Пн, 2024-04-29, 17:40


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2023 » Серпень » 27 » Фоновий гравітаційний гул Всесвіту виявили пульсари
00:23
Фоновий гравітаційний гул Всесвіту виявили пульсари
Інші останні Новини науки і технології на сайті holosUA.com/

Сучасні обсерваторії гравітаційних хвиль мають два істотних обмеження. По-перше, вони можуть спостерігати лише потужні гравітаційні спалахи, такі як злиття чорних дір і нейтронних зірок. По-друге, вони можуть спостерігати ці злиття лише на довжинах хвиль від сотень до тисяч кілометрів. Це означає, що ми можемо спостерігати лише злиття зоряних мас. Звичайно, є багато цікавої гравітаційної астрономії, що відбувається на інших довжинах хвиль і рівнях шуму, що спонукало астрономів бути розумними. Однією з таких розумних ідей є використання пульсарів як телескопа.

Концепція відома як тактовий масив пульсарів (PTA). Пульсари — це обертові нейтронні зірки з сильним магнітним полем, спрямованим таким чином, що воно спрямовує спалах радіоенергії до Землі з кожним обертом. Ми сприймаємо їх як звичайний радіоспалах. Деякі пульсари, відомі як мілісекундні пульсари, обертаються настільки швидко, що випромінюють сотні радіоімпульсів за секунду. Оскільки обертання нейтронної зірки майже таке ж регулярне, як годинниковий механізм, пульсари можна використовувати як свого роду космічний годинник.

Через це, якщо пульсар рухається будь-яким способом, наприклад, навколо зірки, відносний рух пульсара спричиняє незначне зміщення імпульсів. Ми можемо виміряти ці зміни з надзвичайною точністю. Наші спостереження настільки точні, що пульсари використовувалися для вимірювання орбітального розпаду подвійних систем як непрямий доказ гравітаційних хвиль задовго до того, як ми змогли спостерігати їх безпосередньо.

Навіть якщо пульсари не є частиною подвійної системи, невеликі гравітаційні сили змушують їх злегка зміщуватися. Отже, коли через них проходить гравітаційна хвиля, їхні імпульси зміщуються на незначну величину. Ці зрушення відбуваються, по суті, на рівні випадкових коливань самих імпульсів, тому ми не можемо побачити ефект гравітаційної хвилі від одного пульсара. Нам потрібні спостереження за багатьма пульсарами, щоб побачити статистичні флуктуації. Отже, нам потрібен масив часових частот пульсарів.

кілька пульсарів можуть точно визначити джерело гравітаційних хвиль. Авторство: Като і Такахаші

Раніше цього року астрономи з NANOGrav використали масив із 67 пульсарів із даними за 15 років і змогли виміряти фоновий гравітаційний гул Всесвіту. Ймовірними джерелами цього фону є надмасивні подвійні чорні діри (SMBH), але результати не були остаточними. Одна проблема з даними полягає в тому, що, хоча команда могла виміряти гравітаційні хвилі, вони не змогли точно визначити точку їх походження.

Є кілька поточних проектів PTA, що означає, що незабаром ми матимемо велику кількість даних спостережень. У новому дослідженні команда пропонує, як ці дані можна використовувати для точного визначення джерела фонових гравітаційних хвиль. Їхня ідея зосереджена на точних вимірюваннях відстані до пульсарів у масиві. На цей час, хоча ми знаємо відстань до деяких пульсарів дуже точно, відстань багатьох пульсарів нечітка. Детальні спостереження пульсарів PTA за допомогою таких обсерваторій, як Very Long Baseline Array, можуть дати нам необхідну точність. Знання як відстані, так і зміни часу пульсара дасть нам діапазон для джерела. З масивом пульсарів діапазони перекриватимуться, щоб тріангуляти джерело.

Як показує документ, хороший рівень точності можна отримати за допомогою PTA лише з десятка пульсарів. Це початкове дослідження було зосереджено лише на 2-вимірному масиві, але більш 3D-масив також повинен бути достатньо точним. Звичайно, достатньо точно, щоб довести, чи походять ці фонові хвилі від надмасивних подвійних чорних дір, чи чогось, що ми ще не зовсім розуміємо.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини науки і технології | Переглядів: 153 | Додав: admin | Теги: гул, Всесвіт, пульсар, гравітація
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ