Пн, 2024-05-06, 01:18


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2011 » Серпень » 30 » Кабмін хоче знизити залежність від російського газу за допомогою компанії Shell
12:29
Кабмін хоче знизити залежність від російського газу за допомогою компанії Shell
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

Shell Exploration відновлює діяльність з розробки родовищ Дніпровсько-Донецького нафтогазоносного басейну. Компанія домовилася з "дочкою" НАК "Нафтогаз України" - "Укргазвидобутком" про початок спільного видобутку газу вже до кінця наступного року.

Уряд України сподівається завдяки співпраці знизити залежність країни від російського газу. Втім, реалізація основного проекту, який би міг глобально вплинути на цю ситуацію, - видобутку сланцевого газу - поки під великим питанням, пише "КоммерсантЪ-Украина".

Вчора джерело в дочірній компанії НАК "Нафтогаз України" "Укргазвидобуток" розповіло виданню про досягнуту домовленість з Shell Exploration про відновлення розробки родовищ Дніпровсько-Донецького нафтогазоносного басейну.

"До кінця цього тижня ми плануємо підписати ще одну угоду з Shell, яка має значно прискорити хід робіт на родовищах, щоб вони велися без всяких зволікань і затримок", - пояснив співрозмовник у компанії.

За його словами, компанії планують вийти на видобуток нафти і газу на родовищах вже до кінця 2012 року. "Це цілком реально, особливо з урахуванням того, що у Shell є всі необхідні технології та засоби", - повідомили в "Укргазвидобутку".

Там пояснили, що прискорити роботу з Shell вимагають в Кабміні у рамках стратегії на збільшення видобутку власного природного газу. Напередодні чергового раунду переговорів про вартість російського газу в Міненерго запропонували внести зміни в основний енергетичний документ країни - стратегію розвитку галузі до 2030 року. Згідно з цими пропозиціями, імпорт газу з РФ повинен у найближчі роки скоротитися на дві третини.

Royal Dutch Shell Group (RDS) створена в 1907 році шляхом злиття англійської Shell Transport and Trading і нідерландської Royal Dutch Petroleum. До складу групи входить 500 компаній. RDS належить 50 нафтопереробних заводів і 46 тис заправних станцій. У 2010 році компанія отримала 20,5 млрд дол чистого прибутку. Працює в 140 країнах, на її частку припадає 3% світового видобутку нафти (140 млн т на рік) і 3,5% світового видобутку природного газу.

Гендиректор Shell Ukraine Exploration and Production Патрік Ван Дале вчора підтвердив, що компанія планує підписати угоду з "Укргазвидобутком" про відновлення розвідки нафти і газу, але надати більш докладну інформацію пообіцяв пізніше.

Договір з британсько-голландською Shell Exploration про співпрацю в нафтогазовій галузі "Укргазвидобуток" підписав ще в червні 2006 року. 2 серпня 2007 "дочка" "Нафтогазу" "Укргазвидобуток" і компанія Shell Ukraine затвердили перший етап робочої програми про початок спільної розробки Донецько-Дніпровської западини, після чого були проведені розвідувальні роботи за технологією 2D.

Вартість робіт не перевищила 1 млн дол, хоча загальні зобов'язання Shell з інвестицій в розробку родовищ - більше 100 млн дол. Цьогоріч в Shell також заявили про зацікавленість у розробці Юзівського нафтогазового родовища і про намір інвестувати до 1 млрд дол на проекти по видобутку сланцевого газу у країні. Його видобуток повинен був стати наймасштабнішим проектом Shell в Україні.

Експерти: перспективи видобутку сланцевого газу в Україні дуже сумнівні

Вчора джерело, знайоме з ходом переговорів Shell з урядом про початок видобутку сланцевого газу в країні, розповіло газеті, що в кінці серпня планувалося підписати і угоду про інвестування в проект 800-900 млн дол. Однак цей договір був перенесений за ініціативою англо-голландської компанії.

На думку заступника директора Американського інституту в Україну Джеймс Джатрас, комерційні перспективи видобутку сланцевого газу в Україні дуже сумнівні: при нинішніх умовах це просто нерентабельно. Крім того, за його словами, застосовувана при видобутку сланцевого газу технологія гідророзриву пластів екологічно "вкрай небезпечна".

"Саме з цієї причини добувати сланцевий газ останнім часом заборонили в штаті Нью-Джерсі в США і у Франції", - говорить пан Джатрас. На його думку, для Shell, як і для інших світових нафтогазових компаній, які декларують дотримання екологічних стандартів, останнім часом це стало серйозним аргументом проти видобутку сланцевого газу.




За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 1007 | Додав: adminA
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ