У резолюції Європейський парламент (ЄП) рекомендує Європейській Комісії провести зустріч із президентом України Віктором Януковичем до саміту Україна-ЄС задля "відновлення конструктивного діалогу", передає "Інтерфакс-Україна".

"ЄП вважає, що зустріч із президентом Віктором Януковичем дала б змогу вирішити серйозні проблеми та відновити конструктивний діалог, який може привести до парафування угоди про асоціацію за наявності значного прогресу в подоланні технічних і політичних перешкод, і закликає Раду ЄС та Європейську Комісію призначити зустріч напередодні саміту Україна-ЄС у грудні", - йдеться в документі. Цей пункт є одним із завершальних у резолюції.

Йому передують інші положення, які охоплюють діапазон двосторонніх відносин: починаючи від стратегічного рівня - визнання українських прагнень щодо членства в ЄС - до рекомендацій про розслідування можливих помилок під час ухвалення рішень на рівні уряду в спеціальних парламентських комісіях.

"ЄП вважає, що поглиблення відносин між Україною та ЄС і європейська перспектива України мають велике значення для обох сторін. ЄП визнає українські прагнення відповідно до ст.49 договору про ЄС за умови досягнення всіх критеріїв, зокрема принципів демократії, поваги до прав людини, фундаментальних свобод і верховенства права", - йдеться в документі.

Стосовно справи екс-прем'єра Юлії Тимошенко ЄП "глибоко шкодує, що вирок Тимошенко є порушенням прав людини і зловживанням судовою системою для політичного переслідування провідного опозиційного політика". У зв'язку з цим у ЄП зазначають, що застосований до Тимошенко закон було ухвалено ще за радянських часів, а статті 364 та 385 не відповідають європейським стандартам і стандартам ООН.

"ЄП наполегливо закликає українську владу забезпечити справедливий, прозорий і неупереджений судовий процес у разі апеляції Тимошенко та в інших судових процесах стосовно членів колишнього уряду. ЄП наполягає на тому, щоб Тимошенко було надано можливість реалізувати своє право на повноцінну участь у політичному процесі і нині, і на майбутніх виборах в Україні", - йдеться в резолюції.

ЄП висловлює занепокоєння у зв'язку з тим, що суд над Тимошенко "суперечить проголошеній українським керівництвом відданості демократії та європейським цінностям".

"ЄП вважає, що якщо вирок стосовно Тимошенко не буде переглянуто, це поставить під загрозу укладання угоди про асоціацію та її ратифікацію, відсуваючи країну ще далі від здійснення своєї європейської перспективи", - йдеться в резолюції.

Крім того, ЄП висловлює занепокоєння щодо утримання під вартою екс-глави МВС Юрія Луценка та інших подібних випадків.

У зв'язку з цим ЄП наполягає на тому, щоб усі судові справи стосовно колишніх і нинішніх високопоставлених чиновників уряду проводилися відповідно до європейських стандартів справедливості, неупередженості, прозорості та незалежності.

Крім того, ЄП висловлює занепокоєння у зв'язку з "деякими ознаками згортання демократичних свобод, а також використанням державних установ для політичного реваншу".

"ЄП стривожений повідомленнями про погіршення стану свободи ЗМІ та плюралізму і закликає владу вжити всіх необхідних заходів для захисту цих важливих аспектів демократичного суспільства та утриматися від будь-яких спроб контролювання, прямого чи непрямого, національних засобів масової інформації", - йдеться в резолюції.

ЄП також наголошує, що зміцнення верховенства права та проведення внутрішніх реформ, зокрема боротьби з корупцією, є необхідними не лише для укладання угоди про асоціацію та поглиблення відносин між Україною та ЄС, а й для зміцнення демократії в Україні, а також для ратифікації угоди.

Водночас ЄП схвалює угоду, якої було досягнуто щодо всебічної та всеосяжної зони вільної торгівлі, та "розглядає цю домовленість як надійну основу для можливого завершення переговорів щодо угоди про асоціацію з Україною".

ЄП також рішуче підтримує рекомендації, викладені у висновку Венеціанської комісії щодо проекту закону про парламентські вибори, і вважає за необхідне, щоб ці рекомендації було прийнято та реалізовано повністю, що також передбачає участь опозиції та громадянського суспільства.

"ЄП закликає всі політичні сили в Україні провести справедливу та прозору дискусію щодо процесів ухвалення політичних рішень, наполягаючи на тому, що розслідувати можливі прорахунки у процесі ухвалення політичних рішень має парламентська слідча комісія", - рекомендує Європейський парламент.



За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 840 | Додав: adminA
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ