Нд, 2024-04-28, 08:26


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
«  Травень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Головна » 2011 » Травень » 20 » Існування "темної енергії" доведено: вона охоплює 74% Всесвіту
17:23
Існування "темної енергії" доведено: вона охоплює 74% Всесвіту
Інші останні Новини науки і технології на сайті holosUA.com/

\

Міжнародний колектив науковців наблизився до розкриття найбільшої астрономічної загадки: фахівці двома не залежними один від одного методами довели наявність темної енергії, яка, як раніше було встановлено, становить близько 74% всього Всесвіту, передає NEWSru.com з посиланням на BBС.

Перші результати їхнього дослідження, яке охопило більш як 200 галактик, оприлюднено у щомісячних нотатках бюлетеня британського Королівського астрономічного товариства.

Розкриття феномена темної енергії допоможе пояснити те, над чим вже давно ламали голову астрофізики: чому Всесвіт розширюється з дедалі більшою швидкістю.

Одним із методів дослідження було вимірювання принципу розподілу галактик в просторі. Спосіб їхнього розміщення відомий в астрономії як "баріонні акустичні коливання". Другий метод - це вимірювання швидкості формування скупчень галактик. Дослідження, проведені обома цими методами, підтвердили існування темної енергії і прискорення процесу розширення Всесвіту.

Теоретично принцип темної енергії було сформульовано 1998 року. Темна енергія, визнали тоді науковці, є однією з найбільших астрономічних загадок: наш світ складається з неї на три чверті, проте вона абсолютно невидима, і сам факт її існування вдавалося виявити лише побічно: її дією на стан космосу.

За словами науковців, що працювали у космічній рентгенівській обсерваторії XMM-Newton, лише 5% маси Всесвіту припадає на звичну нам баріонну матерію, що складається з протонів, нейтронів і електронів. Решта частини - це темна матерія (23%) і темна енергія, частка якої у 2008 році оцінювалася в 72%.

Щоб пояснити, чому розширення Всесвіту прискорюється, астрономам довелося б або переглянути запропоновану Альбертом Ейнштейном теорію тяжіння, або визнати наявність додаткового виду енергії в космосі.

"Темна енергія діє таким чином. Уявіть собі, що ви підкинули м'яч у повітря, а він далі летить угору все швидше і швидше", - пояснив співавтор дослідження доктор Кріс Блейк зі Свінбернського університету технології (Мельбурн, Австралія).

"Результати показують, що темна енергія - це постійна величина в космології, як припустив Ейнштейн. Якби вся річ була в гравітації, ми б не бачили цих постійних ефектів увесь час", - додав він.

Новітні дані надані дослідницьким проектом WIGGLEZ, який було запущено у 2006 році, а завершено - у 2011-му. Цей проект використовував дані керованого американським агентством NASA космічного телескопа Galaxy Evolution Explorer (Galex) і англо-австралійського телескопа, встановленого на горі Слайдінг Спрінг в Австралії. Вони володіють інформацією про розгін галактик протягом останніх восьми мільярдів років - а це більше половини віку Всесвіту, якщо рахувати його, згідно з прийнятими в сучасній науці уявленням, від Великого Вибуху.

Професор астрофізики Портсмутського університету (Велика Британія) Бок Ніколл, що не брав участі в згаданому дослідженні, заявив: "Це великий крок вперед. Ці хлопці - серйозні, великі науковці, і цього результату чекали якийсь час. Вони підтвердили існування темної енергії, що дає нам додаткову порцію інформації, яка посилить лад наших теорій і покаже напрям майбутніх досліджень. Дедалі більше астрономів буде цим займатися найближчими роками".

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини науки і технології | Переглядів: 1072 | Додав: admin
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ