Нд, 2024-04-28, 05:34


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2010 » Грудень » 4 » Істориків і дослідників Україні намагаються залякати, вважають українці Канади
10:32
Істориків і дослідників Україні намагаються залякати, вважають українці Канади
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

Ліга українців Канади та Ліга українських жінок поширили заяву, в якій висловили серйозну заклопотаність фактами "залякування істориків і дослідників Україні", повідомляє український Центр дослідження визвольного руху в п'ятницю.

Автори заяви вважають, що ситуація навколо директора музею-меморіалу жертв окупаційних режимів "Тюрма на Лонцького" (Львів) Руслана Забілого і його колег, а також звільнення з посади директора Державного архіву Сумської області історика Геннадія Іванущенка "є ще одним прикладом державного залякування істориків, які вивчають і оприлюднюють архівні документи 70-річної давності про порушення прав людини з боку держави, яка припинила своє існування".

"Випадки з Русланом Забілим і Геннадієм Іванущенком не є ізольованими інцидентами. Вони є прикладом атмосфери залякування відтоді, коли Віктор Янукович взяв під контроль України в кінці лютого 2010 року і призначив русофілів і українофобів на офіційні посади, серед яких найбільш помітні і одіозні - голова СБУ Хорошковський та міністр освіти Табачник", - наголошується в заяві.

У заяві також наголошується, що Ліга українських канадців та Ліга українських жінок Канади пишаються і дякують прем'єр-міністрові країни Стівену Харперу за його візит в Україну, де він зустрівся з Забілим та співробітниками музею-меморіалу "Тюрма на Лонцького".

"Тільки на підставі узгоджених дій з боку урядів та неурядових організацій, Геннадій Іванущенко, Руслан Забілий та інші, хто захищає академічні свободи, демократію і громадянське суспільство в Україні, можуть досягти успіху. Вони повинні знати, що світ спостерігає і підтримує їх", - передає Центр досліджень визвольного руху зміст заяви.

За інформацією Центру досліджень визвольного руху, 2 грудня звільнено з посади директор архіву Сумської області історик Іванущенко. "Звільнення проведено місцевою владою з порушенням законодавства", - наголошується в повідомленні.

Іванущенко - дослідник історії репресій, Голодомору і визвольного руху 20 століття, автор ряду книг на цю тематику, член Вченої ради Центру досліджень визвольного руху.

"Під керівництвом Іванущенко Сумський архів - єдиний, який повністю оцифрував всі 57 тис актових записів про смерть людей у період Голодомору 1932-1933 років", - зазначили в Центрі досліджень визвольного руху.

Як повідомлялося, СБУ порушила кримінальну справу за фактом готування до розголошення директором музею "Тюрма на Лонцького" таємних відомостей, що становлять державну таємницю.

Сам Забілий стверджує, що його незаконно затримали співробітники СБУ і без його згоди забрали особистий ноутбук і знімні носії з розсекреченими матеріалами з історії визвольного руху в ХХ ст.

В обласному управлінні СБУ заявляють, що директор музею-меморіалу несанкціоновано збирав відомості, що не стосуються до його наукової діяльності.



За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 987 | Додав: Просто_Марія
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ